Ταινία που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε νόμους για τη φυλετική καθαρότητα προκειμένου να αρπάξει την εταιρία από δύο αδέρφια που είχαν χρηματοδοτήσει την έκδοση του αρώματος. Μια νέα εκδοχή για τη συνεργασία της Κοκό Σανέλ, της δημιουργού του διάσημου ομώνυμου αρώματος, με τους Ναζί δίνει Γάλλος σκηνοθέτης.
Στην ταινία με τίτλο «The No5 War» υποστηρίζεται ότι η Σανέλ συνεργάστηκε με τους Ναζί και αξιοποίησε τους νόμους τους για τις φυλετικές διακρίσεις προκειμένου να βγάλει από τη μέση τους Εβραίους συνεργάτες της.
Η Κοκό Σανέλ συνεργάστηκε με τα αδέρφια Πιερ και Πολ Βερτχάιμερ το 1924 καθώς αυτοί ανέλαβαν να στηρίξουν οικονομικά την παραγωγή του αρώματος Νο5. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Γαλλίδα σχεδιάστρια θα ελάμβανε το 10% των κερδών, το 70% θα πήγαινε στα αδέρφια Βερτχάιμερ και το 20% στα καταστήματα Galeries Lafayette.
Επειδή, όμως, η ίδια, σύμφωνα με την ταινία δεν ήταν ικανοποιημένη με τη συμφωνία αυτή, προσέγγισε τον γερμανό Χανς Γκούντερ φον Ντίνγκλανγκ, ο οποίος ήταν 13 χρόνια μικρότερός της, προσφέροντας τους πληροφορίες για τη γερμανική πλευρά με αντάλλαγμα να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία του αρώματος από τα αδέρφια Βερτχάιμερ.
Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ η Σανέλ χρησιμοποίησε τελικά νόμους των Ναζί για τη φυλετική καθαρότητα για να εξοστρακίσει τα δύο αδέρφια. Πολ και Πιέρ Βαρτχάιμερ αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησαν εκ νέου να παράγουν το άρωμά τους. Παράλληλα τα δύο αδέρφια είχαν φροντίσει να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας στον Φελίξ Αμιό, έναν Χριστιανό φίλο τους που συνεργαζόταν με τους Ναζί για την κατασκευή στρατιωτικών αεροσκαφών.
Έτσι όταν η Σανέλ, σύμφωνα με την ταινία, προσπάθησε το 1941 να ακυρώσει τη συμφωνία μεταβίβασης στον Αμιό «βρήκε τοίχο» καθώς οι Γερμανοί δεν ήθελαν να διαταράξουν τις σχέσεις τους μαζί του.
Το 1944 όταν το Παρίσι ελευθερώθηκε από τους Ναζί οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της Σανέλ τα προηγούμενα χρόνια χωρίς όμως ποτε να ασκήσουν κατηγορίες σε βάρος της λόγω έλλειψης στοιχείων.
Τελικά η Σανέλ κατέφυγε στην Ελβετία με τον Γερμανό εραστή της και από εκεί προχώρησαν σε συμβιβασμό με τα αδέρφια Βέρτχαϊμερ τα οποία αποζημίωσε με ένα ποσό της τάξης των 9 εκατ. δολαρίων, όσο, δηλαδή, το μερίδιο των κερδών τους κατά την περιόδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ταινία «The No5 War» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Εβραϊκών ταινιών την επόμενη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ.
Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται ισχυρισμοί για συνεργασία της Σανέλ με τους Ναζί καθώς κάτι ανάλογο είχε υποστηριχθεί το 2011 σε βιογραφία της που εκδόθηκε στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η Γαλλίδα σχεδιάστρια ήταν κατάσκοπος των Ναζί.
Στο βιβλίο «Κοιμώμενη με τον εχθρό, ο κρυφός πόλεμος της Κοκό Σανέλ» περιγράφονται γεγονότα που φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια του 1940, όταν η σχεδιάστρια ήταν 57 ετών και προσελήφθη από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με αποτέλεσμα να γίνει η κατάσκοπος F-7124.