Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι μηνύσεις του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis.
Συγκεκριμένα, έγινε δεκτό το αίτημα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή για ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και σχετικά με την υπόθεση της Novartis.
Ειδικότερα, ο Ιωάννης Αγγελής, λίγες μέρες πριν, την 19η Ιουνίου, κατέθεσε δεκασέλιδη «αναφορά-ανάκληση», με την οποία ζητούσε οι μηνύσεις των τριών εν λόγω πολιτικών που στρέφονται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πολιτικών προσώπων (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) να ανασυρθούν από το αρχείο, στο οποίο ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής τις είχε θέσει, με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία, που επιβάλλουν την εκ νέου διερεύνηση των καταγγελλομένων.
Ακόμη, ο Ιωάννης Αγγελής στο έγγραφο του ζητά, μεταξύ των άλλων, να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι τρεις πολιτικοί (Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος) για όσα οι ίδιοι με τις μηνύσεις τους έχουν καταγγείλει.
Παράλληλα, ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρεται στο πρόσωπο του λεγόμενου “Ρασπούτιν” και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ανέθεσε τη διερεύνηση του αιτήματός του στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, η οποία είχε την υποχρέωση να προτείνει στην κυρία Δημητρίου για τη βασιμότητα του αιτήματος ανάσυρσης.
Τελικά, σήμερα η Ξένη Δημητρίου ανέσυρε από το αρχείο τις μηνύσεις των τριών μηνυτών-πολιτικών προσώπων ως προς το σκέλος που αφορά τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους προστατευόμενους μάρτυρες και την ανέθεσε στην κυρία Θεοδώρου και της ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες των τριών πολιτικών.
Με άλλα λόγια, η Βασιλική Θεοδώρου θα διερευνήσει μόνο το σκέλος που αφορά τυχόν διάπραξη ποινικών αξιόποινων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος, από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρούς εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.
Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τα νέα στοιχεία που προσκόμισε ο Ιωάννης Αγγελής μαζί με το αίτημα ανάσυρσης, όπως αναφέρει η Ξένη Δημητρίου στη σχετική παραγγελία της, αν και ήταν στα χέρια του από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ο κ. Αγγελής έρχεται “όψιμα” στις 19 και 20 Ιουνίου να ζητήσει βάση αυτών την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο.
Από τα τέσσερα αυτά εν λόγω έγγραφα, που ήταν χρεωμένα στον Ιωάννη Αγγελή, ακόμη δεν έχει επιστρέψει τα πρωτότυπά τους στην Εισαγγελία ως όφειλε, ενώ άλλα πέντε δεν έχουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Αντίθετα, ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή εδώ και 14 μήνες (Μάιος 2018), για τις δικές της ενέργειες, αλλά δεν τέθηκε προς συζήτηση και έτσι θα απασχολήσει τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Στις Ιουλίου θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το αίτημα του κ. Αγγελή που έχει καταθέσει για εξαίρεση τόσο της κυρίας Δημητρίου όσο και του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Δημήτρη Δασούλα, από την υπόθεση της διενέργειας από τον τελευταίο (κ. Δασούλα) της ποινικής έρευνας για τις δυο εμπιστευτικές αναφορές του Ιωάννη Αγγελή, που έχει καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis.