NOVARTIS: Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στη χώρα η υπόθεση Novartis μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από κυβερνητικά στελέχη και τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται 10 πολιτικά πρόσωπα.
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μετά από σύσκεψη μάλιστα με τον πρωθυπουργό, ανεβάζει στα ύψη το θέμα, όχι τυχαία βέβαια.
Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον φαίνεται να ξεκινά σκληρός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την ΝΔ να κατηγορεί ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να φαλκιδεύσει τα καυτά θέματα της επικαιρότητας όπως το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και να στρέψει αλλού τα βλέμματα.
Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά από σύσκεψη για το θέμα στου Μαξίμου αργά το βράδυ της Δευτέρας, έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα, δίνοντας φυσικά και μια επείγουσα διάσταση στο θέμα καθώς έκαναν έκτακτες δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα φάρμακα σε αριθμούς
Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη φαρμακευτική δαπάνη και για τις πιθανές οικονομικές απώλειες για τη χώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια για φάρμακα.
Με βάση τις επίσημες καταγραφές, η φαρμακευτική δαπάνη ξεκίνησε το 2000 με 1,275 δις ευρώ, το 2003 σκαρφάλωσε στα 2,132 δις ευρώ, με συνεχώς ανοδική τάση για να εκτοξευθεί το 2009 στα 5,108 δις ευρώ.
Αμέσως μετά και εφόσον η κρίση κάνει την εμφάνισή της και τα μνημόνια μπαίνουν στη ζωή μας, η φαρμακευτική δαπάνη ξεκινά να κατρακυλά σταδιακά.
[irp posts=”173346″ name=”Novartis: 3 δισ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου”]
Έτσι το 2010 αρχίζει να πέφτει στα 4,522 δις ευρώ, το 2011 στα 3,750, το 2012 έπεσε περαιτέρω στα 2,845 δις ευρώ, το 2013 στα 2.371 δις ευρώ, το 2014 στα 2,019 δις ευρώ ενώ από το 2015 και μετά έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 2 δις.
Χαρακτηριστικά το 2015 περιορίσθηκε στα 2 δις ευρώ, ενώ τις χρονιές 2016, 2017 αλλά και 2018 κυμαίνεται ακόμα πιο χαμηλά στα 1,945 δις ευρώ, καθώς και τη φετινή χρονιά ο προϋπολογισμός έχει προσδιορισθεί στα ίδια επίπεδα.
Γίνεται σαφές ότι η μεγαλύτερη δαπάνη ήταν το 2009 οπότε και ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Που οφείλεται η εκτόξευση της δαπάνης
Τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν την αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη τη δεκαετία του 2000 στην δημογραφική γήρανση, συνεπώς ο πληθυσμός χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, στην αύξηση του επιπολασμού χρονίων νοσημάτων αλλά και στις νέες ακριβότερες θεραπείες που εισήχθησαν στη χώρα μας και εφευρέθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε κατά καιρούς τοποθετήσεις του έχει επισημάνει ότι σήμερα η δαπάνη για τα φάρμακα είναι πολύ χαμηλή και θα έπρεπε να αυξηθεί, γράφει το healthreport.gr.