Ο Αλέξης Τσίπρας, σπάει άλλο ένα “ταμπού” μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: Παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», την “ναυαρχίδα” του συγκροτήματος του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο οι “κόντρες” έχουν τη δική τους ιστορία.
Στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός:
– Ζητάει επίσπευση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και τη σύγκλιση αμέσως μετά Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ώστε να συμφωνηθούν οι γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία.
-Δηλώνει ότι το κόμμα του θα δώσει συναίνεση όπου χρειάζεται.
-Επιμένει στην απλή αναλογική.
– Κάνει λόγο για αυταρχισμό της αστυνομίας επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
–“Το αρραγές μέτωπο και η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση εθνικών απειλών και κινδύνων. Γι αυτό κι εγώ δήλωσα ξεκάθαρα ότι στα εθνικά θέματα δεν θα κάνω όσα έκανε ο Κ. Μητσοτάκης σε εμένα. Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας”.
–Για την στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά: “Εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πρόσφατες τουρκικές απειλές των τελευταίων δεκαετιών, τότε κι εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας”.
“Η πολυεπίπεδη αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή μας στη βάση της σύγκλισης των συμφερόντων μας σε μια σειρά από τομείς.
Θεωρώ ωστόσο λάθος το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις πριν γίνει σαφής η στάση Τραμπ απέναντι στις τουρκικές απειλές”.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: “Ο Μητσοτάκης λέει σήμερα ότι τιμά τη Συμφωνία ενώ μεγάλο μέρος της προεκλογικής ρητορικής του κόμματός του βασίστηκε στην ιδέα ότι ήταν προδοτική και προσβλητική. Χαίρομαι που επικρότησε τη στάση μας κι ελπίζω αυτό να αποτελέσει μια έμπρακτη στάση αυτοκριτικής για την απαράδεκτη στάση του στο Μακεδονικό”.
Για την οικονομία και τα πλεονάσματα:«Ο κ. Μητσοτάκης υποχρέωσε τη χώρα από τις 7 Ιουλίου σε αύξηση του στόχου των πλεονασμάτων. Ενώ μιλούσε για μείωσή τους προεκλογικά, αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει τη μείωση που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση στο 2,5% αξιοποιώντας μέρος των 37 δισ. του “μαξιλαριού” με την ανακοίνωση δημιουργίας ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού. Με αυτόν τον τρόπο στέρησε από την οικονομία και τα χαμηλά και μεσαία στρώματα τόσο τα περιθώρια για ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας, όσο και μία σειρά από μέτρα άμεσης ελάφρυνσης, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – και όχι η υπόσχεση για αόριστη μείωση μέσα στο 2020 χωρίς σχετική εγγραφή στον Προϋπολογισμό –, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στο 11%, για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Επομένως, με ρωτάτε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει το 2020 κάτι που μόνος του απεμπόλησε το 2019».
«Η εκτίμησή μου είναι πως δυστυχώς δεν θα υπάρξουν περιθώρια, γιατί η ανάπτυξη δεν θα απογειωθεί ούτε στο 4% που υποσχέθηκαν, ούτε στο 2,8% που προϋπολόγισαν. Και γιατί οι μπουλντόζες στο Ελληνικό και η επενδυτική έκρηξη είναι ακόμη – 6 μήνες μετά τις εκλογές – στα καλοφτιαγμένα προεκλογικά τους φυλλάδια, αλλά όχι στην πραγματική ζωή»,
“Το κύριο μέλημα δεν είναι αν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων το 2020 αλλά ποιος θα επωφεληθεί εάν προκύψει τέτοια δυνατότητα”.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει η ανασυγκρότηση-διεύρυνση με όσους κατανοούν την ανάγκη του εγχειρήματος. Στην ερώτηση ότι ασκείται από τους «53+» και όχι μόνο κριτική για την έλευση στον ΣΥΡΙΖΑ επιγόνων του Σημίτη, του Αρσένη, του Τσοχατζόπουλου, απαντά: «Και οι φόβοι και οι καχυποψίες δικαιολογούνται, όσο υπερβολικές, εκτός πραγματικότητας, κάποτε και υποβολιμαίες, κι αν είναι οι απόψεις περί “πασοκοποίησης”. Βαδίζουμε σε έναν νέο δρόμο, ή μάλλον ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, που και κινδύνους και παγίδες κρύβει. Αλλά: αν είναι ανάγκη, και όλοι συμφωνούμε ότι είναι, να αντιστοιχίσουμε το κόμμα με την εκλογική και κοινωνική του βάση, τότε πρέπει να ξεπεράσουμε φόβους και καχυποψίες».
Για τα λάθη του ως πρωθυπουργός: “Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά” η κυβέρνηση και λάθη έκανε και αδυναμίες είχε. Εχει νόημα να τα εντοπίσουμε, όχι για να κάνουμε μετάνοιες, αλλά για να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε την επόμενη φορά. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές, αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον».
Για την ασφάλεια: «Δεν σας κάνει εντύπωση που όλη η συζήτηση περί δημόσιας τάξης δεν κάνει καθόλου λόγο για τις συμμορίες των εμπόρων ναρκωτικών; Για τα κυκλώματα του trafficking; Για τις κάθε είδους μαφίες και τους κάθε είδους “προστάτες”; Για τους εγκληματίες του λευκού κολάρου; Αλλά περιστρέφεται συνεχώς μόνο γύρω από τα Εξάρχεια, τους αναρχικούς, τις καταλήψεις, τις απεργίες κ.λπ.; Και προς τα εκεί στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά και οι ενέργειες της Αστυνομίας; Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη κάποιων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέτε, αλλά ακόμη και εμένα αν ρωτούσαν αν θέλω τάξη και ασφάλεια, προφανώς “ναι” θα απαντούσα. Το αίτημα για ασφάλεια δεν είναι όμως το διαβατήριο για τον αυταρχισμό και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη συντήρηση. Η ασφάλεια των πολιτών είναι μια έννοια προοδευτική, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ασφάλεια στη γειτονιά, αλλά και στην εργασία. Στην καθημερινότητα, αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη στη μετά την εργασία περίοδο της ζωής. Το οξύμωρο, λοιπόν, εδώ είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση μιλάει για ασφάλεια ενώ ακολουθεί μια πολιτική που οδηγεί μεγάλο μέρος των πολιτών στην ανασφάλεια. Ταυτίζουν το νόμο με τον αστυνόμο, όπως πατροπαράδοτα έκανε η Δεξιά στον τόπο μας. Η υπόθεση Ινδαρέ, όμως, έδειξε πού οδηγεί αυτή η λογική. Και φαντάζομαι, θα οδήγησε πολλούς πραγματικά φιλελεύθερους, που στήριξαν τη ΝΔ πιστεύοντας ότι δεν θα παίζουν και τόσο σοβαρό ρόλο οι ακραίοι δεξιοί του κόμματος, να αισθάνονται εξαιρετικά άβολα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ.ΠΕΤΣΑ
Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.
«Ο κ. Τσίπρας – και με την τελευταία του συνέντευξη – αποδεικνύει ότι παραμένει κολλημένος στο χθες», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Αναφορικά με την πρότασή του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντ. Τράμπ. Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Τσίπρα. Ούτε η Ελλάδα. Όλοι μαζί, ενωμένοι, προχωράμε μπροστά για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».