του Βασίλη Ιγνατιάδη
Διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και απευθείας επαφές με τον αρχηγό της οργάνωσης στο Ιράκ, Abu Musab al Zarqawi, φέρεται πως είχε ο 29χρονος Mirsad Bektasevic, που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη.
Φεύγοντας από τη Σουηδία, προ δέκα ημερών, ο Μισράντ Μπεκτάσεβιτς είχε πει στους οικείους του πως θα πήγαινε στη Νορβηγία (!) για να δουλέψει, αλλά αντί γι΄αυτό ταξίδεψε μέσω Δανίας στην Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία και στη συνέχεια τη Συρία ή το Ιράκ.
Από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, όπου κρατείται, μαζί με τον 20χρονο Αμέρ Αλ Χασάνι από την Υεμένη, ο ύποπτος ως τζιχαντιστής επιμένει πως βρέθηκε στην περιοχή για… τουρισμό και επικαλείται τώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα της δημοκρατικής Ευρώπης για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψή του.
«Δεν περίμενα να υποστώ τέτοια ταλαιπωρία σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, για δύο μαχαίρια», είπε στους αστυνομικούς. Αμφότεροι αρνούνται πεισματικά να πουν οτιδήποτε για το πού έμειναν και ποιους συνάντησαν στην πενθήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα.
Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν την περασμένη Πέμπτη, μέσω Θεσσαλονίκης, ενώ είχε προηγηθεί τουλάχιστον τριήμερη παραμονή τους στην Αθήνα.
Τα κινητά τους τηλέφωνα, που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών, δεν έχουν δώσει ακόμα σημαντικά στοιχεία, καθώς φαίνεται πως έχουν σβηστεί τα δεδομένα των τελευταίων κλήσεων. Οι αστυνομικές αρχές θα επιχειρήσουν να τα ανακτήσουν και να αντλήσουν πληροφορίες για άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκευές δεν υπάρχει αξιοποιήσιμο οπτικοακουστικό υλικό.
Παράνομα
Κατά τη σύλληψή τους στο ΚΤΕΛ Εβρου, βρέθηκαν πάνω τους εισιτήρια λεωφορείου για το χωριό Πέπλος (βρίσκεται στα βόρεια του Εβρου και πολύ κοντά στον μεθοριακό σταθμό Καστανεών).
Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναζητούσαν τρόπο να περάσουν στην Τουρκία από κάποιο παράνομο πέρασμα μέσω του ποταμού Εβρου και όχι από μεθοριακό σταθμό, προκειμένου να μην καταγραφούν και να χαθούν τα ίχνη της διαδρομής τους προς τη Μέση Ανατολή.
Για τους ίδιους λόγους πιθανολογείται πως επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και όχι απευθείας στην Κωνσταντινούπολη, από την Κοπεγχάγη και όχι από τη Στοκχόλμη, αφού γνώριζαν πως ο 29χρονος βρίσκεται σε καθεστώς διακριτικής παρακολούθησης.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα επαναλάμβαναν και χθες κατηγορηματικά πως ο εντοπισμός και η σύλληψή τους έγινε τυχαία, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πληροφορία από τις Αρχές κάποιας χώρας για την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Οι δύο συλληφθέντες, μέχρι χθες δεν είχαν ζητήσει την υποστήριξη συνηγόρου, επικαλούμενοι ιδεολογικούς λόγους.
Οι συγγενείς του Μπεκτάσεβιτς στο Γκέτεμποργκ πληροφορήθηκαν έκπληκτοι την Κυριακή, από Σουηδούς δημοσιογράφους, τη σύλληψή του.
«Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτό. Είπε πως θα πήγαινε στη Νορβηγία για να εργαστεί και πως θα μας έπαιρνε αυτός τηλέφωνο από εκεί γιατί θα άλλαζε αριθμό. Δεν μας τηλεφώνησε», είπε ο θείος του 29χρονου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο συγγενής του είχε κάποιες σκέψεις ένταξης σε τρομοκρατικές ομάδες μόνο μέχρι την ηλικία των 19 ετών, όταν συνελήφθη στη Βοσνία, υποστηρίζοντας πως σήμερα οι εξτρεμιστικές ιδέες είναι ξένες προς την οικογένειά του.
Η σύλληψη του νεαρού, γνωστού με το ψευδώνυμο «Maximus», απασχολεί με εκτενείς αναφορές τον σουηδικό Τύπο, ενώ διατυπώνονται και ανησυχίες για τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή εξτρεμιστικών ιδεών σε οικογένειες μεταναστών που ζουν στη χώρα.
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, «Aftonbladet», αναφέρει πως για πρώτη φορά στα χρονικά, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Σουηδία βρίσκεται στο 4 στην κλίμακα 5 σημείων.
Σύμφωνα με τις αρχές ασφάλειας της χώρας, 286 άτομα που διαμένουν στη Σουηδία έχουν ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν σε ένοπλες ομάδες. Η εφημερίδα δημοσιεύει λίστα με «77 Σουηδούς τζιχαντιστές», στην οποία περιλαμβάνεται και ο Μπεκτάσεβιτς, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο «βαρύ» ιστορικό τρομοκρατικής δράσης του 29χρονου και στις επαφές του με την Αλ Κάιντα.