«Ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Άουσβιτς.
Σε δήλωσή του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την παρουσία του στις εκδηλώσεις από τα 75 χρόνια απελευθέρωσης του Αουσβιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος τόπος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. «Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι “ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία”», σημειώνει, μεταξύ άλλων. ο Πρωθυπουργός.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ.
Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.
Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι «ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία». Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση, από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ.
Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα.
Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944, στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο «κρεματόριο 4», πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη.
Τη μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα, μαζί με την υπόσχεση την οποία δίνουμε όλοι: ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγείται στο στρατόπεδο κράτησης του Άουσβιτς.
Πρώτη φορά συμμετέχει Έλληνας Πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις για το Άουσβιτς
Σημειώνεται ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την απελευθέρωση του Αουσβιτς.
Η επίσημη τελετή θα ξεκινήσει στις 16:30 ώρα Ελλάδος και θα παρευρεθούν 27 αρχηγοί κρατών, ενώ σε αυτήν θα λάβουν μέρος και 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Στην τελετή θα παρευρίσκονται ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν και εκ μέρους της Κομισιόν της ΕΕ οι αντιπρόεδροι Μαργαρίτης Σχοινάς και Βέρα Γούροβα.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του στρατοπέδου Άουσβιτς και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Λάουντερ.