Η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την Κεντρική Επιτροπή και την παραίτηση Κοτζιά, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στις 12, στη Βουλή. Αν και τυπικά, το θέμα της συνεδρίασης αφορά κυρίως τις προτάσεις του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ( αναμένεται σήμερα και η συλλογή των υπογραφών για να σταλεί η επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να “ανοίξει” η διαδικασία), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το εάν θα δώσει το “παρών” ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζει το capital καθώς το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν τυχόν τοποθετήσεις του και συνομιλίες με άλλους βουλευτές.
Παραλλήλως, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει και στον απόηχο της θυελλώδους κεντρικής επιτροπής που έφερε πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να ζητούν τη λήξη της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο.
Και αν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς, να αφήσει πίσω το νοσηρό κλίμα που διατρέχει την κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης ( και άλλων πρωτοβουλιών , όπως επερχόμενα νομοθετήματα από το πακέτο ελαφρύνσεων της ΔΕΘ), μένει να φανεί αν θα κατασιγάσουν τα “πάθη” τόσο εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας όσο και εντός της κυβερνητικής συμμαχίας με τον παγίως ασυνάρτητο Πάνο Καμμένο.
Τα “αγκάθια” της Συνταγματικής Αναθεώρησης για ΣΥΡΙΖΑ
Όπως προέκυψε και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, στο κόμμα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά :
1. Την αποσύνδεση εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές
2. Τον “διακριτό ρόλο” στις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους ( εφόσον ο περιβόητος “διαχωρισμός” πετάχτηκε στις καλένδες).
Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας το 2016 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε δηλώσει πως εάν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει ΠτΔ σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, τότε θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.
Υπάρχει ωστόσο εντός του κόμματος ο προβληματισμός για μείωση του ορίου των απαιτούμενων ψήφων ( από 180 σε 151) στην τρίτη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς άμεση εκλογή του από τον λαό.
Σε ό,τι αφορά τον “διακριτό ρόλο” Εκκλησίας- Κράτους, Ο Ν. Φίλης και οι “53” τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης για κατάργηση του άρθρου 3, εκφράζοντας σοβαρό προβληματισμό σχετικά με το πόσο επαρκής είναι η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος προβλέπει: “Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού”.
Και επ αυτών των δύο ζητημάτων αναμένεται η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.
Κυρίαρχο θέμα στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Συντάγματος θα έχει η “θωράκιση” από την διαφθορά αλλά και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με όσα έχουν δει επισήμως το φως της δημοσιότητας.
Τούτου δοθέντος, στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και η “εποικοδομητική” πρόταση μομφής ( κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα καλείται μαζί με την κατάθεσή της να υποδεικνύει και νέα κυβέρνηση.