Προτάσεις για τον ΟΑΣΘ
Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν την πρότασή τους για την επίλυση του προβλήματος του ΟΑΣΘ σήμερα τα μέλη της Κίνησης Προοδευτικών Πολιτών για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον συντονιστή, Γιάννη Μαγκριώτη.
Τα έξι σημεία στα οποία εδράζεται η πεποίθηση για δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος, όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, στηρίζονται στη σχετική κοινοτική οδηγία, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα.
«Τις προτάσεις μας αυτές τις έχουμε συζητήσει με όλα τα κόμματα και τις έχουν δει με μεγάλο ενδιαφέρον. Συζητήθηκαν και με παραγωγικές τάξεις και φορείς της πόλης. Η αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, εκτός από κάποιες εποχές, είναι κατά τεκμήριο από τις καλύτερες της χώρας και σίγουρα από τις πιο φτηνές, ακόμα και με τις σημαντικές αυξήσεις των τελευταίων ετών, λόγο της υψηλότερης επιδότησης του ΟΑΣΘ και του εισιτηρίου από το κρατικό προϋπολογισμό. Όμως το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ πρέπει να αλλάξει. Η αλλαγή των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και Αθήνας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αλλάξει και σε όλη τη χώρα, αφού το 2019 τίθεται σε εφαρμογή κα η σχετική οδηγία, που απελευθερώνει το καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών και επιβάλει διεθνείς διαγωνισμούς», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.
Οι έξι προτάσεις αφορούν:
1. Μεταβατικό στάδιο δύο χρόνων εξορθολογισμού επίλυσης συναινετικά, αν είναι δυνατόν, όλων των εκκρεμοτήτων και προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων για τη μετάβαση στη νέα εποχή.
2. Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών της αστικής συγκοινωνίας, σε έναν ή περισσότερους ιδιωτικούς φορείς – «παρόχους» με σημαντική γνώση και εμπειρία του αντικειμένου, ανάλογα με τα πορίσματα της μελέτης και λαμβάνοντας υπόψη τη ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό.
3. Συγκρότηση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για όλες τις αστικές συγκοινωνίες της χώρας, με δυο τμήματα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη που θα παρακολουθεί τη λειτουργία τους.
4. Συγκρότηση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή φορέων της Αυτοδιοίκησης των εργαζομένων και των παραγωγικών τάξεων που θα σχεδιάζει τη συγκοινωνιακή πολιτική της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.
[irp posts=”82134″ name=”ΟΑΣΘ: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση με Σπρίτζη αλλά…”]
5. Επιδότηση του εισιτηρίου και μειωμένο για ανέργους, ΑμΕΑ, μαθητές και φοιτητές, στρατιώτες και όλους τους πολίτες, που χρίζουν στήριξης.
6. Καθολική χρήση των νέων τεχνολογιών για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και ο έλεγχος, τόσο του παρόχου των υπηρεσιών όσο και των χρηστών.
Ο ΟΑΣΘ, μέτοχοι και εργαζόμενοι, πρέπει να προετοιμαστούν αν θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να συνεχίσουν στο νέο πλαίσιο, την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Μαγκριώτης.
«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για τη μεταβατική περίοδο και την οριστική λύση, αφήνοντας τα μικροπολιτικά παιχνίδια», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε εκ νέου συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά του υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, για τον ΟΑΣΘ και τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκη, όπως και να έχει ενεργό ρόλο (και λόγο) η Αυτοδιοίκηση για τις αστικές συγκοινωνίες της περιοχής.