Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ: Οι εισφορές με το νέο καθεστώς

Newsroom από Newsroom
02/01/2017 16:52
Ενημερώθηκε: 02/01/2017 16:52:57
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εισφορές ασφαλιστικών ταμείων

Οι λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος «κλείδωσαν» με τις δυο υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν την Πέμπτη αργά το απόγευμα από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο. Το νέο τοπίο έχει ως κεντρικό πυλώνα το πραγματικό εισόδημα και ειδικότερα το πραγματικό καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της ασφαλιστέας δραστηριότητας του προηγούμενου έτους.

Η βάση υπολογισμού προκύπτει «από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το 2015. Τυχόν διαφορά που θα προκύψει όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 «αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση έως τον Δεκέμβριο», γράφει το ethnos.gr. Για τη μηνιαία βάση υπολογισμού, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου (τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη) διαιρείται το εισόδημα δια 12. Προσοχή, ειδικά για ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

Πολλαπλή απασχόληση
Στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης -για παράδειγμα κάποιος είναι μισθωτός και ελευθεροεπαγγελματίας ή/και αυτοαπασχολούμενος ή/και αγρότης- δεν θα εφαρμόζονται αυτοτελή πλαφόν, αλλά το συνολικό εισόδημα θα αθροίζεται για να εφαρμόζεται ενιαίο για το άθροισμα πλαφόν μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος (στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο). Δηλαδή αν κάποιος έχει ταυτόχρονα πολλαπλή απασχόληση, θα αθροίζει το συνολικό εισόδημά του από όλες τις πηγές για να ελέγχει αν πέφτει στον πήχη του κατώτατου ή ανώτατου πλαφόν. Η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση των πλαφόν. Σε περίπτωση δυο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ή/και ΟΓΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα, αρκεί να καλύπτονται συλλήβδην τα 586 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως η ερμηνεία αυτή του νόμου επιφέρει μια κάποια «ανάσα» στους ασφαλισμένους.

Οσοι ξεκινούν δραστηριότητα ή καλλιέργεια από τον Γενάρη του 2017 και μετά, θα πληρώνουν εισφορές μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2017 με βάση το κατώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος (στα 586 ευρώ με εξαίρεση τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες με δραστηριότητα έως 5 έτη για τους οποίους ισχύει κατώτατο πλαφόν 410 ευρώ).

Το άθροισμα
Υποχρέωση για εισφορές με βάση το κατώτατο πλαφόν εισοδήματος έχουν επίσης όσοι πέφτουν πιο κάτω, όσοι δηλώνουν ζημιές, μηδενικά κέρδη ή υποχρεωτική ασφάλιση λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, οι δικηγόροι σε αναστολή κ.ά. Εάν κάποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, οι εισφορές υπολογίζονται προσωρινά με το κατώτατο πλαφόν «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».

Σε περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης -π.χ. κάποιος που είναι μισθωτός και ελευθεροεπαγγελματίας (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχολούμενος και επαγγελματίας (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) ή ασφαλιζόμενος και στον πρ. ΟΓΑ- η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως εισφορών είναι το άθροισμα του εισοδήματος από τις μισθωτές υπηρεσίες και από τη δραστηριότητα.

[irp posts=”97803″ name=”Στρατιωτικοί της Ηπείρου: Καταγγέλλουν μειώσεις συντάξεων έως 60%”]

Οπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, για να βρεθεί η βάση υπολογισμού λαμβάνεται κατ’ αρχάς το μηνιαίο εισόδημα από την παροχή της μισθωτής υπηρεσίας και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους, ώστε η βάση υπολογισμού όπως προκύπτει από την άθροιση των επιμέρους εισοδημάτων να μην υπολείπεται του κατώτατου πλαφόν και να μην ξεπερνά το μέγιστο. Αν δεν υπάρχει μισθωτή εργασία, προτεραιότητα στην πρόσθεση έχει το εισόδημα από τη βασική πηγή βιοπορισμού (από εκεί που προκύπτουν τα περισσότερα κέρδη).

Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές 26,95% επί της βάσης υπολογισμού για σύνταξη και υγεία, οι επιστήμονες του ΕΤΑΑ 26,95% και όσοι έχουν επικούρηση και εφάπαξ πληρώνουν 37,95% αλλά τυγχάνουν εκπτώσεις 5-50%, ενώ οι αγρότες ΟΓΑ πληρώνουν 20,95% για το 2017 για σύνταξη και υγεία.

Επιτηδευματίες – Οι θεωρητικές αποδοχές
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους ως συντάξιμες νοούνται οι θεωρητικές αποδοχές που προκύπτουν από τη μετατροπή των τεκμαρτών κατηγοριών στις οποίες κατέβαλλαν εισφορές σε μισθό. Σε περίπτωση καταβολής μειωμένων εισφορών (π.χ. μείωση κατά 30% των νέων ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ ή του ΟΑΕΕ) αντίστοιχα μειώνεται το ποσό της ασφαλιστικής κατηγορίας επί της οποίας υπολογίζονταν οι εισφορές. Προβλέπεται επίσης πως οι αποδοχές θα προσαυξάνονται αν υπήρχαν κοινωνικοί πόροι. Για τους «παλαιούς» μισθωτούς στο ΤΣΜΕΔΕ η καταβληθείσα εισφορά ανάγεται σε μηνιαίες αποδοχές θεωρώντας μηνιαίο ασφάλιστρο 20%, ενώ στο ΤΣΑΥ, δεδομένου ότι ο ασφαλισμένος καταβάλλει σταθερό ποσό και ο εργοδότης ποσοστιαία εισφορά, αθροίζονται τα δύο ποσά και το σύνολο ανάγεται σε μηνιαίες αποδοχές με ασφάλιστρο 20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΑ

Ετικέτες: OAEE.GRoga.grΕΙΣΦΟΡΕΣΕΤΑΑΟΑΕΕΟΓΑ
Προηγούμενο Άρθρο

ΟΑΕΔ: Παράταση έως 9 Ιανουαρίου για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων

Επόμενο Άρθρο

ΟΓΑ Α21: Οικογενειακό επίδομα: Στις 15 /1/2017 λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2025-2026: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε με τα voucher – Οι παγίδες και τα λάθη που ακυρώνουν τις διανυκτερεύσεις

20/06/2025 | 15:02
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2025: Πότε μπαίνουν τα χρήματα και τι να προσέχουν 2.476.000 συνταξιούχοι – Ώρες, ημερομηνίες και παγίδες στους λογαριασμούς 

18/06/2025 | 17:02
HOT NEWS

25.000 λάθος συντάξεις – Κραυγή αγωνίας από συνταξιούχους: Χάθηκαν έως 2.700€ ανά δικαιούχο!

18/06/2025 | 13:02
HOT NEWS

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: 330.000 voucher διακοπών – Ποιοι δικαιούνται έως 6 διανυκτερεύσεις δωρεάν

16/06/2025 | 17:02
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ: Αναδρομικά έως 6.200 ευρώ σε 10 κατηγορίες συνταξιούχων – Τι θα πληρωθεί τον Ιούλιο

16/06/2025 | 15:02
HOT NEWS

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Έως 11 διανυκτερεύσεις για αγρότες – Διπλό πρόγραμμα από Αγροτική Εστία και ΟΠΕΚΑ, τι αποκάλυψαν στο tilegrafimanews.gr

12/06/2025 | 17:02
HOT NEWS

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Έως 2.700€ αναδρομικά και επίδομα 250€ σε 700.000 συντάξεις – Ποιοι πληρώνονται έως Σεπτέμβριο 2025

10/06/2025 | 15:02
HOT NEWS

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: ΠΡΟΣΟΧΗ, μη χάσετε τα κουπόνια – Όλα όσα πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι άμεσα

06/06/2025 | 13:02 - Ενημέρωση 09/06/2025 | 23:50
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΟΓΑ Α21: Οικογενειακό επίδομα: Στις 15 /1/2017 λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πούτιν: Η Ρωσία ανησυχεί για την απειλή ενός Γ΄ παγκοσμίου πολέμου – «Ολόκληρη η Ουκρανία είναι θεωρητικά δική μας»

    555 shares
    Share 222 Tweet 139
  • Βίντεο – Σοκ: Το Ιράν χτύπησε εγκαταστάσεις της Microsoft στο Ισραήλ –Ξένοι αναλυτές ανοίγουν τα χαρτιά τους 

    863 shares
    Share 345 Tweet 216
  • Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης – Τι λένε Λέκκας και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

    393 shares
    Share 157 Tweet 98
  • Στο σφυρί 30.000 μετοχές «χριστιανικού» σταθμού: Ενδοεκκλησιαστική διένεξη 120.000 ευρώ και πλειστηριασμός στη σκιά της πίστης

    380 shares
    Share 152 Tweet 95
  • Σοκ στον κόσμο του μπάσκετ: Ο Βλάντε Ντίβατς τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο – Νοσηλεύεται με τεχνητό ισχίο στο Μαυροβούνιο

    367 shares
    Share 147 Tweet 92
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2025: Πότε μπαίνουν τα χρήματα και τι να προσέχουν 2.476.000 συνταξιούχοι – Ώρες, ημερομηνίες και παγίδες στους λογαριασμούς 

    1111 shares
    Share 444 Tweet 278
  • Νέο κύμα επιθέσεων του Ιράν στο Ισραήλ – Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Μπερ Σεβά

    343 shares
    Share 137 Tweet 86
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch