ΤΟΥΡΚΙΑ–ΑΜΕΡΙΚΗ–ΕΛΛΑΔΑ-Ενα πολύ σημαντικό παρασκήνιο για την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, αποκαλύπτει σήμερα ο Βηματοδότης.Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει τις δεύτερες σκέψεις της Ουάσιγκτον για τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία αλλά και τα σενάρια ενίσχυσης της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Υπάρχει και κάτι άλλο για το οποίο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για τη χώρα μας. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις βάσεις.
Καλά, θα πείτε, δεν τους φτάνει μία βάση στη Σούδα (ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην περιοχή), θέλουν και άλλη; Ζητούν μια πρόσθετη βάση στη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Omega Press (που ασχολείται κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής) οι Αμερικανοί συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, διαβάζουμε στο in.gr
Ετσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν και παίρνουν όλα τα μέτρα. Το θέμα είναι πού θα εγκαταστήσουν αυτή τη βάση τη στιγμή που η Σούδα δεν χωράει ούτε ένα… drone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία από τις βάσεις Ανδραβίδας, Αγχιάλου ή ακόμα και Καλαμάτας.
Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400
“Αμερικανοί γερουσιαστές απέστειλαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιστολή σχετικά με κυρώσεις σε Τουρκία για την προμήθεια ρωσικών S-400”
Ομάδα ένδεκα Δημοκρατικών γερουσιαστών απέστειλε την Παρασκευή επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το αίτημα να διευκρινίσει εάν η πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σε αρκετές χώρες συνεπάγεται η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον τους.
Το κείμενο το οποίο δημοσίευσε ο αξιωματούχος της Ανώτατης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ρόμπερτ Μεντέζ, που ηγήθηκε της ομάδας των συναδέλφων του, απευθύνεται στον πρώτο αναπληρωτή γραμματέα των ΗΠΑ, Τζον Σούλιβαν, προϊστάμενο του τμήματος εξωτερικής πολιτικής μετά τη παραίτηση του Ρεξ Τίλερσον από τη θέση αυτή.
«Σας ζητούμε πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων κρατών, που αναφέρθηκαν πωλήσεις συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και κατά πόσον οι συναλλαγές αυτές θα πρέπει να συνεπάγονται την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων στο πλαίσιο του CAATSA (νόμος «Για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων), όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Οι νομοθέτες ζήτησαν να μάθουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των ρωσικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, την Τουρκία, την Ινδία, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και «οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Επιπλέον, η Γερουσία θα ήθελε να ακούσει τη «συνολική αξιολόγηση» που γίνεται από τις διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την πώληση των S-400.