Φοροδιαφυγή: Με πρόχειρους υπολογισμούς, η φοροδιαφυγή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία πιθανότατα να μπορούν να ανακτηθούν τα μισά, ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα.
Αν μηδενιζόταν η φοροδιαφυγή, πράγμα μη ρεαλιστικό, με αυτό το ποσό θα μπορούσε το Δημόσιο να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, που ανέρχεται στα 6,1 δισ., ή του υπουργείου Παιδείας, που φθάνει στα 5,2 δισ., και να καταργηθεί ταυτόχρονα ο ΕΝΦΙΑ.
Στη φοροδιαφυγή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, την οποία χαρακτήρισε ύψιστη κοινωνική αδικία. Για την αντιμετώπισή της, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε τη βούληση. Αυτό θα φανεί, μπορεί να μου πείτε ότι δεν με πιστεύετε, αλλά θα το δείξουμε, θα το δείξουμε αυτό στην πράξη. Εχουμε την τεχνογνωσία και έχουμε και περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Διασυνδέσεις μεταξύ ταμειακών μηχανών, συστημάτων POS, υπουργείου Οικονομικών. Υλοποιούνται όλα αυτά τα projects. Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχουμε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, ηλεκτρονικά τιμολόγια. Και, φυσικά, η χρήση των μεγάλων δεδομένων».
Η φοροδιαφυγή είναι σε πρώτο πλάνο και ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη λήψη νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν το φθινόπωρο αλλά και την επίσπευση άλλων που έχουν ήδη ψηφισθεί. Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν τη βασική πηγή για να υλοποιηθούν οι παροχές που έχουν εξαγγελθεί, χωρίς να κινδυνεύσει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Θα επιχειρηθεί να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες στο φορολογικό σύστημα.
Οπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, «το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει μια σειρά από πυλώνες. Ο πρώτος είναι η αύξηση της χρήσης των νέων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών, για παράδειγμα η διασύνδεση των POS και των ταμειακών, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα το συμπιέσουμε σε ένα βαθμό ώστε να έρθει στις αρχές του 2024, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και άλλα πράγματα που τα ακούμε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να τα υλοποιήσουμε».
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αύξηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων, ώστε αυτός ο πλούτος των δεδομένων να μπορεί να αξιοποιηθεί. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο εστιασμένοι, πιο σύντομοι και πιο μικροί, σημείωσε υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι καλύτερα η φορολογική διοίκηση να κάνει πέντε ελέγχους που να κρατήσουν το 1/5 του χρόνου ο καθένας, αντί να κάνει έναν έλεγχο στον ίδιο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι αγγίζουν περισσότερες επιχειρήσεις και εμπεδώνεται ένα κλίμα ότι βρίσκεται παντού.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η ίδια η δομή του φορολογικού συστήματος, με την έννοια ότι υπάρχει φορολογικό σύστημα που ευνοεί τη φοροδιαφυγή και φορολογικό σύστημα που κλείνει τρύπες και δεν την ευνοεί. Εδώ έχουμε το παράδειγμα των ελευθέρων επαγγελματιών που όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο περιθώριο σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.
Οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και όπως φαίνεται θα επιχειρηθεί να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες στο φορολογικό σύστημα, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Οπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, από τα 8-10 δισ. που υπολογίζεται η φοροδιαφυγή, τα 3,5 δισ. προέρχονται από τον ΦΠΑ, αντίστοιχο ποσό από το εισόδημα, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ από άλλους φόρους.
Τα 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν σταδιακά στην αγορά
Η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS στις αρχές του 2024, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ψηφιακό δελτίο αποστολής και η επέκταση των POS σε όλες τις δραστηριότητες, είναι τα μέτρα που θα προχωρήσουν άμεσα από το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικότερα, σχεδιάζονται τα ακόλουθα:
• Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
• Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
• Υποχρεωτικά θα διαβιβάζουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.
• Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών.
• Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.
• Επέκταση POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
• Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών, επώνυμες κι ανώνυμες. Ειδικότερα, όσοι πολίτες θέλουν να καταγγείλουν κάποια παράβαση θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους –δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet– και θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και τον χρόνο της φορολογικής παράβασης.
• Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ είτε μόνο μειώνει το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Επί της ουσίας, για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο.
• Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους κ.ά. Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με τα MyDATA.
• Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.
Προκόπης Χατζηνικολάου – kathimerini.gr