Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα “διαφορετικών ταχυτήτων”. Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις. Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ
Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα, είπε στον ΣΚΑΪ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Πριν τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα, θα ισχύσει το απαγορευτικό, με εξαίρεση, ίσως, δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Το άνοιγμα που θα γίνει, οριζόντια, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει μια περιοχή, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιμένει, 18 περιοχές αγγίζουν το «κόκκινο» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ενώπιον κρίσιμου δεκαπενθημέρου, είπε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό έντονη πίεση καθώς βάσει μαθηματικών μοντέλων υπολογίζεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε σήμερα πως η καμπύλη των κρουσμάτων μειώνεται, όμως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει σε σταθερά σε υψηλό επίπεδο· υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα.
Οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είναι με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 14 ημερών οι εξής 18 σε σύνολο 74: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.
Η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας, με τον κ. Χαρδαλιά να σημειώνει πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, η τήρηση των μέτρων επιτακτική και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Στην «κόκκινη λίστα» μπήκε η Δυτική Ελλάδα
Η Δυτική Ελλάδα ενσωματώθηκε σήμερα και στην «κόκκινη λίστα» του γερμανικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας «Robert Koch», το οποίο ταυτόχρονα αφαίρεσε την Πελοπόννησο από τις ζώνες κινδύνου για τη νόσο COVID-19. Η ταξινόμηση ως περιοχή κινδύνου δεν συνιστά απαγόρευση, αλλά σύσταση αποφυγής ταξιδιού και «συνοδεύεται» από δεκαήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από ανάλογες ζώνες.