Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ομιλία της ΠτΔ: «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης»

Newsroom από Newsroom
07/05/2022 11:30
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
69
SHARES
146
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΠτΔ: Με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την καταστροφή της Σμύρνης, ο νους μας γυρίζει και πάλι στα ματωμένα χώματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στη δράση φιλάνθρωπων φιλελλήνων του 20ου αιώνα…

καθώς και στους εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντους και δημιουργικούς ανθρώπους, που άρχισαν στη χώρα μας, μια νέα ζωή, κομίζοντας από την παλιά τους πατρίδα τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων χρόνων, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 10ου συμποσίου, που διοργανώνει το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου Νέας Ιωνίας, με θέμα «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε συγκινημένη που της δίνεται η ευκαιρία σήμερα να απευθύνεται στους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων και υπογράμμισε ότι «με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό περίπου 1.500.000 χριστιανών ορθοδόξων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολίας από τις πατρογονικές τους εστίες, ο νους μας γυρίζει και πάλι στα ματωμένα χώματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας, κοιτίδα πολιτισμού που πέρασε από την ιστορία στη μνήμη και στην καρδιά όλων των Ελλήνων».

«Δεν είναι όμως μόνο η οδυνηρή απώλεια του τόπου και των ανθρώπων του που μας έχει ανεξίτηλα σημαδέψει» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η τραγωδία του Αιγαίου παίχθηκε σε δύο όχθες και δύο πατρίδες. Όταν οι κυνηγημένοι από τους Τούρκους έφτασαν στην θάλασσα, με τους μπόγους και τα μωρά στην αγκαλιά, τα οστά των πατεράδων τους και τα ιερά εικονίσματα που διέσωσαν, εκεί στην άκρη του κόσμου τους που έσβηνε, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια νέα τραγωδία, να αναζητήσουν τις βάρκες και τα καράβια της σωτηρίας, να παλέψουν με τα κύματα και τη φωτιά, για να σώσουν τη ζωή τους και να φτάσουν απέναντι, στην Ελλάδα που λάτρευαν και μνημόνευαν συχνά. Μια χώρα όμως καθημαγμένη και ηττημένη, που έπρεπε να τους περιθάλψει, να τους ντύσει, να τους ταΐσει, να χτίσει σπίτια για να τους στεγάσει».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι η μαρτυρική έξοδος προς την Ελλάδα, δεν σημαδεύτηκε μόνο από τη βία, τις διώξεις, τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών της εποχής, αλλά και από την καλοσύνη και τη δράση φιλάνθρωπων φιλελλήνων του 20ου αιώνα.

«Ήταν ο Αμερικανός πάστορας Έιζα Τζένινγκς, o οποίος οργάνωσε και διηύθυνε τη διάσωση 500.000 προσφύγων από τα μικρασιατικά παράλια, πολλές φορές πληρώνοντας ο ίδιος τα ναύλα της μεταφοράς με τα ξένα πλοία, και αργότερα κινητοποιώντας ολομόναχος τον ελληνικό στόλο να σπεύσει για τη σωτηρία τους. Ήταν ο, Αμερικανός επίσης, γνωστός διπλωμάτης Χένρι Μοργκεντάου, πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος, όχι μόνο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σωτηρία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά συνέχισε την μεγάλη του προσφορά, αναλαμβάνοντας το 1923 προέδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων. Τιμώντας τους σήμερα, τιμάμε μια από τις πιο φιλάνθρωπες και συγκινητικές εκφάνσεις του φιλελληνισμού» επισήμανε η Πρόεδρος.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «δεν είναι πολλές οι φωτογραφίες από τα εγκαίνια του πρώτου προσφυγικού οικισμού στην περιοχή Ποδαράδες, που ανήκει σήμερα στον δήμο Νέας Ιωνίας, εκείνα τα λιτά σπιτάκια της αλληλεγγύης που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν 650 οικογένειες ταπητουργών από τη Σπάρτη της Πισιδίας».

Ειδικότερα μνημόνευσε τη φωτογραφία του Χένρι Μοργκεντάου με τον Έλληνα συγγραφέα και ποιητή Κώστα Ουράνη, παρόντες και οι δύο στα εγκαίνια, σε διαφορετικούς ρόλους. «Είναι μια συμβολική εικόνα: από τη μια μεριά ο εκπρόσωπος του συμμαχικού παράγοντα και πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, από την άλλη ο εκπρόσωπος της πνευματικής Ελλάδας, η οποία πάνω στα ερείπια οραματίστηκε την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, εύρωστης, σύγχρονης, δημοκρατικής. Και οι προσπάθειες τους ευοδώθηκαν» παρατήρησε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Τέλος, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και αποκατάστασης των Μικρασιατών, τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και τις αναπόφευκτες για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα αδικίες, εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντοι και δημιουργικοί άνθρωποι άρχισαν στη χώρα μας μια νέα ζωή, κομίζοντας από την παλιά τους πατρίδα, τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων χρόνων.

«Επιτεύχθηκε εθνική ομοιογένεια, ειδικά στη Μακεδονία και τις παραμεθόριες περιοχές της, αναζωογονήθηκαν και τονώθηκαν η οικονομία, η λογοτεχνία, τα γράμματα, οι τέχνες. Με τον τρόπο αυτό, η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο, γεγονός που αποτελεί, όπως σωστά έχει γραφτεί, το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δ.Κατσ.

Ετικέτες: ΠτΔ
Προηγούμενο Άρθρο

COSMOTE: Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων και για τις εταιρικές συνδέσεις Dedicated Internet Access (DIA)

Επόμενο Άρθρο

Γ. Πατούλης: Κάνουμε μια νέα, “πράσινη” αρχή και δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Κωνσταντίνος Τασούλας: Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Οι πρώτες δηλώσεις και η τελετή παράδοσης-παραλαβής

13/03/2025 | 12:57
Featured

Κωνσταντίνος Τασούλας: Ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας-Εκλέχθηκε με 160 ψήφους

12/02/2025 | 10:55
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία – Ξανά 160 ψήφους ο Τασούλας

06/02/2025 | 15:00
Featured

Δημοσκόπηση MRB: Νέο πρόσωπο, τεχνοκράτη ή ακαδημαϊκό και όχι πολιτικό θέλει η πλειοψηφία για ΠτΔ

18/12/2024 | 22:05
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

NY Post: Ελληνικό πολιτικό κόμμα ζήτησε από τον Κατσιματίδη να τον προτείνει για ΠτΔ

10/11/2024 | 08:00
ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη: «Δεν μπορούν να πληρώνουν οι πολίτες τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας»

29/07/2024 | 13:11
ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει: «Η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμα» – Τι είπε για την ΠτΔ και εκλογικό νόμο

17/07/2024 | 15:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ετιμήθη και με Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος ο σεφ της διαφθοράς

31/01/2024 | 13:31
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γ. Πατούλης: Κάνουμε μια νέα, "πράσινη" αρχή και δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέλλα: Νεκρός νεαρός οδηγός σε τροχαίο

    550 shares
    Share 220 Tweet 138
  • Πληρωμές ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ από 5 έως 9 Μαΐου 2025: Ποιοι θα πληρωθούν και πως θα πάρετε το voucher 1.000 Ευρώ

    402 shares
    Share 161 Tweet 101
  • Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Απέτυχε ο Μερτς στην εκλογή για την καγκελαρία – Πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

    341 shares
    Share 136 Tweet 85
  • Συντάξεις και αναδρομικά 2025: Πίνακες με ποσά και δικαιούχους NAT, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ – Απόστρατοι με τα υψηλότερα εφάπαξ

    209 shares
    Share 84 Tweet 52
  • ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Πληρωμές εκατομμυρίων σε αγρότες και κτηνοτρόφους έως μέσα Ιουνίου – Πίνακες  για τη “χρυσή” χρονιά των δικαιωμάτων

    179 shares
    Share 72 Tweet 45
  • ΑΣΕΠ 2025: Όλες οι τρέχουσες και επερχόμενες Προκηρύξεις – Πλήρης Οδηγός για Υποψηφίους-6.700 προσλήψεις 

    162 shares
    Share 65 Tweet 41
  • Αναδρομικά Συνταξιούχων 2025: Ποιοι θα Πληρωθούν, Πόσα και Πότε – Όλες οι Εξελίξεις

    218 shares
    Share 87 Tweet 55
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch