ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε οριακό σημείο βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, καθώς η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με φόντο δικογραφίες, ρουσφέτια και σενάρια πρόωρων εκλογών. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ η επόμενη ημέρα προδιαγράφεται ακόμη πιο εκρηκτική.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tilegrafimanews.gr, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει – αντιθέτως, βρίσκεται στην αρχή ενός κύκλου εξελίξεων που μπορεί να αναδιαμορφώσει πλήρως τον πολιτικό χάρτη.
«Αθώοι» στη δικογραφία – αλλά όχι πολιτικά
Η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Χαράλαμπο Αθανασίου και Τάσο Χατζηβασιλείου δεν εντοπίζει ποινικές ευθύνες, καθώς –όπως αναφέρεται– δεν υπήρξε «αρχή εκτέλεσης» για αδίκημα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, το πολιτικό αποτύπωμα είναι διαφορετικό.
Ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σιακαντάρης σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η Δικαιοσύνη μπορεί να μην εντοπίζει ποινικές ευθύνες, αλλά η κοινωνία λειτουργεί με άλλους όρους. Το ρουσφέτι δεν είναι μόνο νομική έννοια – είναι βαθιά πολιτική».
Το γεγονός ότι η υπόθεση έφτασε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποδεικνύει ότι το πρόβλημα ήταν δομικό και όχι μεμονωμένο.
Ρουσφέτια και πολιτική υποκρισία
Η πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Δηλώσεις περί «80 ρουσφετιών σε μία ημέρα» και απειλές για αποκαλύψεις δημιουργούν ένα κλίμα αλληλοεκβιασμού μεταξύ κομμάτων.
Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ επιχειρεί να βάλει φρένο στις «μαύρες τρύπες» των αγροτικών επιδοτήσεων, ωστόσο το πρόβλημα έχει ήδη προκαλέσει βαθιά πολιτική φθορά.
Ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Pierre Martin (Sciences Po) εκτιμά:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου το παλαιό πελατειακό σύστημα συγκρούεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις διαφάνειας. Αυτές οι συγκρούσεις δεν τελειώνουν εύκολα».
Στα κάγκελα η ΝΔ – πίεση από παντού
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια. Οι βουλευτές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς η αντιπολίτευση επιτίθεται συντονισμένα, ενώ εκκρεμούν και άρσεις ασυλίας.
Το κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος: τα αδικήματα κινδυνεύουν με παραγραφή, γεγονός που δημιουργεί πολιτική ένταση και αίσθημα ατιμωρησίας.
Παράλληλα, η επίκληση της Βουλής των Ελλήνων ως θεσμικού πεδίου διερεύνησης δεν φαίνεται να καθησυχάζει την κοινή γνώμη.
Ανδρουλάκης: Πίεση για εκλογές τώρα
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ενισχυμένος μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και πιέζει για άμεσες εκλογές.
Η στρατηγική του είναι σαφής:
• να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης,
• να προλάβει τη δημιουργία νέων κομμάτων,
• να εκμεταλλευτεί τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.
Ο ίδιος γνωρίζει ότι το momentum είναι προσωρινό.
Όπως επισημαίνει ο Σιακαντάρης:
«Ο Ανδρουλάκης δεν βιάζεται τυχαία. Αν καθυστερήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα κόμματα και νέες ισορροπίες».
Νέα κόμματα και άγνωστες ισορροπίες
Το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού παρακολουθούνται στενά, καθώς ενδέχεται να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και οι «οργισμένοι» πολίτες θα αποτελέσουν το πεδίο μάχης των επόμενων εκλογών.
Η εικόνα δείχνει ότι:
• η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα,
• το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει αλλά όχι αρκετά,
• το πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται.
Το παρασκήνιο της επικοινωνίας – από τα TikTok στον Γκρίνμπεργκ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται πιο ανθρώπινος και προσιτός, με τα TikTok να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πίσω από αυτή την αλλαγή βρίσκεται η νεαρή επικοινωνιολόγος Ειρήνη Παντερή, που «ξεκλείδωσε» την εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα, η επιρροή του Αμερικανού strategist Stan Greenberg φαίνεται να μειώνεται. Ο άλλοτε πανίσχυρος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περιορίσει την παρουσία του, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Το «αύριο» της πολιτικής κρίσης
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει.
Οι πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν σε τρία σενάρια:
1. Κλιμάκωση της κρίσης με νέες δικογραφίες
2. Παρατεταμένη πολιτική φθορά της κυβέρνησης
3. Εκλογικός αιφνιδιασμός σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Pierre Martin, είναι ένα «παρατεταμένο πολιτικό φθινόπωρο» που θα οδηγήσει σε κάλπες εντός του 2026.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι απλώς ένα ακόμη σκάνδαλο. Είναι καθρέφτης ενός πολιτικού συστήματος που παλεύει να αλλάξει, αλλά κουβαλά βαριές παθογένειες.
Η δικογραφία μπορεί να «αθωώνει» νομικά, αλλά πολιτικά η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.
Και το βασικό ερώτημα παραμένει:
θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές πριν προλάβουν να διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί παίκτες ή θα παιχτεί το παιχνίδι μέχρι τέλους;





