ΟΠΕΚΕΠΕ: Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Ιούνιο – καταληκτικό μήνα για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του 2024 – να έχει παρέλθει χωρίς την εκταμίευση βασικών ενισχύσεων και προγραμμάτων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 300 εκατ. πληρωμές – Κίνδυνος αποκλεισμού από ΟΣΔΕ 2025 για χιλιάδες αγρότες
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Οι αγρότες μιλούν πλέον ανοιχτά για εμπαιγμό, την ώρα που τα οφειλόμενα ξεπερνούν τα 415 εκατ. ευρώ και το ποσό που τελικά πιστώθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου δεν ξεπέρασε τα 32 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο tilegrafimanews.gr.
Πληρώθηκαν μόνο οι ελάχιστοι – Έμειναν εκτός τα περιβαλλοντικά και οι ειδικές ενισχύσεις
Η πίστωση της Δευτέρας αφορούσε μόλις 135.000 δικαιούχους προηγούμενων πιστώσεων, χωρίς να περιλαμβάνει ούτε τις πληρωμές από τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes), ούτε τις δράσεις απονιτροποίησης, ούτε φυσικά τις ενισχύσεις από το Μέτρο 23 και τις νέες βιολογικές καλλιέργειες.
Η διαμαρτυρία των παραγωγών κορυφώνεται, καθώς – όπως αναφέρουν αγροτικοί σύλλογοι από την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο – η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για ολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στην πράξη, ωστόσο, πολλές περιοχές διαπιστώνουν πλήρη απουσία πληρωμών, ακόμη και σε περιπτώσεις ολοκληρωμένων διοικητικών ελέγχων.
Ενδεικτικά, σε περιοχές όπως η Αρκαδία, καλλιεργητές αμπελιών που φάνηκε αρχικά πως θα εντάσσονταν στο Μέτρο 23, αποκλείστηκαν σιωπηρά, χωρίς ενημέρωση ή ορατότητα στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως καταγγέλλουν γεωτεχνικοί και μελετητές.
Στελέχη του Υπουργείου: «Γίνεται προσπάθεια εκκαθάρισης έως τέλη Ιουλίου»
Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που μίλησαν αποκλειστικά στο tilegrafimanews.gr, η κατάσταση δεν είναι εντελώς εκτός ελέγχου, αλλά υπάρχουν τεχνικά και διοικητικά ζητήματα που εμπόδισαν την ολοκλήρωση πληρωμών έως τα τέλη Ιουνίου. Όπως σημειώνουν:
«Έχει ήδη εγκριθεί η πίστωση των 130 εκατ. ευρώ για τα νέα Βιολογικά στη Φυτική Παραγωγή και αναμένεται να ξεκινήσουν πληρωμές μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ για το υπόλοιπο των περιβαλλοντικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο πληρωμής σε δύο κύματα έως τα τέλη Αυγούστου».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο επιτάχυνσης των πληρωμών σε Νέους Αγρότες, οι οποίοι παραμένουν εκτός πίστωσης εδώ και πάνω από 6 μήνες.
Οι Νέοι Αγρότες: Χωρίς λεφτά, χωρίς πίνακες
Ακόμη πιο δυσμενής είναι η κατάσταση στο Μέτρο Νέων Αγροτών, το οποίο, παρότι έκλεισε με περίπου 6.800 αιτήσεις, δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Οι προσωρινοί πίνακες παραμένουν ανάρτητοι, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα να έχουν μείνει μετέωροι – χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς ενημέρωση και χωρίς δυνατότητα επιχειρηματικού σχεδιασμού.
Όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του Οργανισμού, το πρόγραμμα κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο, καθώς έχει φτάσει Ιούλιος και η πρώτη δόση 70% δεν έχει εκταμιευτεί, ενώ ο στόχος ήταν να καταβληθεί μέχρι τον Απρίλιο. Οι καθυστερήσεις σχετίζονται τόσο με προβλήματα αξιολόγησης, όσο και με ανεπάρκεια προσωπικού στις Περιφέρειες, που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μεγάλους ελέγχους με περιορισμένα μέσα.
ΟΠΕΚΕΠΕ – Κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι;
Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – Αναλυτικά οι πληρωμές Ιουλίου–Αυγούστου
Παρά τις καθυστερήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ φαίνεται να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, έως τα μέσα Αυγούστου θα έχουν καταβληθεί:
• Πάνω από 87 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημιές από παγετούς και καύσωνες του 2024
• Πληρωμές σε ζωική παραγωγή (πρόβατα – αίγες) για απώλειες από λιμοκτονία, ξηρασία και ζωονόσους
• Αμπελώνες και ελιές από τις περιοχές Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Δράμας για ζημιές Μαρτίου – Απριλίου
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, επιταχύνει τις διαδικασίες διασταύρωσης για να ξεκλειδώσουν οι αποζημιώσεις, ειδικά για όσους έχουν καθαρό φορολογικό προφίλ και πλήρη δήλωση ΟΣΔΕ.
«Η σιωπή των υπευθύνων είναι προκλητική» λένε οι αγρότες
Από τη Θεσσαλία μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, οι αγρότες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας:
«Η σιωπή των υπευθύνων είναι προκλητική. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τα καύσιμα, τα λιπάσματα και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορούν να περιμένουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος, αγρότες από την Ηλεία ζητούν άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας «επιτελικό φιάσκο με θύματα τους παραγωγούς».
• Η μη πληρωμή της Δευτέρας 30 Ιουνίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.
• Τα 415 εκατ. ευρώ σε εκκρεμότητες παραμένουν βαρίδι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με πολλές δράσεις και μέτρα να έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.
• Οι Νέοι Αγρότες συνεχίζουν να περιμένουν, χωρίς χρονοδιάγραμμα.
• Ο ΕΛΓΑ φαίνεται να προχωρά πιο συντεταγμένα, με ουσιαστικές πληρωμές μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει πολιτική βούληση και τεχνική ετοιμότητα ώστε να κλείσουν οι πληγές αυτές πριν τον Σεπτέμβριο. Γιατί η οργή του αγροτικού κόσμου – αυτή τη φορά – δεν κρύβεται πίσω από υποσχέσεις.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου