Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο «παρά 1’» νέο σκάνδαλο με 100 παράνομα ΑΦΜ – Πιέσεις, πολιτικές ευθύνες και το Μαξίμου σε συναγερμό

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
17/09/2025 15:00
Ενημερώθηκε: 17/09/2025 15:34:53
σε ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
67
SHARES
142
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σοβαρότατη υπόθεση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό σεισμό αποκαλύφθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς 100 παράνομα ΑΦΜ είχαν σταλεί προς έγκριση στην ΑΑΔΕ για επιδοτήσεις.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης 

 Η αποκάλυψη έγινε μόλις λίγες ώρες πριν δοθεί το τελικό «πράσινο φως», με αποτέλεσμα να αποτραπεί σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα συγκεκριμένα ΑΦΜ είχαν ήδη εντοπιστεί και παρουσιαστεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια ότι πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν εισπράξει παράνομα κοινοτικές ενισχύσεις. Παρ’ όλα αυτά, φάκελοι με τα ίδια στοιχεία εμφανίστηκαν στη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία τελεί υπό την ευθύνη της ΑΑΔΕ, με την απαίτηση να εγκριθούν άμεσα.

Η διοίκηση του οργανισμού υπό τον Γιάννη Καββαδά βρίσκεται μόλις δέκα ημέρες στη θέση της και ήδη βρέθηκε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα τεστ αξιοπιστίας. Όπως σημειώνουν πηγές, η υπογραφή για ποσά που ξεπερνούσαν τα 190 εκατ. ευρώ (70 + 120 εκατ.) θα μπορούσε να μετατραπεί σε θρυαλλίδα για την κυβέρνηση.

Το «κύκλωμα» και οι πιέσεις

Από πλευράς κυβέρνησης, αντιπολίτευσης αλλά και συνεταιριστικών ενώσεων υπήρξαν πιέσεις προς τη διοίκηση να εγκρίνει ταχύτατα τις πληρωμές. Η ρητορική ήταν ότι οι αγρότες «δεν μπορούν να περιμένουν», ωστόσο η αποκάλυψη των παράνομων ΑΦΜ ανέδειξε ότι το σύστημα παραμένει διάτρητο, τονίζει στο tilegrafimanews.gr έμπειρο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν ήδη ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για το πώς ήταν δυνατόν φάκελοι που είχαν κριθεί παράνομοι να εμφανιστούν ξανά προς έγκριση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως και στις αρμόδιες επιτροπές.

Ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορήθηκε για το περιστατικό και υπήρξε κινητοποίηση σε υψηλό επίπεδο. Πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός απαίτησε πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τον διοικητή της ΑΑΔΕ. Η εντολή ήταν σαφής: «Καμία ανοχή – πλήρης έλεγχος».

Το ζήτημα αγγίζει την καρδιά της κυβερνητικής στρατηγικής για «διαφάνεια και εξυγίανση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο οργανισμός έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο καταγγελιών για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση. Αν η υπόθεση είχε περάσει απαρατήρητη, θα δημιουργούσε πολιτική καταιγίδα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι κυβερνητικές διαστάσεις

Η υπόθεση έχει ήδη λάβει διαστάσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης μόνιμης επιτροπής ελέγχου εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να απαντήσει πώς καταχωρήθηκαν εκ νέου οι συγκεκριμένοι φάκελοι, ενώ στο Εθνικό Τυπογραφείο κατατέθηκε ήδη σχέδιο ΚΥΑ για αυστηρότερους όρους πληρωμών. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου φοβούνται ότι η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει νέο «πολιτικό όπλο» στα χέρια της αντιπολίτευσης, ενόψει και της κρίσιμης περιόδου των φθινοπωρινών πληρωμών προς τους αγρότες.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση δεν άφησε αναξιοποίητο το περιστατικό. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «κρύβει» πίσω από την ΑΑΔΕ την ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να θωρακίσει τις διαδικασίες.

«Είναι αδιανόητο το Μαξίμου να μιλά για διαφάνεια και την ίδια στιγμή να εγκρίνονται φάκελοι με πλαστά ή παράνομα ΑΦΜ», δήλωσε στέλεχος της αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας και σχετική επερώτηση.

Η ουσία του προβλήματος

Το πραγματικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ έχει τυπικά τον πρώτο λόγο, η πληροφόρηση που φτάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι ελλιπής ή παραπλανητική.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα σε μητρώα αγροτών, οικονομικές καταχωρήσεις και βάσεις δεδομένων του κράτους. Μόνο έτσι θα αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα.

Ο φόβος νέας πολιτικής κρίσης

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οποιοδήποτε σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να μετατραπεί σε θύελλα, όχι μόνο λόγω του οικονομικού μεγέθους, αλλά και γιατί αγγίζει τον ευαίσθητο τομέα της αγροτικής οικονομίας. Με τις τιμές να πιέζουν τους παραγωγούς και τις ενισχύσεις να αποτελούν βασικό στήριγμα, ένα τέτοιο περιστατικό θα έπληττε καίρια την εικόνα της κυβέρνησης στην ύπαιθρο.

Γι’ αυτό, οι εντολές από το Μαξίμου είναι ξεκάθαρες: οι επόμενες πληρωμές θα περάσουν από αυστηρούς ελέγχους, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συνδρομή της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Επίλογος – Μια μάχη για αξιοπιστία

Το σκάνδαλο που παραλίγο να ξεσπάσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποδεικνύει ότι η «εξυγίανση» δεν είναι εύκολο έργο. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, η πραγματικότητα δείχνει πως τα «κυκλώματα» εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση και να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κονδύλια.

Η πολιτική μάχη τώρα δεν είναι μόνο για το ποιος θα επιρρίψει τις ευθύνες, αλλά για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να δείξει στους πολίτες και ειδικά στους αγρότες ότι μπορεί να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς δεκαετιών. Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό: αν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις, η κρίση δεν θα είναι μόνο διοικητική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Ετικέτες: ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξισωτική 215,8 εκατ. ευρώ και βαμβάκι στα 39 λεπτά: πληρωμές, ενστάσεις και το δύσκολο φινάλε!

24/12/2025 | 11:02
ÔÏ ÊÔÇÑÉÏ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (EUROKINISSI)
Featured

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ

19/12/2025 | 17:29
HOT NEWS

ΟΠΕΚΕΠΕ και οι έκτακτες ενισχύσεις κτηνοτρόφων 22,5 εκατ. € σε 100.885 αγρότες – Τελευταία ευκαιρία ως 31/12 για τις διορθώσεις ΕΦΚ

19/12/2025 | 13:02
HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ 487,9 + 600 + 26 εκατ.: «καυτό» 12ήμερο πληρωμών, ΕΦΚ-διορθώσεις έως 31/12- ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ

19/12/2025 | 11:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 2026–2027: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν, τι αναδρομικά έρχονται – Η μεγάλη εικόνα με ποσά για τις συντάξεις 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγίου Δημητρίου μετά τις καταστροφές από την καταιγίδα

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Κακλαμάνης: Ιστορική μορφή του κοινοβουλευτισμού η Σύλβα Ακρίτα, υπηρέτησε την πολιτική και τον συνάνθρωπο

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Φάμελλος: Κ. Μητσοτάκη, καλές γιορτές και καλύτερες μέρες θα έρθουν μόνο όταν φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη – Το φως της ταπεινότητας, η ελληνική ψυχή και η λογοτεχνία που αντιστέκεται στον χρόνο

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • Τα Χριστούγεννα της Μαρέβα και του Κυριάκου Μητσοτάκη

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • Σε νέα φάση οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με το σχέδιο Ζελένσκι

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Με κάγκελα στα παράθυρα θωρακίζουν το Λούβρο μετά τη ληστεία

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch