Η τελετή ορκωμοσίας των νέων Μονίμων Λοχιών Τάξης 2024 “Σχης (ΠΖ) Βασίλειος Παπαλάμπρος” πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΣΜΥ στα Τρίκαλα, παρουσία του…
Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Δημήτριου Χούπη.
Από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών – ΣΜΥ αποφοίτησαν 228 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 192 από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο.
Μετά το πέρας της τελετής, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και χαρά απένειμα σήμερα τα πτυχία στην ορκωμοσία των νέων Μονίμων Λοχιών του Στρατού Ξηράς, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Όλων εκείνων που θα στελεχώσουν κρίσιμες ειδικότητες και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των δικαίων της Πατρίδας μας, καθώς και στην ευρύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Διοικητή και το προσωπικό της Σχολής, διότι παραδίδουν στον Ελληνικό Στρατό άριστα εκπαιδευμένα στελέχη, καθώς και τις οικογένειες των νέων Μονίμων Λοχιών που εμπιστεύτηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα παιδιά τους.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους ορκισθέντες για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους. Τους εύχομαι καλή σταδιοδρομία και είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσουν στο έπακρο το καθήκον τους. Θα ήθελα επίσης να τους προτρέψω να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται διαρκώς γύρω από το αντικείμενό τους και να τους διαβεβαιώσω ότι οι κόποι τους θα ανταμειφθούν. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την στρατιωτική, θα βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου η καθημερινότητά τους να είναι η καλύτερη δυνατή και να μπορούν να εκπληρώνουν απερίσπαστοι την υψηλή αποστολή τους.”
Η Τάξη 2024 της ΣΜΥ φέρει το όνομα του Συνταγματάρχη Πεζικού Βασιλείου Παπαλάμπρου. Ο Βασίλειος Παπαλάμπρος γεννήθηκε στη Λάγγα Καστοριάς, στις 12 Οκτωβρίου 1931. Εισήλθε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, στις 27 Ιανουαρίου 1950 και αποφοίτησε με τον βαθμό του Δεκανέα, στις 6 Δεκεμβρίου 1951.
Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ν. Κορέας, από 11 Ιουνίου 1953 έως και 2 Ιουνίου 1954. Στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) υπηρέτησε με το βαθμό του Ανθυπασπιστή, από 31 Ιουλίου 1972 έως και τη 16η Αυγούστου 1974, ως Διμοιρίτης Διμοιρίας ΠΑΟ 75 χιλιοστών του Λόχου Βαρέων Όπλων.
Εξαφανίσθηκε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων, κατά τη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, την 16 Αυγούστου 1974, στο ύψωμα Αγίου Γεωργίου. Στην επίθεση του «ΑΤΤΙΛΑ», εμψύχωνε συνεχώς τους στρατιώτες και με το ΠΑΟ (πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως) στα χέρια έβαλλε ακατάπαυστα εναντίον των τουρκικών αρμάτων από απόσταση αναπνοής.
Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε με το αναμνηστικό μετάλλιο Νοτίου Κορέας, τη Διεμβολή Ευαρέσκειας του Προέδρου Νότιας Κορέας, το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας για τη συμμετοχή του στο Εκστρατευτικό Σώμα Ν. Κορέας, τον Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξεως ως αγνοούμενος στις επιχειρήσεις της Κύπρου, καθώς και με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Επιχειρήσεων Κύπρου από το ΓΕΣ. Προήχθη σε Ανθυπολοχαγό στις 16 Αυγούστου 1974 και με το ΦΕΚ 1178/2008 (Τεύχος Γ΄) προήχθη σε Συνταγματάρχη.
Έπειτα από 43 χρόνια ανευρέθηκαν τα λείψανά του, τα οποία παραδόθηκαν στις 26 Μαΐου 2017 παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στις δύο κόρες του Ιωάννα Παπαλάμπρου και Αθηνά Γιάγκου.
Δείτε φωτογραφίες από την Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024:
amyna.news