Ουζμπεκιστάν: Η έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης “Ανάπτυξη ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού – ένας τρόπος για την αύξηση του τουριστικού δυναμικού” πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2023, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.
Το διεθνές συνέδριο «Ανάπτυξη μοντέλου βιώσιμου τουρισμού – τρόπος αύξησης του τουριστικού δυναμικού» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Μοντέλο για τον αειφόρο τουρισμό στην Κεντρική Ασία: ανάπτυξη ικανοτήτων, ευαισθητοποίηση, υιοθέτηση τεχνολογίας» (το Έργο MOST) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος SwitchAsia, καθώς και με την υποστήριξη του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν.
Οι εταίροι του έργου MOST είναι: ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου (Κρήτη, Ελλάδα) – Επικεφαλής Εταίρος, Οργανισμός Υποστήριξης Επιχειρήσεων με εμπειρία στην αγροτική ανάπτυξη και τον αειφόρο τουρισμό, η European Profiles S.A. (Ελλάδα) – κορυφαία εταιρεία συμβούλων στην ΕΕ με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και προγράμματα διαχείρισης στην Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία, APINTECH (Κύπρος) – τεχνικός σύμβουλος.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν η Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν – Charlotte Adrian, ο Υπουργός Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν – Aziz Abdukhakimov
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Φυσικών Πόρων του Ουζμπεκιστάν σημείωσε τη σημασία της εφαρμογής και της ενεργού χρήσης «πράσινων» τεχνολογιών στον τουριστικό τομέα.
Ο γενικός στόχος του Έργου MOST είναι να προωθήσει ένα νέο και καλά δομημένο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν. Οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι: η παροχή υποστήριξης σε τουριστικούς οργανισμούς στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν για την εφαρμογή πρακτικών SCP παρέχοντας σχετικές γνώσεις και εργαλεία τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), υποστήριξη των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό και των καταναλωτών για τη βιώσιμη κατανάλωση, ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ των αρχών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των τελικών χρηστών σχετικά με το SCP.
Στο πλαίσιο του Έργου MOST, τουριστικοί οργανισμοί του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Καζακστάν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τις ακόλουθες ευκαιρίες:
Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο περιβαλλοντικής διαχείρισης, βιώσιμο μάρκετινγκ σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Εγκατάσταση και χρήση τεχνολογιών λογισμικού για διαχείριση δεδομένων για περιβαλλοντική πιστοποίηση.
Λήψη και εγκατάσταση υλικού και λογισμικού για παρακολούθηση
Η επίγνωση της σημασίας της εφαρμογής οικολογικών προγραμμάτων στον κλάδο της φιλοξενίας επιτρέπει στους τουριστικούς οργανισμούς όχι μόνο να φροντίζουν το περιβάλλον και να χρησιμοποιούν ορθολογικά τους διαθέσιμους πόρους, αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης, που μπορεί να τονώσει την κερδοφορία.