Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα – Φόβοι για νέες εξάρσεις μέσα στο καλοκαίρι

TechTeam από TechTeam
25/06/2021 21:06
σε HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ήδη ευθύνεται για τη νέα άνοδο των κρουσμάτων covid-19 στη Βρετανία: το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσει ευρέως έξαρση των μολύνσεων το καλοκαίρι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεσή του, προειδοποιούν ειδικοί και υγειονομικές αρχές.

Η ανησυχία δεν αφήνει εκτός την Ελλάδα, καθώς εκφράζονται φόβοι για επικράτηση της συγκεκριμένης παραλλαγής, πολύ σύντομα.
Προς το παρόν η επιδημία covid-19 σημειώνει ύφεση, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων που καταγράφονται παγκοσμίως να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όμως ήδη πολλές χώρες, όπως η Ινδονησία, η Πορτογαλία, η Ρωσία και το Ισραήλ, παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.
Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκε στη Βρετανία, αντικαθιστώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες το στέλεχος Άλφα, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Το ίδιο σενάριο ενδέχεται να παρατηρηθεί το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη ήπειρο: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%.
Στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να φτάνει το 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο Ισραήλ.
Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.
Ομάδα Γάλλων ερευνητών εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι 50% με 80% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και βασίζεται σε στοιχεία από την περιοχή του Παρισιού.
Παράλληλα «οποιαδήποτε χαλάρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στις αρχές Ιουνίου ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορη και σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποίησε την Τετάρτη το ECDC.
Η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα».
Στις ΗΠΑ ο Άντονι Φάουτσι, επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επίσης προέβλεψε την Τρίτη «νέες εξάρσεις της επιδημίας», εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτές αναμένεται να είναι περιορισμένες τοπικά και να εξαπλωθούν λιγότερο από τα τρία προηγούμενα κύματα της covid-19.
«Ένας κουβάς νερό στην πυρκαγιά»
Μπροστά στην απειλή αυτή οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19.
Παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα όσο στο στέλεχος Άλφα, ωστόσο διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις.
Ανάλογα με το εμβόλιο η προστασία από τη νοσηλεία όσων μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα κυμαίνεται από 92% ως 96%, ενώ από τη συμπτωματική νόσηση από 60% ως 88%, με βάσει τα δεδομένα των βρετανικών αρχών.
Έπειτα από μία μόνο δόση εμβολίου, η προστασία από τη νόσηση μειώνεται πολύ, στο 33%, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
«Μία δόση δεν αρκεί» να αντιμετωπίσει το στέλεχος Δέλτα, «ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι», τόνισε το ECDC.
Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι απαραίτητη, όμως σίγουρα δεν αρκεί, προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.
Στη Βρετανία «η άνοδος των κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων». Όμως «το ελάχιστο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται είναι υψηλότερο από αυτό που πιστεύαμε αρχικά».
Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο, κυρίως οι νέοι, «η εμβολιαστική εκστρατεία από μόνη της δεν αρκεί», υπογραμμίζει ο Φλαό.
Για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία απέναντι σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, εξηγεί ο Σαμουέλ Αλιζόν βιολόγος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.
Με το στέλεχος Δέλτα οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερο το 80% του πληθυσμού, καθώς «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πολύ στη φυσική ανοσία» όσων έχουν ήδη μολυνθεί από covid-19, διότι το στέλεχος αυτό ξεφεύγει τουλάχιστον εν μέρει από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει.
Υπό αυτές τις συνθήκες «μέχρι να είναι προστατευμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του Δέλτα σε χαμηλό επίπεδο, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας που λειτούργησαν στον περιορισμό των επιπτώσεων των άλλων στελεχών», προέβλεψε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.
Κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν ήδη ανακοινώσει την επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων «για να πάρουμε έναν κουβά νερό και να το ρίξουμε στη φωτιά όταν αυτή είναι ακόμη περιορισμένη», όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.
Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό ειδικά προς τους ευάλωτους
Το ζήτημα συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει μετά το τέλος του Συμβουλίου ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι η επικρατούσα, με βάση τις εκτιμήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, ειδικά σε μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ παρέπεμψε στα στοιχεία των νοσοκομείων, που όπως είπε, δείχνουν ότι οι νοσηλείες αφορούν σε μη εμβολιασμένους.
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑΜητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βολισσού Χίου – Ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών

16/08/2025 | 13:31
Featured

Μητσοτάκης: Η ημέρα είναι πρωτίστως αφιερωμένη σε αυτούς που αγωνίζονται για να μας κρατούν ασφαλείς

15/08/2025 | 15:46
HOT NEWS

Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στις Κορακιές Χανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

15/08/2025 | 11:00
Featured

Στα Χανιά o Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

14/08/2025 | 18:07
Load More
Επόμενο Άρθρο

Alpha Bank – Paulson και BlackRock στηρίζουν την ΑΜΚ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Γιορτή σήμερα 16 Αυγούστου, εορτολόγιο: Άγιος Διομήδης

    228 shares
    Share 91 Tweet 57
  • Λευκός Οίκος: Πρώτη αντίδραση μετά τη συνέντευξη Τύπου Τραμπ-Πούτιν

    190 shares
    Share 76 Tweet 48
  • Αναχώρησε για την Αλάσκα ο Τραμπ: «Υψηλό διακύβευμα», δήλωσε πριν την ιστορική συνάντηση με τον Πούτιν

    188 shares
    Share 75 Tweet 47
  • Γκιλφόιλ: Ευχές στους Έλληνες για τον Δεκαπενταύγουστο με την Παναγιά την Βρεφοκρατούσα και τον Γαϊτάνο

    189 shares
    Share 76 Tweet 47
  • Τραμπ: «Νομίζω ότι μια γρήγορη συμφωνία είναι καλύτερη από μια εκεχειρία – Ο Πούτιν δεν θέλει κατάπαυση του πυρός»

    172 shares
    Share 69 Tweet 43
  • Τραμπ: «Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται πλέον από τον Ζελένσκι» – Βαθμολόγησε με «10 στα 10» τη συνάντηση με Πούτιν

    159 shares
    Share 64 Tweet 40
  • Τραμπ στο Fox: Στο χέρι του Ζελένσκι να κλείσει η συμφωνία

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch