Ακρόπολη: Έναν νέο παιδικό χώρο δημιούργησε ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος πέρα από την ασφάλεια που προσφέρει και τα σύγχρονα υλικά με τα οποία «ντύθηκε», διαθέτει κι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Βρίσκεται κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα στο ανατολικό άκρο του βράχου και συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο.
Η νέα παιδική χαρά έχει έκταση 2.440 τ.μ. και δημιουργήθηκε εντός του κήπου της Ακροπόλεως κι έτσι ο επισκέπτης έχει μια ιδιαίτερη οπτική του βράχου. Πλαισιώνεται από έναν καταπράσινο κήπο με ξεχωριστές φυσικές διαδρομές. Η δημιουργία της από τον δήμο Αθηναίων και διαμορφώνει ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι η επιλογή των φυσικών υλικών, τα οποία συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα που έχει σήμερα το πάρκο.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) πρότεινε το έργο στον δήμο Αθηναίων και ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών, ενώ η υλοποίηση έγινε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».
«Η Αθήνα αποκτά μια μοναδική παιδική χαρά. Την ομορφότερη στον κόσμο, γιατί βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και στη συνέχεια τόνισε: «Πρόκειται για έναν ξεχωριστό χώρο παιχνιδιού που θα χαρίσει στιγμές χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και περιπάτου σε μικρούς και μεγάλους. Ένα έργο που έγινε πράξη μέσα από το ‘’Υιοθέτησε την πόλη σου”. Το πρόγραμμα που άλλαξε ριζικά την κουλτούρα γύρω από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πόλη και τις γειτονιές της. Συνέβαλε ώστε να βρούμε σημαντικούς συμμάχους στη προσπάθειά μας να πάμε την Αθήνα μπροστά. Ευχαριστώ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Ίδρυμα Ωνάση για την ευγενική τους συνεισφορά».
Οι περιοχές παιχνιδιού της παιδικής χαράς οργανώθηκαν σε δύο επίπεδα για να αξιοποιηθεί ολόκληρη η επιφάνεια του πάρκου. Ακολουθώντας το επικλινές ανάγλυφο του χώρου, η μία περιοχή οργανώθηκε στο κατώτερο επίπεδο της παιδικής χαράς, που είναι προσβάσιμο και με αναπηρικό αμαξίδιο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Κεντρικό θέμα αυτής της ενότητας είναι η φάρμα, με ξύλινο σπιτάκι κι ένα κάρο με άλογο μέσα στο πρανές, ανάμεσα στα δέντρα. Στον χώρο υπάρχει επίσης μια κούνια με κάθισμα τύπου «φωλιά» και ένα παιχνίδι ήχου και επικοινωνίας. Στη νότια πλευρά και στο σημείο με την ωραιότερη θέα του βράχου, υπάρχει ένα πέτρινο καθιστικό.
Στο πρανές που βρίσκεται στο ενδιάμεσο πλάτωμα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το νερό, καθώς τοποθετήθηκε σύστημα με κανάλια και τα παιδιά μπορούν να αποφασίσουν τη διαδρομή του νερού. Εκεί δημιουργείται κι ένας βοτανόκηπος, για την επαφή των παιδιών με τη διαδικασία της καλλιέργειας.
Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται στο ανώτερο επίπεδο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Εκμεταλλεύεται το επικλινές ανάγλυφο και διαθέτει εξοπλισμό παιχνιδιού που οργανώνεται σε μια κυκλική διαδρομή, η οποία ξεκινά από το χαμηλότερο σημείο της περιοχής με δραστηριότητες αναρρίχησης και ισορροπίας για μετάβαση προς το ψηλότερο σημείο και τσουλήθρες για δραστηριότητα ολίσθησης, ώστε να γίνεται η επιστροφή στο αρχικό χαμηλότερο σημείο. Στο ψηλότερο σημείο ολοκληρώνεται η ανάβαση προς την ωραιότερη θέα του βράχου της Ακρόπολης.
Στο ξέφωτο του ελαιώνα δημιουργήθηκε μια χωμάτινη «σκηνή», 40 εκατοστά ψηλότερη από το υπόλοιπο πλακόστρωτο και κερκίδες στη μία πλευρά της. Έτσι, ενθαρρύνονται οι συναντήσεις θεατρικών και άλλων ομάδων, καθώς και η οργάνωση ομαδικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.
Ως προς τον ανανεωμένο κήπο της παιδικής χαράς, συντηρήθηκαν οι υφιστάμενες φυτεύσεις και ενισχύθηκαν με νέες, με στόχο τη δημιουργία ενός αττικού μεσογειακού κήπου, που διεγείρει τις πέντε αισθήσεις. Ο κήπος αυτός βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν με τη φύση και να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον. Έγιναν συνολικά 876 φυτεύσεις, εκ των οποίων 17 είναι δέντρα. Παράλληλα, ανανεώθηκε πλήρως ο αστικός εξοπλισμός, διαμορφώθηκαν με φυσικά υλικά οι διαδρομές και οι κλίμακες, τοποθετήθηκαν καλάθια απορριμμάτων και αναβαθμίστηκε συνολικά το πάρκο σ’ έναν χώρο παιχνιδιού, ψυχαγωγίας και αναψυχής.
Δ.Β.