Πανελλαδικές εξετάσεις: Εκτός ΑΕΙ 26.452 υποψήφιοι – Περίπου 8.000 από αυτούς θα εισαχθούν σε δημόσιο ΙΕΚ.
Ειδήσεις: Σε 26.452 υπολογίζεται ότι ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafima.gr
Από αυτούς περίπου 8.000 θα εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ με τη δυνατότητα που δίνεται από το υπουργείο Παιδείας εφέτος για πρώτη φορά, για δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι και ότι όλοι τους, είτε μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού είτε μέσω της κανονικής διαδικασίας αίτησης εγγραφής, έχουν την εναλλακτική του δημοσίου ΙΕΚ σε ειδικότητες με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, έχουν ως εξής:
• Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94
• Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
• Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
• Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27
Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.
Φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον ενώ πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.
Ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, στην περίπτωση που υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν ή επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.
Ο δρόμος για το ΙΕΚ, σε σύγχρονες, περιζήτητες ειδικότητες (webdesigners/webdevelopers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου)
έχει ποσφερόμενες θέσεις κατ’ έτος περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού.
Επομένως, όχι μόνο οι 9.400 υποψήφιοι που προβλέπονται στο παρόν στάδιο να μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και αυτοί που μπορεί να προστεθούν και αυτοί που θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός, θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το πανεπιστήμιο να αποτελεί δρόμο ζωής και όχι να εγκλωβίζει παιδιά που δεν θα αποφοιτήσουν ποτέ.
Η καθιέρωση της ΕΒΕ αποσκοπεί στο να πει στοπ σε εισακτέους με 1 και 2 στα 20 σε ΑΕΙ της 35ης επιλογής τους, και αν δοθεί ην δυνατότητα για στοχευμένες επιλογές με προοπτική, που αξιοποιούν κλίσεις και επιθυμίες των νέων μας. Επίσης ο εναλλακτικός δρόμος στην εκπαίδευση με επαγγελματική αποκατάσταση, αναβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση και για το λόγο αυτό καθιερώθηκε το παράλληλο μηχανογραφικό.