Σημαντική αναζωπύρωση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η πανδημία του νέου κορωνοϊού, με τα κρούσματα, τους νεκρούς, τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται συνεχώς. Την ίδια ώρα, κι ενώ το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο φθινόπωρο και κάνουν έκκληση σε όσους επιστρέφουν από τα νησιά να είναι πολύ προσεκτικοί και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.206 κρούσματα και 16 νέους θανάτους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 258, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Με πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να είναι στο «κόκκινο» με πολύ υψηλό ιικό φορτίο, η κυβέρνηση θέτει σε καθεστώς μίνι lockdown ολοένα και περισσότερες περιοχές.
Ζοφερές εκτιμήσεις για το φθινόπωρο
Την εκτίμηση ότι στο τέλος του μήνα θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε πάνω από 4.500 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Θα πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τον Σεπτέμβρη. Για να λειτουργήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega.
Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, μεγαλώνει και η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας. Όπως τόνισε, εδώ και ένα χρόνο πολλές από τις ΜΕΘ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για covid, κάτι που έχει συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις και ασθένειες που τις χρειάζονται.
Η εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη είναι πως οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά.
Το καλύτερο σενάριο θέλει την αποκλιμάκωση της κατάστασης να έρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. «Αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε πως μέσα στο καλοκαίρι το ποσοστό εμβολιασμών θα έφτανε το 70%, η πραγματικότητα δείχνει πως ίσα που οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 50%». «Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το 63 με 65%. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης
«Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα. Είχαμε φτάσει να υπογράφουμε τέσσερα με πέντε πιστοποιητικά θανάτου στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Γ. Παπανικολάου, θέλοντας να δείξει τον μεγάλο κίνδυνο που εξακολουθεί να υπάρχει από τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα. «Ο κορωνοϊός μας προειδοποιεί. Είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης», επισήμανε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος.
Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γ. Παπανικολάου, «δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τους ασθενείς με κορωνοϊό, ούτε τους άλλους ασθενείς επειδή μερικοί δεν μπορούν να πειστούν να εμβολιαστούν».
Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές
«Οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ» επισήμανε ο καθηγητής Πνευμολογίας, Διευθ. Πνευμονολογικής κλινικής, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.
«Να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας, καλό θα ήταν να κάνουν 2-3 self test ανά διήμερο ή rapid test πριν επιστρέψουν στις δουλειές και τους οικείους τους», τόνισε για τους πιθανούς τρόπους αποτροπής της μετάδοσης στα αστικά κέντρα.
«Η μείωση της κινητικότητας των διακοπών του Αυγούστου μετά τις 20 του μήνα θα επιτρέψει, ίσως να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών. Μέσα στον Σεπτέμβρη, δεν αποκλείεται να δούμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας», τόνισε και αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού.