Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Paradise Papers: Και 130 Έλληνες στα αρχεία – φωτιά

Newsroom από Newsroom
07/11/2017 12:30
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Paradise Papers: Πόσος είναι ο κρυμμένος πλούτος των ισχυρών της Γης; Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές από το βράδυ της Κυριακής οπότε και τα λεγόμενα Paradise Papers μια σειρά εμπιστευτικών εγγράφων από 19 φορολογικούς παραδείσους αποκαλύπτουν πως οι πλούσιοι του κόσμου έχουν αξιοποιήσει εξωχώρια επενδυτικά σχήματα.

Η πλειονότητα των ντοκουμέντων προέρχονται από την εταιρεία νομικών υπηρεσιών Appleby με έδρα τις Βερμούδες και αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων που επεξεργάστηκε επί έναν ολόκληρο χρόνο 13,4 εκατομμύρια έγγραφα.

Φέρνουν στο φως τα κρυμμένα δισεκατομμύρια περισσότερων από 120 πολιτικών και ηγετών από 50 χώρες του κόσμου, πολυεθνικών εταιρειών, των μεγαλύτερων επιχειρηματικών κολοσσών παγκοσμίως, ενώ περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους εταιρείες και ιδιώτες μπορούν να αποφύγουν τη βαριά στη χώρα τους φορολόγηση.

Σε αντίθεση με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσω πολυδαίδαλων νομικών ελιγμών και «κενών» του φορολογικού συστήματος σε εξωχώριους προορισμούς και λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που απέκτησε και πρώτη διέρρευσε τα εν λόγω έγγραφα, αποκαλύπτουνται μεταξύ άλλων οι άγνωστες διασυνδέσεις του Αμερικανού Υπουργού με Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σε αυτά φιγουράρουν περισσότεροι από 12 σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, χορηγοί του και μέλη του Υπουργικού του συμβουλίου.

Στη Γερμανία, μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι τα Γερμανικά Ταχυδρομεία, η εταιρεία Sixt, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική Bayer και η Deutsche Bank, αλλά και 1.000 περίπου φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, εκατομμυριούχοι, όπως και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Στρέντερ, που κατείχε υψηλή θέση σε εξωχώρια εταιρεία.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, επένδυσε κατά την περίοδο 2004-2005 ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων λιρών σε fund στης νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες. Μάλιστα έγιναν επενδύσεις στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων ενοικίασης ηλεκτρικών συσκευών BrightHouse η οποία τον περασμένο μήνα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με 15 εκατομμύρια λίρες περί τους 250.000 πελάτες καθώς χρέωνε με υπέρογκες χρεώσέις φτωχές οικογένειες.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τις πρακτικές φοροαποφυγής κολοσσών όπως η Nike και η Apple, αλλά και πως οι εταιρείες Twitter και Facebook έλαβαν μέσω υπόγειων διαδρομών επενδύσεις από δυο ρωσικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Στη διαδρομή αυτών των χρημάτων πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έπαιξε ο Ρώσος μεγιστάνας και επενδυτής σε εταιρεία συμφερόντων του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου, Γιούρι Μίλνερ, αποκάλυψη που αναμένεται να δημιουργήσει νέα ερωτήματα για τις σχέσεις Ουάσιγκτον Μόσχας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη για τη μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία του πλανήτη Glencore που δάνεισε μυστικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια -μέσω εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους- σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο ώστε να την βοηθήσει να διασφαλίσει σύμβαση εξόρυξης στο Κονγκό με δωροδοκίες αξιωματούχων.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται η Βασίλισσα της Ιορδανίας, οι γιοι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο τραγουδιστής των U2 Bono, αλλά και το δεξί χέρι του πρωθυπουργού του Καναδά Τζαστίν Τριντό, Στίβεν Μπρόνφμαν, ενώ πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φέρεται να συνδέονται με εξωχώριες εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

Μεταξύ των κορυφαίων δημόσιων προσώπων που κατονομάζονται στα εκατομμύρια αρχεία, είναι και η Μαντόνα η οποία εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες, ενώ τις επόμενες ημέρες η έρευνα που βγαίνει σταδιακά, θα εμπλέξει στο παιχνίδι των αποκαλύψεων και άλλα ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ αλλά και ηχηρά ονόματα από το χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του αθλητισμού.

Μαριλένα Γεραντώνη, in.gr

Ετικέτες: Paradise PapersπλούτοςΦΟΡΟΛΟΓΙΑφόρος

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Φορολογική μεταρρύθμιση: Αναλυτικά, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

07/09/2025 | 10:13
HOT NEWS

ΑΓΡΟΤΙΚΟ SOS! 11 λεπτά στο λίτρο για το αγροτικό πετρέλαιο – Ασφυξία για τους αγρότες από νέα μέτρα της Ε.Ε. – Οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι 14 Αυγούστου

22/07/2025 | 17:02
Featured

Φοροελαφρύνσεις: Το καλοκαίρι οι αποφάσεις αν βρεθεί δημοσιονομικός «αέρας» – Τα σενάρια που εξετάζονται

23/03/2025 | 16:16
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Πώς θα φορολογηθούν τελικά φέτος οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

11/02/2025 | 18:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τουρκία: Νέες συλλήψεις στρατιωτικών


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Υποδύθηκε την αστυνομικό και άρπαξε 100.000 ευρώ – Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: «Μην πιστεύετε κανέναν που σας ζητά χρήματα στο όνομα της Αστυνομίας»

    253 shares
    Share 101 Tweet 63
  • Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη – «Φάμπρικα» εκατομμυρίων με το Μεταφορικό Ισοδύναμο: Εταιρείες-φαντάσματα, ανύπαρκτα τιμολόγια και επιστροφές χρημάτων

    216 shares
    Share 86 Tweet 54
  • ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2025: Αυξημένο στα 540€ – Πότε πληρώνει η ΔΥΠΑ και τι ισχύει για ανέργους και μητέρες

    199 shares
    Share 80 Tweet 50
  • «Δεν θα φύγει το ταχυδρομείο από το Άγιον Όρος» – Αγιορείτες αγανακτισμένοι για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ: «Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους» 

    160 shares
    Share 64 Tweet 40
  • Ποιο ήταν το fast food των Βυζαντινών και τι έπιναν για να ξεδιψάσουν;

    143 shares
    Share 57 Tweet 36
  • Αλλοπρόσαλλος ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη – Βελτίωση την Παρασκευή, νέα επιδείνωση το Σάββατο

    138 shares
    Share 55 Tweet 35
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Συντάξεις χηρείας και επίδομα 250€: τι αλλάζει άμεσα, ποιοι θα δουν ενίσχυση και πότε

    121 shares
    Share 48 Tweet 30
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch