Paradise Papers: Πόσος είναι ο κρυμμένος πλούτος των ισχυρών της Γης; Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές από το βράδυ της Κυριακής οπότε και τα λεγόμενα Paradise Papers μια σειρά εμπιστευτικών εγγράφων από 19 φορολογικούς παραδείσους αποκαλύπτουν πως οι πλούσιοι του κόσμου έχουν αξιοποιήσει εξωχώρια επενδυτικά σχήματα.
Η πλειονότητα των ντοκουμέντων προέρχονται από την εταιρεία νομικών υπηρεσιών Appleby με έδρα τις Βερμούδες και αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων που επεξεργάστηκε επί έναν ολόκληρο χρόνο 13,4 εκατομμύρια έγγραφα.
Φέρνουν στο φως τα κρυμμένα δισεκατομμύρια περισσότερων από 120 πολιτικών και ηγετών από 50 χώρες του κόσμου, πολυεθνικών εταιρειών, των μεγαλύτερων επιχειρηματικών κολοσσών παγκοσμίως, ενώ περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους εταιρείες και ιδιώτες μπορούν να αποφύγουν τη βαριά στη χώρα τους φορολόγηση.
Σε αντίθεση με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσω πολυδαίδαλων νομικών ελιγμών και «κενών» του φορολογικού συστήματος σε εξωχώριους προορισμούς και λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που απέκτησε και πρώτη διέρρευσε τα εν λόγω έγγραφα, αποκαλύπτουνται μεταξύ άλλων οι άγνωστες διασυνδέσεις του Αμερικανού Υπουργού με Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σε αυτά φιγουράρουν περισσότεροι από 12 σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, χορηγοί του και μέλη του Υπουργικού του συμβουλίου.
Στη Γερμανία, μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι τα Γερμανικά Ταχυδρομεία, η εταιρεία Sixt, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική Bayer και η Deutsche Bank, αλλά και 1.000 περίπου φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, εκατομμυριούχοι, όπως και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Στρέντερ, που κατείχε υψηλή θέση σε εξωχώρια εταιρεία.
Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, επένδυσε κατά την περίοδο 2004-2005 ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων λιρών σε fund στης νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες. Μάλιστα έγιναν επενδύσεις στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων ενοικίασης ηλεκτρικών συσκευών BrightHouse η οποία τον περασμένο μήνα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με 15 εκατομμύρια λίρες περί τους 250.000 πελάτες καθώς χρέωνε με υπέρογκες χρεώσέις φτωχές οικογένειες.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τις πρακτικές φοροαποφυγής κολοσσών όπως η Nike και η Apple, αλλά και πως οι εταιρείες Twitter και Facebook έλαβαν μέσω υπόγειων διαδρομών επενδύσεις από δυο ρωσικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Στη διαδρομή αυτών των χρημάτων πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έπαιξε ο Ρώσος μεγιστάνας και επενδυτής σε εταιρεία συμφερόντων του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου, Γιούρι Μίλνερ, αποκάλυψη που αναμένεται να δημιουργήσει νέα ερωτήματα για τις σχέσεις Ουάσιγκτον Μόσχας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη για τη μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία του πλανήτη Glencore που δάνεισε μυστικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια -μέσω εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους- σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο ώστε να την βοηθήσει να διασφαλίσει σύμβαση εξόρυξης στο Κονγκό με δωροδοκίες αξιωματούχων.
Στα έγγραφα περιλαμβάνονται η Βασίλισσα της Ιορδανίας, οι γιοι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο τραγουδιστής των U2 Bono, αλλά και το δεξί χέρι του πρωθυπουργού του Καναδά Τζαστίν Τριντό, Στίβεν Μπρόνφμαν, ενώ πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φέρεται να συνδέονται με εξωχώριες εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.
Μεταξύ των κορυφαίων δημόσιων προσώπων που κατονομάζονται στα εκατομμύρια αρχεία, είναι και η Μαντόνα η οποία εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες, ενώ τις επόμενες ημέρες η έρευνα που βγαίνει σταδιακά, θα εμπλέξει στο παιχνίδι των αποκαλύψεων και άλλα ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ αλλά και ηχηρά ονόματα από το χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του αθλητισμού.
Μαριλένα Γεραντώνη, in.gr