Παραιτηθείτε: Δείτε εδώ τον απολογισμό και την επόμενη μέρα της συγκέντρωσης του κινήματος με το όνομα “Παραιτηθείτε”, το οποίο επέστρεψε χθες το βράδυ στις 8 η ώρα στην πλατεία Συντάγματος, έναν χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016.
Οι διοργανωτές, όπως ακριβώς έπραξαν και πέρυσι, χρησιμοποίησαν ως αιχμή του δόρατος τη δύναμη των social media, κάνοντας κινητοποίηση για την εκδήλωση κυρίως μέσω του Facebook, όπου και ανήρτησαν κείμενο εν είδει «μανιφέστου».
Mεταξύ άλλων ανέφεραν πως καλούν όλους τους πολίτες του δημοκρατικού τόξου, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, να διαδηλώσουν εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτηρίζουν «εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα».
Ενα από τα κεντρικά αφηγήματα των διοργανωτών, σύμφωνα με τo kathimerini.gr, στηρίχθηκε πάνω στην αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που στα τέλη του Απριλίου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει νομιμοποίηση, καθώς δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες αντίστοιχες με εκείνες του 2011.
Οι διοργανωτές τού «Παραιτηθείτε», στηριζόμενοι πάνω σε αυτή τη φράση, αντιτείνουν στην ανακοίνωση τους πως «δεν υπάρχει νομιμοποίηση της πολιτικής σας όπως ανερυθρίαστα δηλώσατε. Υπάρχουμε όλοι εμείς και θα μας δείτε».
«Αλλαγή πολιτικής»
Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω μανιφέστο ζητείται «σοβαρή συνεννόηση χωρίς δήθεν εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη», «δραστικές περικοπές δαπανών παντού» και «άμεσα μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής». Καταλήγουν δε με το αίτημα για «αλλαγή πολιτικής, τώρα».
Παρά το γεγονός ότι στην κορυφή της πυραμίδας των διοργανωτών υπάρχουν πολίτες με κομματικές ρίζες, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ευρύτερη Κεντροαριστερά, τα κόμματα έμειναν επισήμως μακριά από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
[irp posts=”136372″ name=”Παραιτηθείτε: Το συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά”]
Χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, μία ημέρα πριν από την εκδήλωση, όπου αποποιείται οποιαδήποτε «πατρότητα» της συγκέντρωσης. Αναγνωρίζει ωστόσο με εμφατικό τρόπο το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις εναντίον τους «απαράδεκτες».
Την εκδήλωση ωστόσο στήριξαν μεμονωμένα αρκετά στελέχη της Κεντροδεξιάς, που ανήκουν στη λεγόμενη κομματική βάση της παράταξης, αλλά και στελέχη σε πιο υψηλόβαθμες κομματικές θέσεις, όπως επί παραδείγματι οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Σοφία Ζαχαράκη. Το «παρών» έδωσαν ακόμα η πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, οι πρώην βουλευτές Θάνος Πλεύρης και Φωτεινή Πιπιλή, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. Την πρωτοβουλία συνέδραμαν και στελέχη που ανήκουν στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, όπως ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος αλλά και ο πρώην τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Χειμωνάς. Εις εκ των διοργανωτών, ο Γιώργος Τσουκαλαδάκης, δήλωσε πως υπολογίζεται πως έδωσαν το «παρών» περί τις 5.000 πολιτών.