Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση Μέρκελ και Ευρώπης για το Σκοπιανό

Newsroom από Newsroom
23/02/2018 09:10
Ενημερώθηκε: 23/02/2018 09:31:12
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, αφού σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, αλλά και Ευρώπη το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και αποτελέσματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Στα χέρια του Τσίπρα το Σύμφωνο Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Οπως δημοσίευσε την Πέμπτη το iefimerida στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια και θα αποτελέσει την συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το πρώτο και τελευταίο λόγο είχε προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς που τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες και πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί ξανά τα Σκόπια φθάνοντας στο αεροδρόμιο που θα έχει πλέον μετονομασθεί από Μέγας Αλέξανδρος.

Τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα έχει -άτυπη- συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Ενα από τα θέματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα είναι αυτό ονόματος της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής (Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ) όπως πρώτο δημοσίευσε το iefimerida, αλλά και -δεύτερη ξεχωριστή συνάντηση- με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Στο τραπέζι Σκοπιανό

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πως η καγκελάριος «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», θέμα, που αναμένεται να συζητήσουν και σήμερα οι κκ Τσίπρας και Μέρκελ.
Πάντως ένα από τα αγκάθια στο ζήτημα της ονομασίας παραμένει η δέσμευση των Σκοπίων για αλλαγή συνταγματικής ονομασίας.

Στα Σκόπια την Κυριακή Γιούνκερ, Χαν και Μογκερίνι

Στα Σκόπια θα βρεθεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της προσπάθειας της ΕΕ για ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.
Μετά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ η ευρωπαϊκή αποστολή θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί και τους υπόλοιπους τέσσερις επίδοξους εταίρους: τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Η περιοδεία του κ. Γιούνκερ στα Βαλκάνια θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου στη Βουλγαρία, η οποία ελέγχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.
Προϋπόθεση για την ένταξη των έξι κρατών είναι, μεταξύ άλλων, βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου και θα τερματίζουν την «αιχμαλωσία» των κρατικών θεσμών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προαπαιτούμενο είναι επίσης η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, κάτι που καλύπτει το Σκοπιανό, αλλά και την διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο προτού ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.

Ζάεφ: Να κάνουμε βήματα απεμπλοκής

Και στην ΠΓΔΜ όμως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δεν σταματά να επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην απεμπλοκή, παραμένοντας συνεπής σε τροχιά επίλυσης όπως συμφώνησε στη μαραθώνια συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός.

Τι ισχύει τελικά με το GornaMakedonija

Υπενθυμίζεται πως Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που φαίνεται να έχει προκριθεί τελικά ως λύση, είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr.

Από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, τελικά το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) φαίνεται πως είχε προκριθεί και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

iefimerida.gr

Ετικέτες: ΕυρώπηΜέρκελΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣΚΟΠΙΑΝΟ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μήνυμα Ζελένσκι σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ: Δεν μπορείτε να πείσετε τη Ρωσία να κάνει ειρήνη

12/06/2025 | 15:05
Featured

Ο Τραμπ καλεί την Ευρώπη να δράσει εναντίον της μετανάστευσης εκτός ελέγχου

11/06/2025 | 10:13
Featured

Η ΕΕ αναθεωρεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, λόγω της Γάζας

21/05/2025 | 06:00
Featured

Τζέι Ντι Βανς: «Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια ομάδα – Η ευρωπαϊκή συμμαχία είναι πολύ σημαντική»

08/05/2025 | 15:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Θρήνος στη Χαλκηδόνα: Πατέρας και 13χρονος νεκροί σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό – Τραυματίες η μητέρα και το μικρότερο παιδί

    966 shares
    Share 386 Tweet 242
  • Ανοίγει νέο μέτωπο το Κρεμλίνο: Ευθεία απειλή για τη Ρωσία τα F-35 του ΝΑΤΟ στην Εσθονία

    907 shares
    Share 363 Tweet 227
  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

    626 shares
    Share 250 Tweet 157
  • Τραμπ: Θα ενημερώσω σύντομα με επιστολή τους εμπορικούς εταίρους για τους δασμούς τους – «Δεν θα είναι ευχαριστημένοι»

    372 shares
    Share 149 Tweet 93
  • Το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιος το πληρώνει τελικά;

    283 shares
    Share 113 Tweet 71
  • ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

    1032 shares
    Share 413 Tweet 258
  • Ο Άγιος Παΐσιος εξηγεί τι αισθάνεται κάποιος όταν πεθαίνει!!!

    5704 shares
    Share 2282 Tweet 1426
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch