Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του αποκάλυψε ουσιαστικά την ατζέντα της µείωσης των φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων, με την οποία σκοπεύει να εισέλθει ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε: «Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη.
Αυτό θα συμβεί με την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμενε στάσιμο επί μακρόν, με τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την κρίσιμη αυτή περιοδεία στην Ευρώπη με λίστα αιτημάτων. Αντιθέτως, θα εδραιώσει το αρχηγικό του προφίλ, θα καλλιεργήσει περαιτέρω τις σχέσεις με τους εταίρους και θα αξιοποιήσει στο έπακρο ένα θετικό κλίμα που χαρακτηρίζει τα πρώτα βήματα της διακυβέρνής του.
Σκοπεύει, μάλιστα, να προβάλει την «ταχύτητα» με την οποία κινείται στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, αλλά ταυτόχρονα και να παρουσιάσει ενδελεχώς το οικονομικό και αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Εξάλλου, μετά το άνοιγμα της Βουλής η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παράγει νομοθετικό έργο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν θα περιοριστεί στην επίδειξη αυτών. Ουσιαστικά οι επενδύσεις και η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία επιθυμεί να επιστρέψει η χώρα είναι η πρώτη και σημαντικότερη προτεραιότητα της ατζέντας του.
Με αυτά στη βαλίτσα του καλείται να «επανασυστήσει» την Ελλάδα, παρουσιάζοντας στους Ευρωπαίους τη μείωση των φόρων και τις επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής του. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι όλα τα παραπάνω καταλήγουν στη μείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, αλλά δεν έχει φτάσει η ώρα για αυτό.
Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο στο Παρίσι µε τον Εµμανουέλ Μακρόν για την ερχόμενη Πέμπτη. Στις 24 Αυγούστου ακολουθεί η επίσκεψη στο Βερολίνο και τέλος στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Χάγη όπου θα συναντήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ψηλά τον πήχη και για τις τρείς συναντήσεις. Στην περίπτωση του Μακρόν, το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών λειτούργησε ως προπομπός, κάτι σαν προπαρασκευαστικό ραντεβού. Ο ίδιος ο κ. Λεμέρ δημοσιοποίησε μέσω σόσιαλ μίντια ότι είχε μία ιδιαίτερα καλή συνομιλία μαζί με τον κ. Μητσοτάκη.
Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο υπάρχει ήδη μία εδραιωμένη καλή επικοινωνία, ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από την Ολλανδία. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι είναι ισχυρές είναι και οι συμμαχίες που έχει ο Μητσοτάκης προσωπικά στο εσωτερικό του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Αποτελεί έναν από τους πλέον υπολογίσιμους ηγέτες», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει, όμως, να μείνει στο περιθώριο και η πολύ καλή επαφή που έχει με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μία πολύτιμη σύμμαχος.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της στις 20 Ιουλίου, προκειμένου να τη συγχαρεί για την εκλογή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τότε, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι «η έναρξη της θητείας της συνέπιπτε με την ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη», με τον οποίο, όπως είπε, «είναι βέβαιη ότι θα έχει μια εξαιρετική συνεργασία».