ΠΑΣΟΚ: – Κωνσταντινόπουλος, Διαμαντοπούλου και εσωκομματικά «πυρά» κατά Ανδρουλάκη
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
– Αποκλειστικές πληροφορίες στο tilegrafimanews.gr για το ρήγμα με Πάχτα και την ΚΟΕΣ
– Τι αλλάζει στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει Συνεδρίου
Μάχη για τη δεύτερη θέση με εσωστρέφεια και ανοιχτές πληγές
Σε κατάσταση διαρκούς έντασης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από την Πλεύση Ελευθερίας, έχουν προκαλέσει νευρικότητα και φανερές πλέον τριβές στην εσωκομματική του λειτουργία.
Το κόμμα δείχνει να εγκλωβίζεται σε ένα πολιτικό «ντέρμπι» για τη δεύτερη θέση, όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης της ΕΛΣΤΑΤ, με τα εσωτερικά ρήγματα να βαθαίνουν.
Με το «όπλο παρά πόδα» δηλώνει παρούσα η εσωκομματική αντιπολίτευση, την ώρα που ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταγγέλλει δημοσίως την αποτυχία της ηγεσίας να εμπνεύσει κοινή στρατηγική, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτικού Κέντρου.
Το Πολιτικό Κέντρο και οι «σκιές» στον σχεδιασμό
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, τα μέλη της Χαριλάου Τρικούπη δεν συμφωνούν για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του Πολιτικού Κέντρου, το οποίο συνεδριάζει σποραδικά, χωρίς αποφασιστικό ρόλο. Παρά την αρχική πρόθεση για ευρεία πολιτική εκπροσώπηση, πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι πρόκειται για «δομή παράκαμψης» του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί πλήρως.
Η Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί ενεργό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό, όμως φαίνεται να αποκλίνει συχνά από τη «γραμμή» Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας δημόσια την ανάγκη αναθεώρησης επιλογών και δομών. Η παρέμβασή της για την τοποθέτηση του Χρήστου Πάχτα στον Τομέα Ανάπτυξης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στελεχών από τη Χαλκιδική, με επιστολές προς την ηγεσία που ζητούν την άμεση ανάκληση.
Στελέχη σε αναμονή, γκρίνια σε φάση «βρασμού»
Παρότι τα περισσότερα στελέχη επιλέγουν να διατηρούν χαμηλούς τόνους, στο παρασκήνιο κυριαρχεί η έντονη δυσαρέσκεια για τη στρατηγική της ηγεσίας, που «δεν απαντά επαρκώς ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε στην Κωνσταντοπούλου». Βουλευτές αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια για φόβο εσωκομματικών διώξεων ή παρερμηνειών, ειδικά σε περιφέρειες όπου η μάχη των σταυρών θα είναι σκληρή.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από την πλευρά του, επιμένει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι χαμένη υπόθεση», αλλά μόνο αν «ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση». Κριτικάρει ανοιχτά την κοινή δράση με την Πλεύση Ελευθερίας στην πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις θολώνουν το στίγμα του κόμματος.
Η αναδιάταξη εξουσίας και η πορεία προς το Συνέδριο
Το άτυπο όργανο του Πολιτικού Κέντρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να αντικατασταθεί από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), την οποία θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του προέδρου, Γιάννης Βαρδακαστάνης. Παράλληλα, περιφερειακά συνέδρια όπως αυτό της Θεσσαλίας μετατίθενται για το φθινόπωρο, δείγμα των δυσκολιών συντονισμού και κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού.
Αρκετά στελέχη από την περιφέρεια, μεταξύ αυτών και μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αναφέρουν ότι «το ΠΑΣΟΚ μοιάζει αποκομμένο από τις τοπικές κοινωνίες». Η απουσία οργανωτικής ανανέωσης και η μη ενεργοποίηση παλαιών και νέων δυνάμεων ενισχύουν τις ανησυχίες ότι το κόμμα δεν έχει πλέον ορατό προγραμματικό στίγμα.
Τι θα κρίνει την επόμενη μέρα
Οι δημοσκοπικές καθυστερήσεις, η απουσία ισχυρής στρατηγικής και ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Πολιτικού Κέντρου προκαλούν ερωτήματα για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να διατηρήσει την ηγεμονία στο εσωτερικό, ενόψει ενός Συνεδρίου που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γίνει ούτε εντός του έτους.
Με φόντο την προσπάθεια επαναφοράς στην πολιτική ατζέντα, η ηγεσία επιδιώκει κινήσεις εξωστρέφειας, συμπράξεις με κοινωνικούς φορείς όπως το ΓΕΩΤΕΕ και επαναφορά σε ζητήματα αιχμής όπως το κράτος πρόνοιας και οι θεσμοί.
Η τελική εικόνα θα κριθεί τόσο από την επιλογή προσώπων όσο και από την απάντηση στο ερώτημα: μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει ως δύναμη εξουσίας ή θα παραμείνει εγκλωβισμένο στον ρόλο του κομματικού «τρίτου πόλου»;