“Το Σύνταγμα προβλέπει ειδικές διατάξεις για την καταβολή οποιουδήποτε ποσού αφορά σε σύνταξη, μισθό χορηγία. Προβλέπει – ανεξαρτήτως από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κατά τις διατάξεις του Συντάγματος η διοίκηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές- τον τρόπο καταβολής, ο οποίος είναι καθορισμένος.
Συγκεκριμένα πρέπει να υπάρχει οργανικός, ειδικός νόμος για την καταβολή. Έτσι έγινε και με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων” υποστήριξε ο Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον RealFM 97,8 και την εκπομπή με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Ελένη Καλογεροπούλου.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι “το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων πρέπει να ξεκαθαρίσει στο ΣτΕ γιατί με απόφαση του 2015 ορίζεται ότι μόνο όσοι είχαν καταθέσει προσφυγές θα πληρωθούν. Εγώ λέω ότι αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό, η πληρωμή θα είναι για όλους, άρα θα πρέπει να υπάρξει νόμος. Το ΣτΕ έχει ήδη πει ότι δεν θα δοθεί σε όλους. Ποιος προδικάζει ότι σε μια νέα απόφαση του ΣτΕ θα πει ότι θα πρέπει να τα πάρουν όλοι”;
Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, “ο ΕΦΚΑ έφτιαξε σε χρόνο ρεκόρ μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία σε ουρές. Και με αυτή την αίτηση οι συνταξιούχοι διακόπτουν την παραγραφή και έχουν και 5 χρόνια μπροστά από το εξάμηνο που δίνει η κατάθεση της αίτησης, τον χρόνο να υποβάλουν αγωγές ή προσφυγή ενώ δεν έχουν απώλεια τόκων και προσαυξήσεων. Μόνο με την αίτηση διατηρούν όλα τα δικαιώματα για να τα ασκήσουν εν καιρώ οπότε και θα ξεκαθαρίσει και το θέμα. Κάποιοι μετρούν λεφτά πίσω από αυτή την ιστορία με τις αγωγές. Δεν χρειάζεται να τρέχουν να κάνουν αγωγές, τους τη δώσαμε τη λύση”.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι “έχουν ξεπεράσει τις 350.000 οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ. Αλλά και να μην κάνουν αιτήσεις οι συνταξιούχοι, θα κάνουμε ειδικό νόμο και θα λάβουν αυτά τα χρήματα όλοι σε περίπτωση μιας νέας απόφασης του ΣτΕ”. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι “δεν πιστεύω πως θα αλλάξει γνώμη το ΣτΕ γιατί υπάρχει προηγούμενη απόφαση του 2010 που αποδέχτηκε ορθό τον περιορισμό η δημοσιονομική δαπάνη να ανέρχεται μέχρι το 16,2% του ΑΕΠ και με τέτοια ποσά που συγκεντρώνονται θα υπερκεραστεί κατά πολύ”.
Διευκρίνισε ότι “δεν είναι ζήτημα της δικής μας επιθυμίας να μην καταβληθούν αυτά τα ποσά, δεν τα κόψαμε εμείς. Και πρέπει και οι δικαστές όταν παίρνουν μια απόφαση να βλέπουν και το μετά”.
Για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2019. ο κ. Πετρόπουλος επικαλέστηκε και τη μελέτη της Eurobank που λέει ότι “ένα ευρώ που αφαιρείται από τις συντάξεις αφαιρεί άλλο 1,5 ευρώ από την οικονομία” και πρόσθεσε ότι “η Κομισιόν ενέκρινε την κατεύθυνση της δικής μας πολιτικής καθώς υπολογίζει ότι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα τονωθεί η ανάπτυξη”. Τόνισε ότι “υπογράφηκε το μέτρο υπό τον όρο ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ που επέβαλε αυτόν τον όρο για να κλείσουμε την γ’ αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω. Όμως, διαψεύσαμε την πρόβλεψη του ΔΝΤ ως προς τα πλεονάσματα”.
“Είμαστε σε μια φάση καλής συνεννόησης με τους εταίρους για το θέμα των συντάξεων, αν και στην Ε.Ε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το θέμα των συντάξεων θα έχει λυθεί μέσα στον τρέχοντα χρόνο, άμεσα. Με τη μη περικοπή επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα που έχουμε δεσμευθεί και πείθονται όλοι από τα επιχειρήματά μας, τουλάχιστον όσοι δεν έχουν ιδεολογικό πρόβλημα.
Η ΝΔ θέλει μείωση συντάξεων και φαίνεται από το πρόγραμμα που έχει προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για να φύγει από τον πρώτο πυλώνα η επικουρική ασφάλιση κάτι που θα φέρει μείωση και 2,5 δισ. ευρώ έλλειμμα στον ΕΦΚΑ από τον πρώτο χρόνο. Αυτά να ακούσουν οι συνταξιούχοι”.