ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανατροπές στις πληρωμές – Νέα σειρά προτεραιότητας στα αγροτικά προγράμματα-Με φόντο τα τεχνικά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πιέσεις των αγροτικών οργανώσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε από την ΕΡΤ το νέο, αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα αγροτικών πληρωμών για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, προτεραιότητα θα δοθεί στα παλαιά προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Μελισσοκομίας, ακολουθούμενα από τις αποζημιώσεις ευλογιάς και τα φερτά υλικά του “Ντάνιελ”, ενώ η πληρωμή του τσεκ παραμένει «ανοικτή υπόθεση» ως προς το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Ο ίδιος παραδέχθηκε δημόσια ότι η κυβέρνηση «δεν τα κατάφερε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ», αποδεχόμενος τις πολιτικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις, αλλά επεσήμανε ότι οι διαδικασίες επανεκκινούν με πλήρη εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία πλέον έχει τον ρόλο συντονιστή για τη ροή των πληρωμών.
Πρώτα τα παλιά Βιολογικά – Ακολουθούν ευλογιά και φερτά
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα καταβληθούν οφειλές του 2024 σε παραγωγούς οίνου, καθώς και οι δόσεις του 2022 και του 2024 για τη Βιολογική Γεωργία και Μελισσοκομία.
Αμέσως μετά, προγραμματίζονται πληρωμές για την ευλογιά των αιγοπροβάτων (ενίσχυση για ζωοτροφές και πρώτη βοήθεια) και για τις αποζημιώσεις των φερτών υλικών από τη θεομηνία “Ντάνιελ”, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις Θεσσαλικές καλλιέργειες.
«Κατανοούμε απολύτως τους αγρότες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχυνθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο μηχανισμός πληρωμών έχει περάσει πλέον από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε νέο, κεντρικό ψηφιακό πλαίσιο που θα συνδέεται απευθείας με τα στοιχεία της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΑΑΔΕ.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ- ΕΛΓΑ: Αοριστία για το “τσεκ” – Καμία δέσμευση για ημερομηνίες
Σε ό,τι αφορά τη βασική ενίσχυση (τσεκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε θα γίνει η προκαταβολή.
«Γίνεται προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος για τη βασική επιδότηση, της οποίας η προκαταβολή τα προηγούμενα χρόνια καταβαλλόταν στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως φέτος έχει δοθεί παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου για την υποβολή δηλώσεων.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα ακολουθήσει διασταύρωση δηλώσεων από την ΑΑΔΕ, προτού ενεργοποιηθεί το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι το σενάριο πληρωμής στο τέλος Οκτωβρίου παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες η προκαταβολή του τσεκ να μετατεθεί για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, που είχε υποσχεθεί πληρωμή έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Πολιτικές ευθύνες και Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε μια από τις πιο ειλικρινείς παραδοχές κυβερνητικού στελέχους, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτέλεσε σοβαρή αστοχία.
«Η Εξεταστική Επιτροπή κάνει τη δουλειά της. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τα καταφέραμε», είπε, προσθέτοντας ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «άμοιροι ευθυνών», αφού «όταν κυβερνούσαν, ακολουθούσαν παρόμοιες πρακτικές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι πλέον στόχος είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών, με πλήρη έλεγχο των διαδικασιών πληρωμής και απόλυτη διαφάνεια.
Η αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026, με μεταφορά αρμοδιοτήτων στο νέο Πληροφοριακό Κέντρο Αγροτικής Πολιτικής που σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ.
Πηγές ΝΔ: Παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη για υπόθεση 400.000 ευρώ
Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ – Δύο φάσεις πληρωμών
Η μεγαλύτερη πίεση προέρχεται αυτή τη στιγμή από τους παραγωγούς που περιμένουν αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός ετοιμάζει δύο διακριτές φάσεις πληρωμών μέσα στον Νοέμβριο:
1. Πρώτη φάση (15–25 Οκτωβρίου): Εξόφληση των φακέλων για ζημιές από χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες του Ιουνίου–Ιουλίου 2024, που επηρέασαν κυρίως μηλιές, αμπέλια, καλαμπόκι και βαμβάκι.
Το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 38 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας περίπου 30.000 παραγωγούς.
2. Δεύτερη φάση (10–25 Νοεμβρίου): Πληρωμές για ευλογιά προβάτων και απώλειες ζωικού κεφαλαίου από επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Έβρο, Ροδόπη και Ανατολική Μακεδονία.
Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν σε δύο σκέλη:
• Αποζημίωση ανά ζώο που θανατώθηκε (50–70 ευρώ ανά κεφάλι)
• Οικονομική στήριξη για ανασύσταση κοπαδιών, μέσω ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης του ΥΠΑΑΤ.
Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση ζωοτροφών ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ για τις φυτικές καλλιέργειες που επλήγησαν από πλημμύρες (ιδίως στον θεσσαλικό κάμπο) σχεδιάζεται έκτακτη επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ψηφιακή πλατφόρμα αποζημιώσεων και νέοι κανόνες
Ο ΕΛΓΑ προχωρά επίσης στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας δηλώσεων ζημιών, που θα λειτουργεί μέσω gov.gr.
Η νέα διαδικασία θα επιτρέπει στους αγρότες να υποβάλλουν ψηφιακά φωτογραφικό υλικό των πληγεισών καλλιεργειών, με στόχο την ταχύτερη εκτίμηση και πληρωμή.
Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης έως την πίστωση της αποζημίωσης, ενώ προβλέπεται αυτόματος διασταυρωτικός έλεγχος με τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΑΔΕ για την αποφυγή διπλών ενισχύσεων.
Ο νέος κανονισμός αποζημιώσεων αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης καταστροφών.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε στάση αναμονής
Στον αγροτικό κόσμο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι ενώσεις παραγωγών αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής ιεράρχηση πληρωμών — πρώτα οι εκκρεμότητες Βιολογικών, έπειτα οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και τέλος οι ενισχύσεις του τσεκ. Ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι η αοριστία γύρω από τη βασική ενίσχυση μπορεί να δημιουργήσει νέα καθυστέρηση στη ρευστότητα της υπαίθρου.
Αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν δεσμευτικό πλάνο πληρωμών ανά κατηγορία ενίσχυσης και διαφανείς ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι «οι αγρότες δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε τις σπορές τους χωρίς σαφή εικόνα για τα ποσά που θα λάβουν».
Πληρωμές συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Νοεμβρίου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει εκταμιευθεί ποσό άνω του 1,3 δισ. ευρώ από όλα τα προγράμματα (ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ – ΑΑΔΕ), κάτι που θεωρείται «οξυγόνο» για την αγροτική οικονομία σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων.
Ο Νοέμβριος αναμένεται, έτσι, να αποτελέσει μήνα-κλειδί για την αγροτική ρευστότητα, καθώς θα συνδυάσει πληρωμές παραγωγών, αποζημιώσεις καταστροφών και επιδοτήσεις ζωοτροφών.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου, όμως η επιτυχία της θα κριθεί από την ταχύτητα και αξιοπιστία των πληρωμών, σε ένα τοπίο που αλλάζει ριζικά μετά την κρίση του ΟΠΕΚΕΠΕ.