ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2025: Ο πολιτικός Φεβρουάριος διαγράφεται ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ανασχηματισμό, με σκοπό την απομάκρυνση υπουργών που το όνομά τους συνδέθηκε με την τραγωδία των Τεμπών.
Του Παντελή Χαριτάκη
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να εξετάζει σοβαρά αυτή την επιλογή πριν από τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης για το ίδιο ζήτημα.
Από τις 12 Φεβρουαρίου και μετά, δηλαδή μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια επανεκκίνηση, απαλλαγμένη από τις σκιές της διαχείρισης της τραγωδίας των Τεμπών, ενόψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.
Αλλαγές στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
Στο επίκεντρο του ανασχηματισμού αναμένεται να βρεθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο ενδέχεται να «σπάσει» σε δύο επιμέρους χαρτοφυλάκια. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αντιμετωπίζει έντονη δυσαρέσκεια, τόσο για την απουσία δυναμικής παρουσίας του στο θέμα των Τεμπών όσο και για τις καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων στις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, η αντικατάστασή του αποτελεί δύσκολη απόφαση, καθώς η θέση του υπουργού Μεταφορών θεωρείται αυτή τη στιγμή «ηλεκτρική καρέκλα». Παράλληλα, αβέβαιο παραμένει το μέλλον του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος δέχεται κριτική και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.
Ανακατατάξεις σε άλλα υπουργεία
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο νυν υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους. Για τη θέση του ακούγεται η νυν υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, αλλά και τα ονόματα του Μάκη Βορίδη και του Σταύρου Παπασταύρου.
Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πιθανόν να αλλάξει ηγεσία, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να αποχωρεί και τον Βασίλη Κικίλια να αποτελεί πιθανό διάδοχο. Ο ίδιος ο κ. Κικίλιας έχει εκφράσει επιθυμία να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες μετακίνησής του.
Αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου
Κρίσιμη θεωρείται η μετακίνηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ενδέχεται να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό θα πυροδοτήσει αλλαγές σε κυβερνητικά πόστα, με πιθανούς αντικαταστάτες του στην ελληνική διπλωματία τη νυν υφυπουργό Εξωτερικών Μαρία Παπαδοπούλου, τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ή τον Μαργαρίτη Σχοινά.
Παρά τις ανακατατάξεις, ορισμένοι υπουργοί θεωρούνται αμετακίνητοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Παρότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε δυσαρέσκεια με δηλώσεις του για την τραγωδία των Τεμπών, φαίνεται πως η θέση του δεν απειλείται, ενώ αμετακίνητη παραμένει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ένα ερωτηματικό υπάρχει για τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για επιστροφή στην Κύπρο και συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές.
Ριζικές αλλαγές στους υφυπουργούς
Ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι ιδιαίτερα σαρωτικός σε επίπεδο υφυπουργών, με στόχο την αξιοποίηση νέων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που δεν είχαν μέχρι σήμερα κυβερνητικό ρόλο.
Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τις πολιτικές ισορροπίες, αλλά αποτελούν και μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο ενόψει των πολιτικών προκλήσεων που έρχονται. Με την αντιπολίτευση να εντείνει τις πιέσεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις να κορυφώνονται, ο ανασχηματισμός ίσως αποτελέσει το τελευταίο χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανανέωση της κυβερνητικής εικόνας.