Κλίμα έντασης επικρατεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι, και βρίσκεται σε εξέλιξη ως αυτή την ώρα, στον απόηχο της κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωκλογές 2019.
Το επίπεδο της συζήτησης είναι εκρηκτικό, αφού ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο για την ιστορική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή.
Μάλιστα, όλοι γνωρίζουν ότι με βάση την εμπειρία από τις προηγούμενες αναμετρήσεις, η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, υπερδιπλασιάζεται στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν. Οπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014, όπου η διαφορά των 4 περίπου μονάδων έφθασε στις 8 στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν αυτή την ώρα από την δραματική συνεδρίαση, αναφέρουν ότι η ομάδα του Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και του αποδίδουν ευθύνες για την ήττα. Τον κατηγορούν ότι έχει ακολουθήσει μία πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, εξάντλησης και φτωχοποίησης των μεσαίων που στράφηκαν μαζικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.
Από την πλευρά τους, οι πιστοί στον Αλέξη Τσίπρα «προεδρικοί» (Κοτσακάς, Παππάς, Δούρου, Σκορίνης, Γεροβασίλη και Εφη Καλαμαρά) τοποθετούνται κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη για την υπεραισιοδοξία ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα και τις λανθασμένες δημοσκοπήσεις που έδιναν ως την τελευταία στιγμή ελαφρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή ήττα με το πολύ 1,5 μονάδα διαφορά από τη ΝΔ!
Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης απολογήθηκε για τις προβλέψεις του και ανέφερε ότι είχε ειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Πυρά δέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο Αλέκος Φλαμπουράκης, ο οποίος είχε τις επαφές με επιχειρηματίες και καναλάρχες, ως την ημέρα των εκλογών.
Διάσταση απόψεων και διαφωνίες προκύπτει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που βρίσκεται σε εξέλιξη και για το ζήτημα με τον διορισμό νέας ηγεσίας στα ανώτατα αξιώματα της Δικαιοσύνης, η οποία χαρακτηρίζεται «πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση.
Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην προβεί σε αλλαγές επειδή η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον νομιμοποίηση, μετά τις ευρωεκλογές.
Πολλά από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να γίνουν προεκλογικά για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι φοβάται μετεκλογικά εξελίξεις στη δικαιοσύνη. Κυρίως οι «53» και η ομάδα που πρόσκεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο διαφωνούν με τον ορισμό νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο προεκλογικά.
Στην αντίθετη γραμμή κινήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος τα έβαλε με όλους στην συνεδρίαση και επέμεινε ότι οι αλλαγές στην διοίκηση στου Αρείου Πάγου πρέπει να γίνουν και να αποφασιστούν από το υπουργικό συμβούλιο, το αμέσως επόμενο διάστημα, πριν τις εκλογές.