ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Εκτός δεύτερου επανυπολογισμού έχουν μείνει πολλές συντάξεις χηρείας που απονεμήθηκαν σε επιζώντες συζύγους θανόντων συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν 30 έτη ασφάλισης και άνω.
Του Παντελή Χαριτάκη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, υπάρχει δικαστική απόφαση από το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ακυρώνει παντελώς και τους δύο επανυπολογισμούς (Κατρούγκαλου και Βρούτση).
Η απόφαση βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι συντάξεις χηρείας έπρεπε να απονεμηθούν ως ποσοστό της αρχικής σύνταξης των θανόντων, ενώ στην πραγματικότητα οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν μετά τον θάνατο των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα οι χήρες να λάβουν μικρότερα ποσά.
Η προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε από χήρες του Δημοσίου, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα λάβει αποφάσεις για την εφαρμογή της απόφασης. Το κύριο ερώτημα είναι αν ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην καταβολή αυξήσεων στις δικαιούχους.
Νέος επανυπολογισμός για συντάξεις χηρείας, ΕΤΑΑ, διαδοχικής – παράλληλης ασφάλισης και εργαζόμενων συνταξιούχων
Νέος επανυπολογισμός δρομολογείται για τέσσερις μεγάλες ομάδες συνταξιούχων, οι οποίοι είτε λαμβάνουν την αρχική τους σύνταξη αν συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016 είτε έχουν σύνταξη επανυπολογισμένη με τον νόμο Κατρούγκαλου αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι συντάξεις πρέπει να επανυπολογιστούν με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου 4670/2020. Όσοι από τους συνταξιούχους δικαιούνται αυξήσεις, θα λάβουν τα αντίστοιχα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.
Στις ομάδες συνταξιούχων που περιμένουν επανυπολογισμό περιλαμβάνονται:
- Συνταξιούχοι μετά το 2016 που συνέχισαν να εργάζονται και δεν έγινε επανυπολογισμός στη σύνταξή τους, ή έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά εκκρεμεί ο δεύτερος με τον νόμο Βρούτση (εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης).
- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή και χηρείας, αλλά έχει καθυστερήσει να γίνει ο δεύτερος επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
- Συνταξιούχοι με παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση μετά το 2016, όπου έχει γίνει ο πρώτος επανυπολογισμός, αλλά δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι χρόνοι διαδοχικής ασφάλισης.
- Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Μηχανικοί), των οποίων ο πρώτος επανυπολογισμός ακυρώθηκε από το ΣτΕ, καθώς έγινε με τεκμαρτές συντάξιμες αποδοχές και όχι με τις πραγματικές.
Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά
Αυξήσεις και αναδρομικά θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Οι συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου δεν έχουν προσωπική διαφορά, εκτός από εκείνους που η σύνταξή τους μειώθηκε πάνω από 20% σε σχέση με το παλαιό καθεστώς.
Οι νέες συντάξεις είναι κατά κανόνα μειωμένες έως και 15% σε σχέση με τις προ του 2016. Για τις συντάξεις που μειώθηκαν πάνω από 20%, έχει διατηρηθεί ένα ποσό προσωπικής διαφοράς, αλλά αυτό ισχύει μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μεταξύ 13/5/2016 και 31/12/2018.
Οι αυξήσεις του επανυπολογισμού συντάξεων με 35 έως 40 έτη ασφάλισης
Αυξήσεις από 53 έως 172 ευρώ τον μήνα θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 35 έως 40 έτη ασφάλισης και περιμένουν τον δεύτερο επανυπολογισμό.
Παραδείγματα αυξήσεων:
- Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2018 με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.450 ευρώ: Έχει σήμερα σύνταξη 994 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, θα λάβει 1.051 ευρώ, με αύξηση 58 ευρώ και αναδρομικά 3.634 ευρώ.
- Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2017 με 37 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.905 ευρώ: Έχει σύνταξη 1.242 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, θα λάβει 1.353 ευρώ, με αύξηση 111 ευρώ και αναδρομικά 7.000 ευρώ.
- Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2016 με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.300 ευρώ: Έχει σύνταξη 1.500 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, θα λάβει 1.672 ευρώ, με αύξηση 172 ευρώ και αναδρομικά 10.836 ευρώ.
Οι αυξήσεις αφορούν όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και έχουν υποστεί μείωση στη σύνταξή τους λόγω των προηγούμενων νόμων. Ο δεύτερος επανυπολογισμός αναμένεται να αποκαταστήσει μέρος των αδικιών, ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Εδώ είναι 10 παραδείγματα αναδρομικών συνταξιούχων στην Ελλάδα:
- Αναδρομικά 2015-2016: Συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές το 2015-2016 λόγω μνημονιακών νόμων (4051/2012 και 4093/2012) και δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
- Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων: Επιστροφή μειώσεων που έγιναν σε επικουρικές συντάξεις από το 2016 και μετά.
- Αναδρομικά κύριων συντάξεων: Δικαιούχοι που έλαβαν μειωμένες συντάξεις λόγω των μνημονιακών νόμων και κέρδισαν προσφυγές.
- Αναδρομικά χηρείας: Δικαιούχοι που έλαβαν σύνταξη χηρείας με περικοπές και δικαιώθηκαν για επιστροφή διαφορών.
- Αναδρομικά ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων): Επιστροφή παρακρατηθείσας ΕΑΣ από συνταξιούχους Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών.
- Αναδρομικά λόγω αλλαγής νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016): Δικαιούχοι που επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους και έλαβαν διαφορές.
- Αναδρομικά λόγω αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης (Ν. 4670/2020): Συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που έλαβαν αυξημένα ποσά.
- Αναδρομικά σε ένστολους και ειδικά μισθολόγια: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί που κέρδισαν επιστροφή κρατήσεων.
- Αναδρομικά λόγω λάθους επανυπολογισμού: Συνταξιούχοι που έλαβαν λάθος ποσά και δικαιώθηκαν για διόρθωση και επιστροφή χρημάτων.
- Αναδρομικά προσωπικής διαφοράς: Συνταξιούχοι που δικαιώθηκαν για μηδενισμό ή μείωση της προσωπικής διαφοράς και έλαβαν διαφορές.
Οι εξελίξεις αναμένονται κρίσιμες για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν αυξήσεις και αναδρομικά, καθώς και για τις χήρες του Δημοσίου που δικαιώθηκαν δικαστικά αλλά δεν έχουν ακόμα δει τις αποφάσεις να εφαρμόζονται.