Καμία ροή χρημάτων μέσω λογαριασμών που να αφορούν πολιτικά πρόσωπα δεν βρέθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, στο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη Novartis που βρίσκεται στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς.
Το ίδιο ισχύει και για λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων ή στενών συνεργατών.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν τους αποδίδει αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς για τη στοιχειοθέτησή του απαιτείται η ύπαρξη χρημάτων.
Έτσι, για όσους θα αποσταλούν κλήσεις, θα αφορούν στην κατηγορία της δωροδοκίας, με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις, στοιχεία από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλα που υπάρχουν στη δικογραφία και που αφορούν την περίοδο από το 2010 ως το 2013 ή από το 2009 ως το 2014, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί..
Παρ’ όλα αυτά, διαφαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία και στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας για δωροδοκία σε κάποιους από τους δέκα πολιτικούς, καθώς οι καταθέσεις των μαρτύρων και μόνον, δεν μπορεί να αποτελούν επαρκείς ενδείξεις, ενώ είναι βέβαιον ότι θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους και όχι μόνον στην περίπτωση που σταλούν κλήσεις με μόνα στοιχεία τις μαρτυρικές καταθέσεις.
To πόρισμα, το οποίο αριθμεί περί τις 3 χιλιάδες σελίδες, περιλαμβάνει λεπτομερή αποτίμηση των υπερτιμολογήσεων και αναφέρεται στη μακρά διαδρομή διαμόρφωσης των τιμών για συγκεκριμένα σκευάσματα του φαρμακευτικού κολοσσού, τα οποία διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά από το 2005 και μέχρι το 2014.
Κατά τις ίδιες πηγές, το πολυσέλιδο πόρισμα επικεντρώνεται μόνο σε πέντε φάρμακα της Novartis και στην τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα – με κόστος άνω των 1000 ευρώ – τα οποία απευθύνονται σε καρκινοπαθείς ή σε άτομα με προβλήματα όρασης.