Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έγινε αποδέκτης παραπόνων από πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου καθώς αδυνατούν να τοποθετήσουν συσκευές POS διότι σε πολλές περιοχές του Ν. Μαγνησίας και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου όπου δεν υπάρχει το απαιτούμενο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ή αυτό που υφίσταται υποτυπωδώς δεν καλύπτει τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές για την εγκατάσταση μηχανημάτων pos και την εύρυθμη λειτουργία αυτών.
Η ισχύουσα νομοθεσία δεν εξαιρεί από την εγκατάσταση μηχανημάτων POS επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές όπου δεν υπάρχει η σχετική τηλεπικοινωνιακή υποδομή ή αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις των εν λόγω μηχανημάτων καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει προβλεφθεί.
Δεδομένης της πολύ πιθανής ύπαρξης παρόμοιου προβλήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος (ιδίως νησιωτικές και ορεινές) το επιμελητήριο Μαγνησίας απέστειλε σχετικό αίτημα σε βουλευτή, οι οποίος έκανε με την σειρά του αναφορά στο υπ.Οικονομίας και ανάπτυξης έτσι ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης-τροποποίησης ώστε σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί τεχνικά το υφιστάμενο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο να υπάρξει προσωρινή εξαίρεση των επιχειρήσεων αυτών από την υποχρέωση εγκατάστασης μηχανημάτων pos τουλάχιστον έως την εγκαθίδρυση-κατασκευή επαρκούς τηλεπικοινωνιακού δικτύου ή εξεύρεσης έτερης λύσης τεχνολογικά προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου σε πιθανό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρει το taxheaven.gr
Δεδομένης της σχετικά σύντομης προθεσμίας κατά την οποία οι επιχειρήσεις οφείλουν να τοποθετήσουν το σύστημα POS αλλά και της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου το επιμελητήριο Μαγνησίας ζήτησε από το υπουργείο να εξετάσει το παραπάνω αίτημα με τη μορφή του επείγοντος.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε απάντηση της σχετική αναφοράς του Βουλευτή μετά του αιτήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας απάντησε τα εξής:
“Σύμφωνα με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση 45231/20.4.2017 (Β’ 155) καθορίζονται οι δικαιούχοι πληρωμής, της περ. γ’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) οι οποίοι, βάσει των κυρίων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητάς τους (Κ.Α.Δ.), υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν οι καταναλωτές της περ. α’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016. Στην ΚΥΑ ρυθμίζεται και το μεταβατικό στάδιο συμμόρφωσης και απόκτησης μέσων πληρωμής με κάρτα.
[irp posts=”133803″ name=”ΕΦΚΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ΚΕΠΑ”]
Η διαπίστωση αδυναμίας χρήσης μηχανημάτων πληρωμής με κάρτα -η οποία σημειωτέου μπορεί να είναι παροδική- δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας, καθώς η έλλειψη ή η ανεπάρκεια τεχνικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής δεν δύναται τεχνικά να εξακριβωθεί από την Υπηρεσία μας.
Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη τεχνικών αντικειμενικών δυσκολιών, τεκμηριωμένης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ από τους υπόχρεους, λαμβάνεται υπ’ όψη κατά τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.”