ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2017: Λήγει για τα πολιτικά πρόσωπα την 21 Οκτωβριου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για το 2015 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων.
Όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση της προέδρου της επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, οι δηλώσεις υποβάλλονται για το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής, αποκλειστικώς ηλεκτρονικά και οι υπόχρεοι εφόσον δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προθεσμίας θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου (Ν.3213/2003).
Τι θα πρέπει να δηλώσουν οι υπόχρεοι
Μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και αναλυτικά κατά πηγή προέλευσης όλα τους τα εισοδήματα πρέπει να δηλώσουν φέτος στις αρμόδιες αρχές,
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στο taxisnet, 14 πίνακες. Αυτοί αφορούν:
1. Στοιχεία υπόχρεου ( ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, μητρός, ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα, φορέας, ιδιότητες με τις οποίες υποβάλλεται η δήλωση, κλάδος, βαθμός, καθήκοντα υπόχρεου, ημερομηνία διορισμού, ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας, ημερομηνία απώλειας ιδιότητας, διευθύνσεις, τηλέφωνα, κατοχή περιουσίας στο εξωτερικό).
2. Οικογενειακή κατάσταση (σύζυγος, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ συζύγου, ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση συζύγου)
3. Στοιχεία ανήλικων τέκνων (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης)
4. Στοιχεία οικείων (παππούδες, γιαγιάδες, ενήλικα τέκνα, θετά τέκνα, γονέας, θετός γονέας, αδέλφια)
5. Έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος ( ποιος τα εισέπραξε, το είδος του εσόδου, το νόμισμα, το συνολικό ποσό)
6. Μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος .
7. Θυρίδες σε τράπεζες , ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα
8. Φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων μετρητά άνω των 15.000 ευρώ και τιμαλφή, πολύτιμα είδη , πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι εφόσον η αξία του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
9. Καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα
10. Ακίνητα- περιουσιακά στοιχεία και εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά
11. Κάθε χρήσης οχήματα
12. Πλωτά μέσα
13. Εναέρια μέσα
14. Συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση ή νομική οντότητα.
[irp posts=”154689″ name=”Συντάξεις Νοεμβρίου 2017: Πότε θα γίνει η καταβολή”]
Ποιοι είναι υπόχρεοι
Σύμφωνα με τον Ν.3213/2003 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4281/2014 και ισχύει για το έτος 2015, οι υπόχρεοι θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως εξής:
α) Τα υποχρεωτικά ελεγχόμενα πρόσωπα (π.χ. βουλευτές, δημόσιοι λειτουργοί, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης κ.λπ.). Ειδικότερα αναφέρονται οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, εταίροι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών.
β) Ο ιδιοκτήτης, οι εταίροι, οι βασικοί μέτοχοι, τα εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις για τεχνικά έργα, εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, ή δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών/προμηθειών, εφόσον υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ανά διαγωνισμό.
γ) Οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
δ) Ατομα με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, που φέρουν οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ιδιότητες σε αλλοδαπές επιχειρήσεις, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει τα ποσά που αναγράφονται παραπάνω, γράφει το evianews.com.