Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ισχύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επομένως δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης μέχρι το Σάββατο – Δικαστές μιλούν για κινήσεις της κυβέρνησης που εκφεύγουν των νοοτροπιών δημοκρατικών και πολιτισμένων χωρών.
Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Προέδρου της Βουλής για τον τύπο και το περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα («δια ταύτα») της προχθεσινής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισαν στο protothema.gr δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως, όπως τόνιζαν δικαστές παρόμοιες ενέργειες οξύνουν τις σχέσεις της κυβέρνησης και του συνόλου του δικαστικού σώματος, που τελικά στην προκειμένη περίπτωση ταλαιπωρεί τους πολίτες και ειδικά τους εκατοντάδες υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως είναι νομάρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, κ.λπ.
Προσέθεταν μάλιστα ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει μια λύση στο όλο θέμα (π.χ.,παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων), καθώς μια μεγάλη μερίδα πολιτών είναι δέσμιοι και ζουν κάτω από καθεστώς αβεβαιότητας, «απαντά» στις δικαστικές αποφάσεις με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο που εκφεύγει, τουλάχιστον, των νοοτροπιών των δημοκρατικών και πολιτισμένων χωρών.
Πέρα από όλα αυτά αναμένεται σκληρή αντίδραση των δικαστών μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την περασμένη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, δημοσίευσε την 2649/2017 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε στο σύνολό της η 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».
Η Ολομέλεια έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης».
[irp posts=”155484″ name=”ΟΑΕΔ: Που θα γίνουν 7.685 προσλήψεις για θέσεις κοινωφελούς εργασίας”]
Έτσι, εφόσον η υπουργική απόφαση είναι ανύπαρκτη δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως τους υποχρέους.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χθες Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 3703, 19 Οκτωβρίου 2017) και με αριθμό με αριθμό πρωτ. 12391 και διεκπ. 7569/2017 την απόφαση την οποία το ΣτΕ έχει κρίνει ως ανυπόστατη.
Όμως, η ενέργεια αυτή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ δεν σώσει το όλο θέμα αφού είναι κατόπιν εορτής.
Υπενθυμίζεται ότι τυπικά η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για το έτος 2016 λήγει το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου. Φυσικά, όσοι θέλουν μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της υπόθεσης.