Πρόεδρος Βουλής: «Aν χρειαστεί, τις απειλές και τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε με κάθε διπλωματικό μέσο, αλλά και με κάθε άλλο αποφασιστικό τρόπο, είτε μόνοι μας είτε με άλλους μαζί», δήλωσε για τις προκλήσεις της Τουρκίας ο πρόεδρος της Βουλής…
Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας νωρίτερα σε αντιπροσωπεία του Κολλεγίου Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία επισκέφθηκε τη Βουλή στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.
«Εμείς δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή θέλουμε να έχουμε κάποια πρόσκαιρα ανταλλάγματα, αλλά επειδή πιστέψαμε στον ελεύθερο κόσμο, μέλη του οποίου υπήρξαμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος σε 90 αξιωματικούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που την απαρτίζουν, εκ των οποίων 75 σπουδαστές και 15 εκπαιδευτές του NATO Defence College.
«Να είστε βέβαιοι – υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής – ότι η χώρα μας, έχοντας εξέλθει από μία δεινότατη οικονομική κρίση, στέκεται όρθια στα πόδια της και θα παραμείνει όρθια παρά τις προκλήσεις τις οποίες δέχεται από τον εξ ανατολών γείτονά της (μέλος του ΝΑΤΟ αυτός ο γείτονας) και αν χρειαστεί, αυτές τις απειλές και τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε και με κάθε διπλωματικό μέσο, αλλά και με κάθε άλλο αποφασιστικό τρόπο, είτε μόνοι μας είτε με άλλους μαζί».
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη σημασία του ΝΑΤΟ για τη χώρα μας, η οποία έγινε μέλος της Συμμαχίας από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της το 1952, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα παρέμεινε πιστή στο ΝΑΤΟ, χωρίς η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ έναντι της χώρας μας να είναι πάντα με την αντίστοιχη ανταπόκριση». Όπως πρόσθεσε, «θυμίζω τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ όταν η Τουρκία, το 1974, έκανε την εισβολή και την κατοχή του 40% της Κύπρου, αλλά και πολύ τελευταία τώρα, όταν το ΝΑΤΟ αρνείται να πάρει θέση στις απαράδεκτες και πολύ προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας, παρουσία του προεδρείου της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (πρόεδρος ο Κ. Γκιουλέκας, αντιπρόεδρος ο Αν. Δημοσχάκης και γραμματέας ο Αν. Χατζηβασιλείου).
Μετά τον Πρόεδρο της Βουλής, τον λόγο έλαβε ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του ΝΑΤΟ στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον και στη στρατηγική θέση της χώρας μας εντός των ευρωατλαντικών δομών. «Η γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδος σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας, πολιτικών αναταραχών, πολεμικών συγκρούσεων και μεταναστευτικών μετακινήσεων, καθιστά τη χώρα μας σύμμαχο σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ», επεσήμανε.
Σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, υπογράμμισε ο κ. Γκιουλέκας, «η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ οφείλουν να αναζητήσουν ένα νέο σύστημα ασφαλείας και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των κρατών».
K.B.