Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Θα μελετηθούν οι εγκέφαλοί τους από Γερμανό ψυχίατρο

Newsroom από Newsroom
08/08/2016 08:49
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΣΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Ένας διακεκριμένος Γερμανός ψυχίατρος θέλει να εμβαθύνει στο πρόβλημα, κάνοντας την πρώτη συστηματική μελέτη στους εγκεφάλους τους, με τη χρήση των κατάλληλων απεικονιστικών τεχνικών.

Ο Αντρέας Μέγιερ-Λίντενμπεργκ, διευθυντής του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, μελετά εδώ και χρόνια με ποιούς τρόπους το περιβάλλον επηρεάζει τον ψυχισμό των ανθρώπων, προκαλώντας ψυχώσεις και άλλες διαταραχές.

 

Τώρα, αναζητά χρηματοδότηση για να επεκτείνει τις έρευνές του στους πρόσφυγες, μια ομάδα ανθρώπων που κατ’ εξοχήν έχουν βιώσει -και συνεχίζουν να βιώνουν- στρεσογόνες καταστάσεις στο περιβάλλον τους. Αυτό αφορά τόσο την περίοδο όταν ακόμη ζούσαν στην πατρίδα τους που τελικά εγκατέλειψαν, όσο και κατά την ταξιδιωτική «οδύσσειά» τους μέχρι να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, όπου επίσης σχεδόν τίποτε δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς.

«Είναι μια ευκαιρία να διευρύνουμε τις προηγούμενες μελέτες μας σχετικά με το πώς το παρατεταμένο στρες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Μέγιερ-Λίντενμπεργκ στο περιοδικό “Nature”.

«Η Γερμανία έχει δεχθεί 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Χιλιάδες από αυτούς έχουν προσωρινά στεγασθεί σε πρώην αμερικανικούς στρατώνες, κοντά στο Ινστιτούτο μου. Συχνά βιώνουν μεγάλο στρες, ενώ πίεση νιώθουν και οι άνθρωποι στην τοπική κοινότητα λόγω της άφιξης των προσφύγων, γι’ αυτό σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε και αυτούς στην έρευνα», τόνισε.

Ένα ερώτημα προς διερεύνηση είναι κατά πόσο οι πρόσφυγες βιώνουν το περιβάλλον τους διαφορετικά από τον ντόπιο γενικό πληθυσμό και πώς αυτό το κοινωνικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ψυχικών παθήσεων.

 

Η έρευνα θα περιλάβει 400 εθελοντές, μισούς πρόσφυγες και άλλους τόσους ντόπιους, γείτονες των προσφύγων. Εκτός από τις λεπτομερείς συνεντεύξεις και την ανάλυση του ιατρικού ιστορικού, όλοι οι συμμετέχοντες θα εφοδιασθούν με «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που θα έχουν μια ειδική εφαρμογή, μέσω της οποίας θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο πώς νιώθουν σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς τους. Η εφαρμογή θα είναι προγραμματισμένη να κάνει στους συμμετέχοντες περίπου δέκα ερωτήσεις μέσα στη μέρα σχετικά με τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάστασή τους.

 Η τελική φάση της μελέτης θα είναι η συγκριτική απεικόνιση του εγκεφάλου των προσφύγων και των ντόπιων με ειδικά μηχανήματα, ώστε να μελετηθεί η επίπτωση του κοινωνικού στρες στα νευρωνικά «κυκλώματα». Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να χειρισθούν το κοινωνικό στρες το ίδιο καλά με άλλους, πράγμα που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ψυχικές νόσους.

 

Ποια μπορεί να είναι η πρακτική χρησιμότητα μιας τέτοιας έρευνας; «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα έγκαιρης αναγνώρισης εκείνων των προσφύγων και άλλων ανθρώπων, που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ψύχωση και οι οποίοι θα ωφελούνταν πιο πολύ από μια πρόωρη θεραπευτική παρέμβαση», δήλωσε ο Γερμανός ψυχίατρος.

Ζητούμενο είναι ακόμη το κατά πόσο η έκθεση ενός πρόσφυγα ή μετανάστη σε ρατσιστικές συμπεριφορές και άλλες κοινωνικές διακρίσεις αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ψυχικές παθήσεις. Επίσης, κατά πόσο ο κίνδυνος αυτός αλλάζει, αν ένας πρόσφυγας μένει μαζί με τους ομοεθνείς του στο νέο τόπο εγκατάστασής του ή μένει μόνος του ανάμεσα στους ντόπιους.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ορισμένοι δράστες, παράλληλα με την τζιχαντιστική ιδεολογία τους, έχουν και ιστορικό ψυχικών προβλημάτων, η νέα έρευνα θα μπορούσε επίσης να ρίξει περισσότερο φως και στο ζήτημα αυτό.

Ετικέτες: μετανάστεςπρόσφυγες

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Ο Τραμπ διέταξε να ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά των μεταναστών σε Λος Άντζελες, Σικάγο και Νέα Υόρκη

16/06/2025 | 10:13
Featured

Ο Τραμπ καλεί την Ευρώπη να δράσει εναντίον της μετανάστευσης εκτός ελέγχου

11/06/2025 | 10:13
Featured

Εκτός ελέγχου το Λος Άντζελες – Συγκρούσεις, συλλήψεις και στρατιωτική επιφυλακή για τις επιδρομές κατά μεταναστών

09/06/2025 | 12:48
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού", Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025. 
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
HOT NEWS

Βορίδης: Νέο πλαίσιο για τους παράνομους μετανάστες – Φυλάκιση, κατάργηση άδειας παραμονής και πρόστιμο

29/05/2025 | 08:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τουρκία: Τρεις στρατηγοί και δεκάδες αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στους Κούρδους


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Τουρκία: Νέα τρομακτική πρόβλεψη για 7άρι από τον γνωστό καθηγητή

    443 shares
    Share 177 Tweet 111
  • «Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

    419 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

    373 shares
    Share 149 Tweet 93
  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ:Το μίσος που θέριεψε στη σιωπή – Την πυροβόλησε μπροστά στο σπίτι της και αυτοκτόνησε

    352 shares
    Share 141 Tweet 88
  • Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    347 shares
    Share 139 Tweet 87
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Αναδρομικά έως 4.020€ και προσωπική διαφορά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα – Όλα τα Ταμεία και ημερομηνίες Ιουλίου 2025

    337 shares
    Share 135 Tweet 84
  • Πόλεμος Τραμπ – Ιράν: Η εκεχειρία δεν κρατά – Οι υπόγειες εγκαταστάσεις άντεξαν

    323 shares
    Share 129 Tweet 81
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch