Κύπρος: Μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Κύπρου και Τουρκοκυπρίων φέρνει στο προσκήνιο η δημοσίευση δηλώσεων του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, από μερίδα του τουρκικού Τύπου.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Ο Τατάρ φέρεται να έχει απαντήσει θετικά σε πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, για τη διεξαγωγή μιας ανεπίσημης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση αυτή προτείνεται να λάβει χώρα στο πλαίσιο ενός ανεπίσημου δείπνου, έξω από τις τυπικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τατάρ, η συνάντηση αυτή δεν θα αποτελεί μέρος της διαδικασίας των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει το πλαίσιο για μια πιο ανοιχτή και διαβουλευτική ατμόσφαιρα. Ο ίδιος αναφέρει πως μέσω αυτής της επαφής, θα μπορούσε να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου. Ειδικότερα, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη πως η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στη μορφή «4+1», με τη συμμετοχή της Τουρκίας, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον Τατάρ, θα προσφέρει μια πλατφόρμα για τη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών προσπαθειών για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, ένα ζήτημα που ταλανίζει το νησί για δεκαετίες. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, μετά την τουρκική εισβολή που ακολούθησε το πραξικόπημα κατά του τότε Προέδρου Μακαρίου, και οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη λύσης έχουν αποτύχει επανειλημμένα.
Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων από το 2020, προωθεί τη θέση για λύση δύο κρατών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οι δηλώσεις του για την αποδοχή της πρότασης του Γκουτέρες υποδηλώνουν ότι ο Τατάρ είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος σε έναν νέο γύρο ανεπίσημων διαβουλεύσεων, ωστόσο, είναι ασαφές κατά πόσο αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο. Η ανεπίσημη συνάντηση που προτείνεται μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό.
Παρά την πρόταση για ανεπίσημο διάλογο, παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των δύο πλευρών. Ο διχασμός παραμένει βαθύς, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, και είναι αμφίβολο αν μια ανεπίσημη συνάντηση, όπως αυτή που προτείνεται, θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση από την πλευρά του Τατάρ δημιουργεί μια ελπίδα για την αναθέρμανση των επαφών, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, κάτι που ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.