ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Νέα δεδομένα φέρνουν έντονη αναστάτωση στις τάξεις των συνταξιούχων, καθώς σημαντική μερίδα δικαιούχων κινδυνεύει να χάσει οριστικά τα αναδρομικά ποσά που διεκδικούσε εδώ και χρόνια.
News: Οι πρόσφατες διοικητικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με δικαστικές εξελίξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους, περιορίζουν πλέον σημαντικά τον αριθμό όσων θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους έως το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ρεπορτάζ φέρνει στο φως σοβαρές εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ευρέως. Ο έγκριτος εργατολόγος Παναγιώτης Μανούκας, μιλώντας στο tilegrafimanews.gr, τονίζει χαρακτηριστικά:
«Είμαστε σε φάση σκληρής οριοθέτησης. Το κράτος, με έμμεσο τρόπο, βάζει ‘κόκκινες γραμμές’ για το ποιοι τελικά θα λάβουν αναδρομικά και ποιοι θα μείνουν εκτός. Υπάρχουν πολλές σιωπηλές απώλειες που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη στη δημόσια συζήτηση.»
Ποιοι εξαιρούνται από τα αναδρομικά – Οι τέσσερις κατηγορίες αποκλεισμένων
-
Συνταξιούχοι που έλαβαν την αποζημίωση του 11μήνου χωρίς να προσφύγουν δικαστικά
-
Η εφάπαξ καταβολή που έγινε το 2020 για το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 δεν ανοίγει δικαίωμα για επιπλέον διεκδικήσεις, εφόσον δεν είχε προηγηθεί προσφυγή στα δικαστήρια.
-
Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, δεν θα υπάρξει νέα καταβολή για την ίδια περίοδο.
-
-
Όσοι δεν κατέθεσαν αγωγές μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες
-
Οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2020 και το 2021 κατέστησαν σαφές ότι τα αναδρομικά μετά τον Ιούνιο 2015 απαιτούν ατομικές προσφυγές.
-
Χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν «πολιτική λύση» χωρίς να κινηθούν νομικά, χάνουν πλέον κάθε πιθανότητα διεκδίκησης.
-
-
Συνταξιούχοι επικουρικών χωρίς αναπροσαρμογή
-
Πολλοί επικουρικά ασφαλισμένοι (κυρίως σε ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΕΚ, ΕΤΑΤ) δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς επανυπολογισμού και άρα δεν δικαιούνται διορθωτικά αναδρομικά, όπως συνέβη με άλλες κατηγορίες.
-
-
Χήρες και κληρονόμοι χωρίς πλήρη δικαιολογητικά
-
Όσοι δεν υπέβαλαν εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα στοιχεία κληρονομιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας, μένουν εκτός. Η προθεσμία για αίτηση αναδρομικών λόγω θανόντα έληξε το 2023.
-
Νέα εγκύκλιος με “κόφτες” και περιορισμούς
Σύμφωνα με κύκλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η νέα ερμηνευτική εγκύκλιος για τα αναδρομικά προωθείται εντός Μαΐου και θα περιλαμβάνει σαφείς περιορισμούς σε τρεις άξονες:
-
Ασφαλιστικός χρόνος: Προτεραιότητα σε όσους είχαν διακοπή εργασίας πριν το 2013.
-
Φορολογική ενημερότητα: Εξόφληση οφειλών προς ταμεία και εφορία, αλλιώς συμψηφισμός.
-
Αθροιστικό όριο: Πλαφόν στα μικτά ποσά άνω των 3.000€ – τα επιπλέον ποσά θα μεταφέρονται σε επόμενες χρονιές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενημέρωση μέσω gov.gr, ενώ ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει αν πληροί τα κριτήρια καταβολής από ειδική καρτέλα στο myEFKA.
Τι αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Μανούκας
Ο εργατολόγος Παναγιώτης Μανούκας αποκαλύπτει στο tilegrafimanews.gr:
«Υπάρχει ένας “αόρατος” αποκλεισμός που αγγίζει σχεδόν 400.000 συνταξιούχους. Δεν πρόκειται για θεσμική αδικία, αλλά για ‘σιωπηλή παύση υποχρέωσης’ που στηρίζεται σε λεπτομέρειες, παραλείψεις και χρονικές αστοχίες. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν καν.»
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι, ιδιαίτερα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, θεωρούν ότι θα πληρωθούν, όμως δεν βρίσκονται ούτε στις λίστες των διοικητικών πράξεων ούτε σε αυτές των δικαστικών αποφάσεων.
Εν αναμονή της τελικής λίστας – Πιθανές ημερομηνίες πληρωμής
Οι πληρωμές για όσους πληρούν τα κριτήρια αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Ιουνίου και να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι εντολές πληρωμής θα δίνονται ανά ασφαλιστικό ταμείο και όχι οριζόντια, με έλεγχο μέσω ΑΜΚΑ – ΑΦΜ.
Όσοι δικαιούχοι δεν λάβουν ειδοποίηση ή πληρωμή, θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέσω ειδικής φόρμας του e-ΕΦΚΑ.
Τι μπορούν να κάνουν όσοι αποκλείστηκαν
Ο Παναγιώτης Μανούκας προτείνει τα εξής βήματα:
-
Άμεσος έλεγχος στον προσωπικό λογαριασμό myEFKA.
-
Εκτύπωση όλων των σημειωμάτων σύνταξης από το 2015 έως 2023.
-
Επικοινωνία με νομικό σύμβουλο ή σωματείο συνταξιούχων για έλεγχο παραγραφών ή δυνατοτήτων νέας προσφυγής.
Αν και οι πιθανότητες ανάκτησης δικαιώματος είναι περιορισμένες, κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εξεταστούν ως εξαιρετικές περιστάσεις (π.χ. θάνατος δικαιούχου με εκκρεμή αναδρομικά ή γνωμοδότηση ΙΚΑ/ΓΛΚ).
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των αναδρομικών δεν είναι απλώς οικονομικές – είναι βαθιά κοινωνικές και πολιτικές. Χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν δίκαιη μεταχείριση, αντιμετωπίζουν τώρα τον αποκλεισμό όχι λόγω εισοδήματος, αλλά λόγω ημερομηνιών και διαδικαστικών λεπτομερειών. Το αίτημα για νέα πολιτική πρωτοβουλία παραμένει ανοιχτό.
Ο αγώνας για τα αναδρομικά συνεχίζεται – αλλά δεν είναι πια για όλους.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου