Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς στην Προανακριτική της Βουλής, για τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον χειρισμό της υπόθεσης Novartis. Η κ. Ράικου θα συνεχίσει την κατάθεσή της το πρωί της επόμενης Τετάρτης.
Κατά τη κατάθεση, η κ. Ράικου φέρεται να κατήγγειλε πως εκτελείται συμβόλαιο θανάτου σε βάρος της, ενώ κατήγγειλε ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα και όπως τόνισε «Εγώ είπα ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι ο “Ρασπούτιν”».
Όπως αποκάλυψε χθες πρώτη φορά, μόνο από την Alpha Bank είχαν γίνει πληρωμές 28 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στις τράπεζες είχαν γίνει από την εταιρεία πληρωμές 118 εκατ. ευρώ, ακόμη και σε ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Δέυτερη ημέρα κατάθεσης Ράικου
Στην αρχή της κατάθεσής την Τετάρτη, ο κ. Πλεύρης φέρεται να ρώτησε την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς: «Μέσα σε τρεις μήνες είχατε κάνει τους ελέγχους και είχατε βρει τα 118 εκατ ευρώ;», με την ίδια να απαντά θετικά, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.
«Ο Μανιαδάκης είχε έλθει όπως είπε για να “συνδράμει το έργο μας”. Του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μαρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν», φέρεται να τόνισε η κ. Ράικου, σε ερώτηση του κ. Πλεύρη για τον Νίκο Μανιαδάκη.
«Ο Παπαγγελόπουλος είχε απαίτηση για κατασκευή στοιχείων»
Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείσα αν είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα όταν την επισκέφθηκε η δημοσιογράφος , η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε «όχι, τίποτα» και επανέλαβε ότι δεχόταν πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση: «Ο Παπαγγελόπουλος είχε απαίτηση για κατασκευή στοιχείων. Απαιτούσε να πάει στη Βουλή ένας φάκελος για πολιτικά πρόσωπα με στοιχεία όμως που όμως δεν υπήρχαν. Γνώριζα πως η… (σ.σ.: ανέφερε όνομα δημοσιογράφου) ήταν η φωνή του στο γραφειό μου».
«Δεν θυμάται ο σύζυγός μου το συγκεκριμένο έμβασμα»
Αναφορικά με τα τρία εμβάσματα που φέρεται να έχει λάβει ο σύζυγος της κ. Ράικου σε λογαριασμό στον οποίο και η ίδια είναι συνδικαιούχος, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, φέρεται να είπε: «Το πρώτο έμβασμα δεν το αναγνωρίζει ούτε ο άντρας μου, θα το αναζητήσει. Δεν υπάρχει εξτρέ από την τράπεζα (κίνηση λογαριασμού). Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να φέρω κάτι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής μου, θέλει χρόνο κάτι τέτοιο. Θα κάνω τις απαραίτητες ενέργειες στην τράπεζα. Επαναλαμβάνω, δεν θυμάται ο σύζυγός μου το συγκεκριμένο έμβασμα».
«Από όλη τη λίστα των γιατρών ασχολούνται μόνο με το χιλιάρικο του άντρα μου», φέρεται να συμπλήρωσε. «Ολόκληρη η δικογραφία με τις λίστες 4.100 γιατρών ήρθε στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2018», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, στην ερώτηση του κ. Πλεύρη «θεωρείτε πως η Τουλουπάκη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για σας τις εντολές Παπαγγελόπουλου;», η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε: «Εσείς τι λέτε; Στους τρεις μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε εμείς διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρεία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ψάχτηκαν;».
Ερωτηθείσα για τις σχέσεις της με τον πρώην επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, φέρεται να είπε: «Ήταν σχέσεις υπηρεσιακές. Μου είχε κάνει και αναφορά το 2016. Βλέπετε εσείς φιλικές σχέσεις;».
Σύμφωνα με πηγές από το ΚΙΝΑΛ, η κ. Ράικου ρωτήθηκε ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ.Παπαγγελόπουλο. «Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα “Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης”. 12/4/2017 στην εφημερίδα [λέει το όνομα της εφημερίδας]. Δεν το λέω εγώ», απάντησε η κ. Ράικου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Θεωρείτε οτι η κυρία Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;», φέρεται να τη ρώτησε ο κ. Πλεύρης. «Εσείς τι νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία», απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς.
Πηγές του ΚΙΝΑΛ ενημέρωσαν επίσης πως έκαναν λάθος στην αρχική διαρροή για τη σκευωρία που ξεκίνησε από το Παρίσι. Όπως αναφέρουν η δικαστικός που διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν γνώριζε για το ταξίδι δεν ήταν η Δημητρίου αλλά η Κοτζαμάνη.
«Επί Τουλουπάκη ο Παπαγγελόπουλος έκανε ό,τι ήθελε»
Ο κ. Κεγκέρογλου σύμφωνα με πηγές από το ΚΙΝΑΛ ρώτησε την κ. Ράικου: « Ο κ.Παπαγγελόπουλος όταν σας έκανε τις παρεμβάσεις ήλπιζε ότι θα ικανοποιήσετε τα αιτήματά του;», με την πρώην εισαγγελέα να απαντά σύμφωνα με πληροφορίες:
«Έκανε την προσπάθειά του. Όταν κατάλαβε ότι δεν θα το κάνω προετοίμασε την κα Τουλουπάκη. Από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους αύξησε τις θέσεις των εισαγγελέων κατά δύο για να πάρει προαγωγή η Τουλουπάκη. Μετά τις επισκέψεις της δημοσιογράφου [λέει το όνομά της] και τα τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου έβγαλαν το πρωτοσέλιδο εναντίον μου ώστε ή να εξαναγκασθώ σε παραίτηση είτε αν δεν το έκανα να μου ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις για να μπει η Τουλουπάκη. Επί Τουλουπάκη ο Παπαγγελόπουλος έκανε ό,τι ήθελε στην Εισαγγελία».
«Υπάρχει πολιτικό πρόσωπο πέραν των 10 που είναι στη δικογραφία της Novartis»
Επίσης η κ. Ράικου προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ακόμη ένα πολιτικό πρόσωπο βρίσκεται στη λίστα της Novartis, πέραν των 10 που αναγράφονται στη δικογραφία που είχε φτάσει στη Βουλή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Β. Κεγκέρογλου, φέρεται να ρώτησε την κ. Ράικου: «Το Κίνημα Αλλαγής κ.Πρόεδρε ζητά να έρθει η λίστα με τους παραλήπτες των 118 εκατομμύριων ευρώ στην προκαταρκτικη επιτροπή. Θυμάστε τώρα κυρία Ράικου το όνομα από τους παραλήπτες που είχε τις περισσότερες καταβολές; Θυμάστε το εύρος των ποσών προς γιατρούς ή όποιους άλλους;»
Η κ. Ράικου φέρεται να απάντησε κατά τις ίδιες πηγές: «Ξεκινούσαν από 400 ή 500 ευρώ και αυξάνονταν μέχρι τα 1000 ευρώ ή και περισσότερα. Σε κάποιους επαναλαμβάνονταν ωστόσο οι καταβολές. Εγώ πάντως όταν έφυγα κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους είπα να μην σταματήσουν ούτε λεπτό την έρευνα. Μετά είδατε τί έγινε. Είδατε πουθενά στοιχεία; Μόνο για τον άνδρα μου και τους πολιτικούς λένε. Το είπα και πριν, η έρευνα μετατράπηκε σε σκευωρία».
Τότε κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε: «Σε αυτή τη λίστα είδατε όνομα πολιτικού;», με την κ. Ράικου κατά τις ίδιες πηγές να απαντά: «Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα έλληνα πολιτικού αλλά μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τι έγινε».
Ο κ. Κεγκέρογλου τότε ρώτησε την κ. Ράικου εάν αυτό το πρόσωπο ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναγράφονται στη δικογραφία με την πρώην εισαγγελέα να απαντά κατά τις πληροφορίες που διαρρέει το ΚΙΝΑΛ: «Όχι δεν ήταν από τους δέκα».
Πέτσας για κατάθεση Ράικου: Αποκαλύφθηκε λειτουργία παρακράτους
O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα όσα δύσοσμα κι άκρως αποκαλυπτικά ακούστηκαν εχθές και σήμερα από την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου για τα έργα, τις ημέρες, τις υπόγειες διαδρομές και τα μυστικά τηλέφωνα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποκαλύπτουν τη λειτουργία ενός σκοτεινού παρακράτους με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενός παρακράτους που κατασκεύαζε στοιχεία και μάρτυρες, που παρενέβαινε για να σταλεί μια δικογραφία στη Βουλή χωρίς όμως επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων. Που απαιτούσε να μην περαιωθούν οικονομικού ενδιαφέροντος υποθέσεις και που απειλούσε δικαστικούς λειτουργούς. Που έστηνε δημοσιεύματα κατά αθώων ανθρώπων με συνεργούς δημοσιογράφους και εκδότες. Αυτά είπε η τέως Εισαγγελέας με αρμοδιότητα κατά της Διαφθοράς.
Η προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης και της παγίδευσης του συνόλου της αντιπολίτευσης, παραπέμπει σε άλλες χώρες κι άλλα καθεστώτα. Η Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε είδους Ρασπούτιν επιβεβαιώνει αυτό που προεκλογικά έλεγε η Νέα Δημοκρατία: Πως η κανονικότητα απουσίαζε από τη χώρα κατά την περίοδο 2015-2019. Και φυσικά δικαιώνει απόλυτα την πολιτική επιλογή σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί μια σκοτεινή υπόθεση»