ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 11,1% από το δεύτερο κόμμα καταγράφουν πέντε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που επικαλέστηκε σήμερα ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Του Παντελή Χαριτάκη -tilegrafimanews.gr
Με τη ΝΔ να κινείται σταθερά στο 27,3% κατά μέσο όρο, το εντυπωσιακό στοιχείο έγκειται στην εκτόξευση της Πλεύσης Ελευθερίας, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 16,2%, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ και με διακριτή πτώση τον ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση.
Ο κ. Δρυμιώτης τόνισε ότι η εικόνα των μετρήσεων αντικατοπτρίζει μια φάση εκλογικής «χαλαρότητας», χωρίς άμεση πίεση κάλπης, όπου οι πολίτες δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος με ευκαιριακές επιλογές. «Δεν είναι ψήφος διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος έχει σοφία και στέλνει το μήνυμα ‘δώστε μου εναλλακτική λύση’».
Το φαινόμενο της εκτόξευσης της Πλεύσης Ελευθερίας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ηγεσία, αποδίδεται από τον αναλυτή στην έντονη απαξίωση του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού. Όπως εξηγεί, «η Πλεύση είναι μια φωνή διαμαρτυρίας, όχι πρόταση διακυβέρνησης». Υποστήριξε μάλιστα ότι το κόμμα δεν πρόκειται να φτάσει τους 60-70 βουλευτές, καθώς – κατά την εκτίμησή του – θα ξεφουσκώσει όσο πλησιάζει η κάλπη και ο πολίτης χρειάζεται να διαλέξει κυβερνήτη.
Η κρίση εμπιστοσύνης στα κόμματα εξουσίας
Με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 10,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 6,6%, το μήνυμα των δημοσκοπήσεων – όπως διαβάζεται από αρκετούς αναλυτές – είναι διττό: αφενός, οι πολίτες τιμωρούν τις αστοχίες των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και αφετέρου δεν φαίνεται να συγκροτείται ένα σοβαρό εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα που να πείθει.
Ο ίδιος ο Δρυμιώτης δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του: «Δεν μπορώ να φανταστώ κυβέρνηση με την Κωνσταντοπούλου πρωθυπουργό και υπουργό Δικαιοσύνης τον εαυτό της. Ο κόσμος δεν έχει δει άλλο στέλεχος από την Πλεύση, μόνο την ίδια». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «ποιος θα πάει να μιλήσει με τον Τραμπ εκ μέρους της Ελλάδας; Ο Φάμελλος, ο Ανδρουλάκης, η Ζωή;».
Προτάσεις αλλαγών και σταθερή πίστη στον εκλογικό ρεαλισμό
Ο εκλογικός αναλυτής επανέφερε και το πάγιο αίτημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτείνοντας αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5%, καθώς και μετάβαση σε σύστημα μονοεδρικών, με κατάργηση του σταυρού προτίμησης. «Αν θέλουμε σοβαρή Βουλή με 200 βουλευτές, πρέπει να πάμε σε ριζικές αλλαγές» σχολίασε.
Κι αν σήμερα το κλίμα είναι χαλαρό, κατά τον ίδιο, «όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο κόσμος θα γυρίσει στο ρεαλισμό». Η πρόβλεψή του είναι σαφής: «Ο Μητσοτάκης θα είναι ξανά πρωθυπουργός. Αν όχι από την πρώτη εκλογή, τότε σίγουρα από τη δεύτερη».
Υστερόγραφο (όχι πολιτικό)
Δεν εγγενόμαστε ούτε με κόμματα, ούτε με καρέκλες. Η αγωνία του πολίτη για σταθερότητα, αξιοπρέπεια και φωνή είναι αληθινή, πέρα από κομματικά ποσοστά. Ο κόσμος δεν είναι “χαζός” – έχει μνήμη, έχει θυμό, έχει πίκρα. Και πάνω απ’ όλα, έχει την ψήφο του.