Αθλητισμός: Ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και σε πεδία που διαφέρουν από τις κλασσικές μορφές αθλητισμού, εισάγει το νομοσχέδιο…
«Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα πνευματικού αθλητισμού και ορίζεται ως «πνευματικός αθλητισμός» η κάθε μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών ή ομάδων, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα, με σκοπό την επίτευξη νίκης, τον πνευματικό ανταγωνισμό και τη βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής υγείας. Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τα πνευματικά αθλήματα, γίνεται η διάκριση σε επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι, και αθλήματα με παιχνίδια καρτών, όπως το μπριτζ. Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα εγγράφονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και λαμβάνουν ειδική αθλητική αναγνώριση.
Με τις προωθούμενες διατάξεις ορίζεται ως «ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports)» η μορφή αγωνιστικού (ερασιτεχνικού) αθλητισμού στο διαδίκτυο, που οι παίκτες, ατομικά ή ομαδικά, προπονούνται και αγωνίζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων. Ως ηλεκτρονικά αθλήματα νοούνται αυτά που έχουν αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο, δηλαδή όσα αποτελούν ψηφιακή αναπαράσταση γνωστού αθλήματος, ατομικού ή ομαδικού, που καλλιεργείται από τις ήδη αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες, και διακρίνονται σε e-sports με αθλητικό χαρακτήρα, σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, με τη χρήση ειδικής μάσκας, και σε παιχνίδια προστιθέμενης πραγματικότητας (Augmented Reality). Ιδίως το κεφάλαιο για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό συναντά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι σπεύδει να εντάξει στο εθνικό δίκαιο τον ηλεκτρονικό αθλητισμό, την ίδια ώρα που ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παράλληλα, εισάγεται κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του αθλητικού εθελοντισμού. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι αυτό το πλαίσιο αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, για την προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό. Με τις προωθούμενες διατάξεις συστήνεται και λειτουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού», στην οποία εγγράφονται οι αθλητικοί εθελοντές και οι εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις, που επιθυμούν να προσφέρουν, χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων. Εισάγεται, επίσης, σύστημα αξιολόγησης των εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων. Ορίζονται, εξάλλου, τα δικαιώματα του αθλητικού εθελοντή, όπως το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης για τα έξοδα που προκύπτουν από την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών, καθώς και οι υποχρεώσεις του.
«Κάνουμε το αυτονόητο», έχει δηλώσει για το νέο κανονιστικό πλαίσιο ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, και έχει επισημάνει: «Αναγνωρίζουμε την ανιδιοτέλεια και κυρίως την προσφορά όλων των εθελοντών και δημιουργούμε ένα εργαλείο όπου αφενός οι αθλητικοί φορείς μπορούν να ανακοινώσουν τις αθλητικές διοργανώσεις για τις οποίες ζητούν εθελοντές και αφετέρου όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά να ξέρει πού θα απευθυνθεί».
Τέλος, θεσπίζονται μέτρα για την αναγνώριση και προώθηση του εργασιακού αθλητισμού και ορίζεται ως «εργασιακός αθλητισμός», το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, που διοργανώνονται εντός ή εκτός του εργασιακού χώρου, με πρωτοβουλία του εργοδότη ή σωματείου εργαζομένων του ιδίου κλάδου ή χώρου εργασίας.
Κ.Β.