Γιορτάζουν σήμερα: Μηνάς. Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία. Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας, Βικτωρία, Βικτορία. Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
11 Νοεμβρίου: Άγιος Μηνάς «ὁ ἐν τῷ Κοτυαείῳ» ο Μεγαλομάρτυρας – Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ἐτάζοντος καρδίας καὶ νεφρούς» (Ψαλμοί 7,10) Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός.
Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου. Η έδρα της μονάδας του ήταν στο Κοτυάειον (σημερινή Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Μηνάς διακρίθηκε και για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα και γι’ αυτό έχαιρε εκτιμήσεως στο κύκλο των στρατιωτικών.
Δυστυχώς όμως, τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού και ο παλαιός κόσμος ακόμη δεν ήθελε να δεχθεί το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως, παραμένοντας αυτάρεσκα, εγωιστικά και αυτοκαταστροφικά προσκολλημένος στη φθορά και το σκοτάδι. Οι αυτοκράτορες της Ρώμης άρχισαν και πάλι «πρὸς κέντρα λακτίζειν» (Πράξεις 26,14). Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των λογικών προβάτων του Χριστού, διωγμό ο οποίος κράτησε από το 303 έως το 311 μ.Χ. Έτσι, οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να τυραννούν τους χριστιανούς προσπαθώντας να τους κάνουν να αλλαξοπιστήσουν. Αυτή ήταν και η πρώτη κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο Μηνάς κλήθηκε να πει «το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Η πίστη του στον Χριστό νίκησε την κοσμική «σύνεση» και λογική.
Ο Άγιος δεν άντεξε, πέταξε στη γη την στρατιωτική του ζώνη απεκδυόμενος μ’ αυτόν τον τρόπο την ιδιότητα του στρατιώτη – διώκτη των χριστιανών, και διέφυγε στο παρακείμενο όρος. Εκεί ασκήτευε, προτιμώντας την συντροφιά των θηρίων της φύσης από την συντροφιά των αποθηριωμένων ειδωλολατρών. Εκεί, «ἐν ἐρημίαις πλανώμενος καὶ ὄρεσι καὶ σπηλαίοις καὶ ταὶς ὀπαὶς τῆς γῆς» (Προς Εβραίους 11,38), έζησε επί αρκετό διάστημα με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Η ασκητική ζωή και η ησυχία εθέρμαναν την καρδιά του ανάβοντας τον θείο έρωτα και τον πόθο του μαρτυρίου.
Έτσι, σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, μετά από θεία αποκάλυψη ότι είχε φτάσει η ώρα του μαρτυρίου, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία, εν μέσω των μαινομένων ειδωλολατρών, ομολόγησε τον Χριστό ως τον ένα και αληθινό Θεό, μυκτηρίζοντας τα κωφά και αναίσθητα είδωλα. Συνελήφθη και σύρθηκε δερόμενος μπροστά στον Πύρρο, τον διοικητή της πόλεως. Εκεί, μιλώντας με θάρρος, αποκάλυψε το όνομά του, την καταγωγή του, το στρατιωτικό του παρελθόν και, φυσικά, διεκήρυξε με τόλμη και αταλάντευτη επιμονή την πίστη του στον Χριστό. Οδηγήθηκε στη φυλακή και το πρωί της επομένης ημέρας, μετά το πέρας του ειδωλολατρικού πανηγυριού, τον παρουσίασαν και πάλι ενώπιον του ηγεμόνος ο οποίος τον κατηγόρησε ότι εξύβρισε τους θεούς και μάλιστα μπροστά του και ότι λιποτάκτησε από τον στρατό. Ο Άγιος αποδέχθηκε τις κατηγορίες χωρίς δισταγμό.
Ο Πύρρος, ευλαβούμενος στην αρχή την ηλικία και την ευκοσμία του, προσπάθησε με λόγια και υποσχέσεις αλλά και με απειλές στη συνέχεια, να τον αποσπάσει από την πίστη του Χριστού. Όταν οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην σταθερή άρνηση του Αγίου, διέταξε να τον υποβάλουν σε ανυπόφορα βασανιστήρια. Οι δήμιοι τον μαστίγωσαν τόσο πολύ ώστε άλλαξαν δύο και τρεις φορές οι μαστιγωτές του. Τον κρέμασαν και τον έγδερναν μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του Αγίου. Έπειτα, σαν να μην έφθαναν αυτά, έτριβαν το καταπληγωμένο του σώμα με τρίχινο ύφασμα και στο τέλος τον έσερναν γυμνό και κατακρεουργημένο πάνω σε μεταλλικά αγκάθια. Όλα τα υπέμενε με γενναιότητα και καρτεροψυχία ο Μάρτυς του Χριστού, εφαρμόζοντας το Ευαγγελικό «καὶ μὴ φοβηθῆτε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτείναι» (Ματθαίος 10,28).
Μάλιστα, την ώρα του μαρτυρίου, κάποιοι παλιοί συστρατιώτες του τον προέτρεπαν να θυσιάσει στα είδωλα λέγοντας ότι ο Θεός του θα τον δικαιολογήσει βλέποντας τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλλαν. Ο Άγιος αρνήθηκε αποφασιστικά και τους απάντησε ότι προσφέρει θυσία ακόμη και τον εαυτό του στον Χριστό, ο οποίος τον ενδυναμώνει για να υπομένει τις πληγές.
Ο ηγεμόνας, θαυμάζοντας την ευστοχία και την σοφία των απαντήσεων του Μάρτυρα, τον ρώτησε απορημένος πώς είναι δυνατόν ένας τραχύς στρατιώτης σαν αυτόν να μπορεί να απαντά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και ο Άγιος, με τη φώτιση του Θεού, του αποκρίθηκε ότι αυτή την ικανότητα την χαρίζει στους μάρτυρές του ο Χριστός, όπως έχει υποσχεθεί στο Ευαγγέλιο: «ὅταν δὲ προσφέρωσιν ὑμᾶς ἐπὶ τᾶς συναγωγᾶς καὶ τᾶς ἀρχὰς καὶ τᾶς ἐξουσίας, μὴ μεριμνᾶτε πῶς ἢ τί ἀπολογήσησθε ἢ τί εἴπητε. Τὸ γὰρ Ἅγιον Πνεῦμα διδάξει ὑμᾶς ἐν αὐτῇ τὴ ὥρα ἃ δεῖ εἰπειν» (Λουκά ιβ’, 11-12).
Τότε, απελπισμένος ο τύραννος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Βαδίζοντας προς τον τόπο της εκτέλεσης ο Άγιος πρόλαβε να ζητήσει από κάποιους κρυπτοχριστιανούς να μεταφέρουν το λείψανό του στην Αίγυπτο.
Ο αποκεφαλισμός του έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. (πιθανότατα το 304 μ.Χ.) και έτσι η ψυχή του πέταξε χαρούμενη προς τον Σωτήρα Χριστό τον οποίο τόσο επόθησε ο Άγιος και για τον οποίο θυσιάσθηκε. Οι δήμιοι άναψαν φωτιά για να κάψουν το σώμα του.
Ότι κατάφεραν οι χριστιανοί να περισώσουν από την πυρά το μετέφεραν στην Αίγυπτο και το έθαψαν κοντά στην Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.
Στο σημείο εκείνο σταμάτησε, κατά την παράδοση, η καμήλα που μετέφερε τα λείψανα αρνούμενη πεισματικά να προχωρήσει. Έτσι οι χριστιανοί κατάλαβαν ότι ήταν θέλημα Θεού να ενταφιασθούν εκεί τα λείψανα του Αγίου.
Η περιοχή του τάφου πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε προσκυνηματικό – λατρευτικό κέντρο.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Μέγας Αθανάσιος, ανήγειρε ναό πάνω στον τάφο του Αγίου. Σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε εκεί εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα το οποίο περιελάμβανε δύο ναούς, μοναστήρι, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις.
Ἀπολυτίκιο:
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Tρισάριθμον σύνταγμα τῶν ἀθλητῶν τοῦ Χριστοῦ συμφώνως τιμήσωμεν ὡς καθαιρέτας ἐχθροῦ, Μηνᾶν τὸν ἀοίδημον, Βίκτωρα τὸν γενναῖον καὶ Βικέντιον ἅμα, τούτοις συνευφημοῦντες στεφανίδα τὴν θείαν. Αὐτῶν, Χριστέ, ἱκεσίαις πάντας ἐλέησον.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
384 Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που θα καθιερώσει τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά ως άγιο.
1215 Η 4η Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το Δόγμα της Μετουσίωσης (Transubstantiatio), σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο Άρτος και ο Οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.
1647 Η Μασαχουσέτη γίνεται η πρώτη περιοχή των μετέπειτα ΗΠΑ, που καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία.
1790 Οι Άγγλοι εισάγουν για πρώτη φορά χρυσάνθεμα από την Ιαπωνία.
1821 Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
1826 Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της από το Ναύπλιο στην Αίγινα.
1867 Το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου Α’ και Όλγας, μετά την τέλεση των γάμων τους, φτάνει στην Ελλάδα με τον ατμοδρόμωνα «Μεσολόγγιον».
1880 Πραγματοποιείται η πρώτη ένοπλη επιχείρηση των Μπόερς (Ολλανδών αποίκων στη Νότια Αφρική) κατά των Βρετανών (πόλεμοι των Μπόερς, 1880-1881 και 1899-1902).
1887 Τέσσερις από τους οκτώ εργάτες – συνδικαλιστές, που είχαν κατηγορηθεί για την προβοκατόρικη βομβιστική επίθεση σε εργατική συγκέντρωση στην πλατεία του Χέϊμάρκετ του Σικάγο στις 4 Μαΐου 1886, εκτελούνται δι’ απαγχονισμού (πρόκειται για τους Πάρσονς, Σπάις, Φίσερ και Ενγκελ).
1907 Γεννήθηκε ο ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Ορέστης Λάσκος
1912 Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο το Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.
1912 Απελευθερώνεται η Καστοριά από τον Ελληνικό Στρατό.
1918 Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει στη γερμανική αντιπροσωπεία τους όρους της ανακωχής, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την “ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα” του 1918.
1918 Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας Κάρολος Α’ της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
1918 Η Πολωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της.
1919 Ο Κεμάλ Ατατούρκ ζητάει την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας.
1928 Γεννήθηκε ο μεξικάνος συγγραφέας, Κάρλος Φουέντες
1938 Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταναυμαχείται ο ιταλικός στόλος στον Τάραντα, με τη συμβολή ελληνικού στολίσκου αντιτορπιλικών.
1940 Το πρώτο τζιπ βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής. Είναι παραγγελία του αμερικανικού στρατού και έχει κατασκευαστεί από τον Γουίλις. Θα γράψει ιστορία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αναλαμβάνουν τον έλεγχο της γαλλικής Βόρειας Αφρικής.
1944 Η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές, τίθεται σε κυκλοφορία.
1945 Γεννιέται ο ηγέτης των Νικαραγουανών ανταρτών Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα, πρόεδρος της χώρας του το 1985 – 1990, το 2007 και το 2016.
1947 Ο Ιάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι.
1950 Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στον Πόλεμο της Κορέας, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ.
1951 Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής για έκτη συνεχή φορά.
1952 Στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, οι εφευρέτες Τζον Μάλιν και Γουέιν Τζόνσον παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο.
1953 Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, επιστήμονες στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης εντοπίζουν με σιγουριά και φωτογραφίζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.
1953 Γίνεται σε εργοστάσιο της Καλλιθέας η πρώτη επίδειξη τηλεόρασης στην Ελλάδα.
1962 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.
1965 Η Ροδεσία (μετέπειτα Ζιμπάμπουε) κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.
1968 Tα νησιά Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό ανακηρύσσονται ως δημοκρατία.
1972 Εγκαινιάζεται το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Αττικής.
1975 Η Αγκόλα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
1976 Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει τα πρώτα δύο επίσημα γκολ στην καριέρα του, εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.
1990 Πέθανε ο ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής (πραγματικό όνομα Αλέξης Μινωτάκης).
1990 Πέθανε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος
2000 160 άνθρωποι σκοτώνονται στις Άλπεις, όταν παίρνει φωτιά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος τη στιγμή που διέσχιζε σήραγγα.
2002 Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».
2004 Πέθανε ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ
2007 Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Επανεκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 55% έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου.