Εορτολόγιο: Νικόδημος. Ακύλας.
14 Ιουλίου: Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός διδάσκαλος της εκκλησίας – Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους…
τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη). Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. Κατόπιν 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή. Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.
Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής. Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.
Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες, που υπέστη στη βραχύχρονη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, τις πρώτες ορθρινές ώρες της 14ης Ιουλίου του έτους 1809 μ.Χ. στο κελλί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;». Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στις Καρυαίς του Άγιου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 μ.Χ. τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Σοφίας χάριτι, Πάτερ κοσμούμενος, σάλπιξ θεόφθογγος, ὤφθης τοῦ Πνεύματος, καὶ ἀρετῶν ὑφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε, πάσι γὰρ παρέθηκας, σωτηρίας διδάγματα, βίου καθαρότητας, διεκφαίνων τὴν ἔλλαμψιν, τῷ πλούτῳ τῶν ἐνθέων σου λόγων, δι’ ὧν ὡς φῶς τῷ κόσμῳ ἔλαμψας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1789 πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.
1795 η “Μασσαλιώτιδα” υιοθετείται και επίσημα ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.
1816 γεννήθηκε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκομπινό, γάλλος διπλωμάτης, θεωρητικός του ρατσισμού και της λευκής υπεροχής μέσα από το βιβλίο του «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών» (1855). (Θαν. 13/10/1882)
1858 γεννήθηκε η Έμιλι Πάνκχερστ μαχητική Βρετανίδα, που ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες
1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα
1868 γεννήθηκε η Βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας Γερτρούδη Μπελ, αρχαιολόγος και συγγραφέας, η οποία φέρεται να «εφηύρε» το Ιράκ, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Θεωρείται ότι σχεδίασε στην ουσία τα σύνορα της χώρας, τα οποία συμπεριλάμβαναν τις τρεις μεγάλες διοικητικές περιφέρειες της πρώην Μεσοποταμίας. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκάλεσαν ως «μη εστεμμένη βασίλισσα του Ιράκ». (Θαν. 12/7/1926)
1881 ο Ρίνγκο Σταρ ο διαβόητος πιστολέρο-τζέντλεμαν βρίσκεται νεκρός στο φαράγγι Τέρκι Κρικ της Αριζόνα
1904 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο πεθαίνει ο Ρώσος δραματουργός Άντον Τσέχοφ.
1905 η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.
1913 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ξάνθη, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.
1913 γεννήθηκε ο Τζέρλαντ Φορντ, πρόεδρος των ΗΠΑ
1918 γεννήθηκε ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
1919 γεννήθηκε στην Πάρμα ο Ιταλός ηθοποιός Λίνο Βεντούρα
1223 πέθανε ο Φίλιππος Β’ της Γαλλίας
1933 ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι, το μόνο νόμιμο κόμμα στη Γερμανία είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό, το κόμμα των Ναζί.
1942 το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζητά την αποχώρηση των Βρετανών.
1945 Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1951 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται το Μισούρι των ΗΠΑ, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που σημειώνονται στην περιοχή, οι οποίες αφήνουν 500.000 κατοίκους άστεγους.
1953 στο Παρίσι, 7 άτομα σκοτώνονται κι άλλα 130 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των βορειοαφρικανών την ημέρα της επετείου της εξέγερσης της Βαστίλης.
1958 το μη επανδρωμένο αμερικανικό διαστημικό εξερευνητικό όχημα Mariner 4 προσεγγίζει τον Άρη και μεταβιβάζει στη γη τις πρώτες φωτογραφίες από τον γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
1962 Εγκαθίστανται στον Άραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.
1965 ο δορυφόρος Mariner 4, που είχε εκτοξευτεί το 1964, στέλνει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον Άρη.
1969 ένας διαφιλονικούμενος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα προκαλεί τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.
1990 μετά το “πράσινο φως” της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.
1992 δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.
1993 ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.
2004 μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών στον Ατλαντικό κατά του διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών. Υστερα από πέντε μηνών παρακολούθηση του πλοίου “Africa One”, ελληνικών συμφερόνων, βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Τέσσερις Έλληνες ναυτικοί και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται, ενώ στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές υπόπτων και δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.