Εορτολόγιο: Ελευθέριος, Λευθέρης, Λευτέρης, Λεφτέρης, Ελευθερία, Ρία, Λευθερία, Λευτερία. Ανθή, Ανθούλα, Άνθια, Άνθεια. Σύλβια. Σωσσάνα, Σωσάνα, Σωσάννα. Ααρών. Αβραάμ, Αβραμία . Αδάμ.
Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Ρουμπίνη . Εύα. Δαβίδ, Δαυίδ . Δαν, Δανάη . Δεβόρα, Δεβώρα, Δεββώρα, Ντέμπορα, Ντέπυ. Εσθήρ. Μελχισεδέχ, Μελχής. Νώε. Ραχήλ. Ρεβέκκα, Μπέκυ. Ρούμπεν, Ρουμπίνη, Ρουμπίνι, Ρουμπίνα. Σάρα, Σάρρα . Ισαάκ. Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη. Αιθάν, Αίθαν.
15 Δεκεμβρίου: Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας – Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα (κατά άλλους στην Ρώμη) από πλούσιους γονείς. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία (της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού) (βλέπε ίδια ημέρα) η οποία έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος (βλέπε 17 Απριλίου), όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.
Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας. Αργότερα και σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.
Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης…. Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα».
Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.
Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Έτσι, ο βασιλιάς της, Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.
Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε την χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε την σύλληψή του. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια ο Ελευθέριος οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια ζώα όμως δεν τον άγγιξαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε μαζί με την μητέρα του.
Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (Προς Ρωμαίους, η’ 21). Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.
Η Σύναξή του τελείται στο μαρτύριο αυτού, πλησίον του Ξηρολόφου.
Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις….», δηλαδή, Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία….
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἱερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, καὶ αἱμάτων τοῖς ῥείθροις ἐπισταζόμενος, τῷ Δεσπότῃ σου Χριστῷ μάκαρ ἀνέδραμες, Ἐλευθέριε σοφέ, καθαιρέτα τοῦ Σατᾶν. Διὸ μὴ παύσῃ πρεσβεύων, ὑπὲρ τῶν πίστει τιμώντων, τὴν μακαρίαν σου ἄθλησιν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
37 Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων
533 Ο στρατηγός Βελισσάριος νικά τους Βανδάλους του βασιλιά Γελίμερου στη Μάχη του Τρικάμαρου και καταλύει το επί της Αφρικής βασίλειό τους.
1025 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος
1072 Πέθανε ο σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων, Μουχάμεντ Μπεν Νταούντ, που έμεινε στην ιστορία ως Αλπ Αρσλάν, δηλαδή “το γενναίο λιοντάρι”
1654 Μετεωρολογικός σταθμός εγκαθίσταται στην Τοσκάνη της Ιταλίας και αρχίζει να καταγράφει καθημερινά τις μετεωρολογικές ενδείξεις.
1791 Oι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος των Η.Π.Α., γνωστές και ως Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, γίνονται νόμος μετά την επικύρωσή τους από την πολιτεία της Βιρτζίνια.
1792 Πέθανε ο Γερμανοσουηδός συνθέτης, Γιόζεφ Κράους, ο επονομαζόμενος Μότσαρτ της Σουηδίας
1792 Το πρώτο συμβόλαιο ασφάλειας ζωής, ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπογράφεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1806 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας, με το οποίο παραγκωνίζεται ο ρόλος της Υψηλής Πύλης. Αυτό το Σύνταγμα δε θα ισχύσει ποτέ.
1821 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνουν για τα επόμενα 9 χρόνια.
1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.
1832 Γεννήθηκε ο Γάλλος μηχανικός, που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο – σύμβολο του Παρισιού, Γκιστάβ Άιφελ
1852 Γεννήθηκε ο Γάλλος φυσικός, Ανρί Μπεκερέλ, που ανακάλυψε τη ραδιενέργεια και βραβεύτηκε μαζί με το ζεύγος Κιουρί με το Νόμπελ Φυσικής, ενώ το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας
1859 Γεννήθηκε ο Πολωνοεβραίος οφθαλμολόγος και φιλόλογος, δημιουργός της γλώσσας “Εσπεράντο”, Λούντβικ Ζάμενχοφ
1890 Ο αρχηγός των Ινδιάνων Σιου, Καθιστός Ταύρος, συλλαμβάνεται στη Νότια Ντακότα ως επικεφαλής εξέγερσης και δολοφονείται σε επακόλουθη ανταλλαγή πυροβολισμών.
1920 Οι Σύμμαχοι, μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.
1921 Γεννήθηκε ο Αμερικανός dj, που καθιέρωσε τον όρο “Rock Ν’ Roll”, Άλαν Φριντ
1926 Γεννήθηκε ο Νίκος Κούνδουρος, Ελληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου
1933 ο λαϊκός συνθέτης, Άκης Πάνου
1939 Η ταινία “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
1945 Ο κατοχικός διοικητής της Ιαπωνίας Ντάγκλας Μακ Άρθουρ διατάζει την κατάργηση του Σιντοϊσμού ως επίσημης θρησκείας της χώρας.
1955 Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.
1960 Πρόταση για το «πόθεν έσχες» καταθέτει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Το μέτρο αφορά τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην και νυν αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους στενούς συγγενείς τους.
1961 Ο “αρχιτέκτονας” του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Άιχμαν, καταδικάζεται σε απαγχονισμό από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο Τελ Αβίβ.
1961 O ΟΗΕ αρνείται να δεχτεί την ένταξη της Λαϊκής Κίνας, ικανοποιώντας τις ΗΠΑ.
1970 Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο “Venera 7” προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα, που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.
1971 Ο Παναθηναϊκός, εκπροσωπώντας την Ευρώπη στον τελικό του διηπειρωτικού κυπέλλου, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 με γκολ των Φυλακούρη και Αρτίμε.
1978 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
1991 Πέθανε ο Βασίλι Ζάιτσεφ, Ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. (Γεν. 23/3/1915)
1991 471 είναι οι νεκροί από το ναυάγιο του αιγυπτιακού οχηματαγωγού πλοίου “Σαλέμ Εξπρές”, στην Ερυθρά Θάλασσα.
1966 Πέθανε ο Αμερικανός καρτουνίστας, Γουόλτ Ντίσνεϊ, δημιουργός του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ
2001 Στην Ιταλία, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας ανοίγει και πάλι για το κοινό, έπειτα από μία δεκαετία και αφού δαπανήθηκαν 27 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρησή του.
2004 Δύο Αλβανοί καταλαμβάνουν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γέρακα, με 26 επιβάτες και ζητούν 1 εκατομμύριο ευρώ ως λίτρα για την απελευθέρωσή τους. Η ομηρία θα λήξει αναίμακτα με την παράδοση των δραστών.
2007 Παραιτείται για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, λόγω των αποκαλύψεων για απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών και πολεοδομικές παραβάσεις στη βίλα του στο Κορωπί. Στη θέση του τοποθετείται η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.
2008 “Κανόνι” 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.
2008 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, το πόρισμα των πέντε μεγάλων κομμάτων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Παρουσιάζονται πέντε διαφορετικές εκδοχές.
2010 Πέθανε ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Μπλέικ Εντουαρντς.