Εορτολόγιο: Αβδιού.
19 Νοεμβρίου: Προφήτης Αβδιού – Ο Προφήτης Αβδιού (ή Οβδιού) που το όνομα του σημαίνει «δούλος Κυρίου», έζησε περί το 800 π.Χ., (κατ’ άλλη εκδοχή στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), και είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.
Ο Προφήτης Αβδιού καταγόταν από τη Συχέμ (εκ του αγρού Βηθοχαράμ ή Βαθαχαράμ), και με τη σύντομη προφητεία του αυστηρά παρατηρεί με ισχυρές ποιητικές εκφράσεις την υπερηφάνεια και την πτώση του Ισραήλ. Να τι λέει χαρακτηριστικά για την υπερηφάνεια: «Ὑπερηφάνια τῆς καρδίας σου ἐπῆρε σε κατασκηνοῦντα ἐν ταῖς ὀπαῖς τῶν πετρῶν, ὑψῶν κατοικίαν αὐτοῦ, λέγων ἐν καρδίᾳ αὐτοῦ – τὶς κατάξει με ἐπὶ τὴν γῆν; ἐὰν μετεωρισθῆς ὡς ἀετὸς καὶ ἐὰν ἀνὰ μέσον τῶν ἄστρων θῇς νοσσιᾶν σου, ἐκεῖθεν κατάξω σε, λέγει Κύριος» (Οβδιού,α’ 3,4).
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Δηλαδή, η υπερηφάνεια της καρδιάς σου σε έκανε να φρονείς πολύ υψηλά για τον εαυτό σου, ότι τάχα κατοικείς σε φαράγγια και σπηλιές των ορέων και γενικά απόρθητες περιοχές. Έχεις κτίσει την κατοικία σου σε πολύ ύψος, πιστεύεις ότι είσαι ισχυρός και ανίκητος και λες από μέσα σου; Ποιος θα μπορέσει να με κατεβάσει στη γη; Και αν ακόμα πετάξεις σε μεγάλα ύψη σαν τον αετό, και αν στήσεις τη φωλιά σου ψηλά ανάμεσα στ’ αστέρια, από ‘κει θα σε καταρρίψω και θα σε κατεβάσω, λέγει ο Κύριος. Ας προσέξουμε, λοιπόν, τα λόγια του προφήτη και ας καλλιεργούμε το θεμέλιο των αρετών, που είναι η ταπείνωση.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Αβδιού ήταν μαθητής του προφήτου Ηλιού, επί της βασιλείας Οχοζία, ο οποίος έστειλε τον Αβδιού στον Ηλία για να τον πείσει να κατέβει από το βουνό προς τον βασιλιά. Μετά την μετάβαση του Ηλία στον Οχοζία, ο Αβδιού, παραιτήθηκε από τη θέση του πεντηκοντάρχου, ακολούθησε τον προφήτη Ηλία και τον υπηρετούσε. Όταν πέθανε ετάφη στον τάφο των πατέρων του.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Τοῦ Προφήτου σου Ἀβδιοὺ τὴν μνήμην, Κύριε, ἑορτάζοντες, δι᾽αὐτοῦ σε δυσωποῦμεν· Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὥσπερ θεράπων φερωνύμως τοῦ Λόγου, τοῦ ὑπὲρ ἔννοιαν φωτὸς ἠξιώθης, καὶ προφητείας ἔλλαμψιν ἐδέξω σοφὲ δόξαν γὰρ τὴν ἄυλον, καθαρῶς ἐποπτεύων, ὄργανον θεόπνευστον, Ὀβδιοὺ ἀνεδείχθης, προμελωδοῦν ἐν κόσμῳ μυστικῶς, τῶν ἐσομένων, Προφῆτα τὴν ἔκβασιν.
Κάθισμα
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου, Σωτὴρ.
Ὁ μέγας Ἀβδιοὺ, ἐπιλάμψεσι θείαις, τὸν νοῦν φωτοειδῆ, κεκτημένος θεσπίζει, τὰ μέλλοντα Πνεύματι, τῷ Ἁγίῳ φθεγγόμενος, τοῦτον σήμερον, εὐσεβοφρόνως τιμῶντες, ἐκτελέσωμεν, τὴν ἱερὰν αὐτοῦ μνήμην, καρδίας φωτίζουσαν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του στο νέο κόσμο, αποβιβάζεται σ’ ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί θα μετονομαστεί σε Πουέρτο Ρίκο.
1703: Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο “Άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείο”. Η πραγματική του ταυτότητα θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, ενώ η ζωή του θα γίνει θέμα στα λογοτεχνικά έργα του Βολταίρου και του Αλέξανδρου Δουμά.
1893: Εκδίδεται το πρώτο έγχρωμο ένθετο εφημερίδας, στο φύλλο της Κυριακάτικης «New York World».
1911: Η Νέα Υόρκη λαμβάνει για πρώτη φορά ασύρματο μήνυμα, με τη συσκευή Μαρκόνι, από την Ιταλία.
1912: Οι Βαλκανικοί Σύμμαχοι θέτουν όρο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών την απόσυρση των Τούρκων από την Ευρώπη, πλην της περιοχής του Βοσπόρου.
1924: Αποτυγχάνει η προσπάθεια των επικεφαλής των “Δημοκρατικών Ταγμάτων” να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Συλλαμβάνονται οι πρωταίτιοι Υποστράτηγος Χ. Λούφας και Αντισυνταγματάρχης Ντερτιλής.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος-Η Μάχη του Στάλινγκραντ: Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Γκιόργκι Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της Επιχείρησης Ουρανός.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων εναντίον της νήσου Σάμου και τη δυσμενή τροπή των επιχειρήσεων, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς κομμάντος, που στις 30 Οκτωβρίου την είχαν απελευθερώσει, να εκκενώσουν την νήσο. Κατά την εκκένωση μεταφέρονται μαζί στην Τουρκία 12.800 έλληνες πρόσφυγες και 8.000 ιταλοί.
1946: Το Αφγανιστάν, η Ισλανδία και η Σουηδία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.
1952: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του «Ελληνικού Συναγερμού», με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο.
1960: Αποφασίζεται να αρχίσει από τον Ιούλιο του 1962 η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης έως 300 δραχμές στους έλληνες αγρότες άνω των 65 ετών.
1962: Εγκαινιάζεται η Ναυτική Σχολή Πόρου.
1969: Ο Πελέ πετυχαίνει το 1.000ό γκολ της καριέρας του με πέναλτι στον αγώνα Σάντος- Βάσκο Ντα Γκάμα (2-1) στο Μαρακανά, μπροστά σε 150.000 θεατές. Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για 1 λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι. Μετά το γκολ χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας σάμπα.
1996: Στο Βατικανό πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον πάπα και τον επαναστάτη ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ θα ανταποδώσει την επίσκεψη στην Κούβα στις 21 Ιανουαρίου 1998.
1998: Αρχίζουν οι ακροάσεις, ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων εναντίον του αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.
1999: Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία «Σενζού 1».
1999: Την ίδια μέρα, σε τελετή που γίνεται στην Βιέννη, 30 χρόνια μετά την επίτευξη του 1.000ού τέρματος της καριέρας του, ο μάγος της μπάλας Πελέ ανακηρύσσεται «κορυφαίος αθλητής του αιώνα», όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που έκανε το διεθνές πρακτορείο Reuters. Δεύτερος στις προτιμήσεις ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1805 ο γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου, το 1917 η ινδή πολιτικός και πρωθυπουργός, Ιντιρα Γκάντι, το 1933 ο αμερικανός δημοσιογράφος, Λάρι Κινγκ, το 1938 ο αμερικανός επιχειρηματίας, Τεντ Τέρνερ, ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN, το 1942 ο αμερικανός σχεδιαστής μόδας, Κάλβιν Κλάιν, το 1944 η διεθνούς φήμης ελληνίδα υψίφωνος, Αγνή Μπάλτσα, το 1961 η αμερικανίδα ηθοποιός, Μεγκ Ράιαν, και το 1962 η βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός, Τζόντι Φόστερ.
Σαν σήμερα πεθαναν: Το 1828 ο αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ, το 1883 ο γερμανός μηχανικός, Καρλ Βίλχελμ Ζήμενς, το 1901 ο δικηγόρος, Παύλος Αργυριάδης, από τα ηγετικά στελέχη του γαλλικού σοσιαλιστικού κινήματος και εκδότης του περιοδικού Almanac de la Question Sociale, το 1988 η κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα Ωνάση και το 1998 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Άλαν Πάκουλα («Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Η εκλογή της Σόφι», κ.α.).