Εορτολόγιο: Ιάκωβος.
27 Νοεμβρίου: Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ο Μεγαλομάρτυρας – Ο Άγιος Ιάκωβος, έζησε τον 4ο μ.Χ. αι. επί βασιλέως Αρκαδίου (περί το 395 μ.Χ.).
Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επίσημο γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων.
Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αυτό το μικρό πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού.
Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι’ αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι’ αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με τον αποκεφαλισμό του. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁ Μάρτυς Ἰάκωβος, ὁ τῆς Περσίδας βλαστός, τὸν δόλιον δράκοντα, τοὶς τῶν αἱμάτων κρουνοίς, ἀθλήσας ἀπέπνιξε, πίστει γὰρ ἀληθείας, μεληδὸν τετμημένος, ὤφθη τροπαιοφόρος, τοῦ Σωτῆρος ὁπλίτης, πρεσβεύων ἀδιαλείπτως, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Πεισθεὶς τῇ καλῇ, συζύγῳ καρτερόψυχε, καὶ τὸ φοβερόν, κριτήριον φοβούμενος, τῶν Περσῶν τὸ φρόνημα, καὶ τὸν φόβον Ἰάκωβε κατέπτυσας, καὶ ἀνεδείχθης Μάρτυς θαυμαστός, τὸ σῶμα ὡς κλῆμα συντεμνόμενος.
Ὁ Οἶκος
Ἀπὸ ψυχῆς στενάξωμεν πάντες, δάκρυα ἐκχέοντες, καθορῶντες πικρῶς τὸν Μάρτυρα μελιζόμενον· δίκην κυνῶν γὰρ ὠρυομένων συνελθόντες οἱ δήμιοι, τὰ μέλη κατετίτρωσκον τοῦ θαυμαστοῦ καὶ γενναίου ἐν Μάρτυσι Μάρτυρος. Τὶς οὖν ὑπάρχει; εἰ δοκεῖ, μικρὸν ὑπομείνατε, καὶ λέξω πάντα μετὰ σπουδῆς, πῶς ὡς θῦμα Κυρίῳ προσήνεκται, το σῶμα ὡς κλῆμα τεμνόμενος.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1095: Ο Πάπας Ουρβανός Β’ κηρύσσει την Πρώτη Σταυροφορία στη Σύνοδο του Κλερμόν στη Γαλλία.
1826: Ο Άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.
1895: Ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ υπογράφει τη διαθήκη του, με την οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.
1900: Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου σε φόντο κόκκινο.
1914: Καταστροφικός σεισμός συγκλονίζει τη Λευκάδα με 16 νεκρούς. Ακολουθεί τσουνάμι.
1919: Η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.
1922: Καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και ανταλλάσσονται οι πληθυσμοί Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.
1929: Ιδρύεται ειδικό σώμα καταδίωξης ληστών στη Χωροφυλακή.
1940: Η «Σιδηρά Φρουρά» του Ρουμάνου φασίστα ηγέτη Ιον Αντονέσκου εκτελεί 60 συνεργάτες του εξόριστου βασιλιά Καρόλου Β’.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γάλλοι ναυτικοί διοικητές διατάσσονται να βυθίσουν τα πλοία τους και όλοι συμμορφώνονται. Η διαταγή δίνεται, καθώς ο γερμανικός στρατός, ο οποίος είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Γαλλίας, μπαίνει στην Τουλόν. Συνολικά βυθίζονται 10 καταδρομικά, 28 αντιτορπιλικά και 14 υποβρύχια.
1958: Οι Σοβιετικοί ζητούν με τελεσίγραφο τον τερματισμό της τετραμερούς κατοχής του Βερολίνου.
1992: 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Πέρες στη Βενεζουέλα. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο Ούγο Τσάβες.
1999: Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο.
2005: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης, στη Βόρεια Γαλλία, ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ πραγματοποιεί την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1701 ο Σουηδός αστρονόμος και εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας, Άντερς Κέλσιους, το 1928 ο ηθοποιός, Αλέκος Αλεξανδράκης, το 1940 ο κινεζικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε, Μπρους Λι, το 1942 γεννήθηκαν ο Αμερικανός ρόκερ, Τζίμι Χέντριξ και ο ισπανός σχεδιαστής υποδημάτων, γνωστός για τις γόβες – στιλέτο, Μανόλο Μπλάνικ, το 1951 η αμερικανίδα σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου, Κάθριν Μπίγκελο και το 1960 η Ουκρανή πολιτικός και πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο.
Σαν σήμερα πέθαναν: Το 8 π.Χ. ο κορυφαίος ρωμαίος λυρικός ποιητής Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος («Ωδές»), το 1895 ο γάλλος συγγραφέας, Αλέξανδρος Δουμάς ο υιός και το 1953 ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Ευγένιος Ο’ Νιλ («Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»).