Εορτολόγιο: Αβραάμ, Αβραμία. Μελιτίνος, Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα. Μελιτίνος, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα.
29 Οκτωβρίου: Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς – Η όσια Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ’ άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη.
Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.
Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.), υπενθύμισε στην Αναστασία την ανθηρή νεότητα της, για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Τότε, δυναμική υπήρξε η απάντηση της Αναστασίας: «Εγώ, είπε, μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ’ Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε».
Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος, τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα. Έπειτα, την κρέμασε και της έσκισε το σώμα. Μετά έκοψε τους μαστούς της, ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε. Έτσι, η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ἀσκήσει ἐκλάμψασα ὥσπερ παρθένος σεμνή ἀθλήσεως αἵμασι τὴν τῆς ἁγνείας στολὴν ἐνθέως ἐφοίνιξας· ὅθεν, Ἀναστασία, ὡς ὁσία καὶ μάρτυς, χάριτας ἰαμάτων ἀποστράπτεις ἐν κόσμῳ πρεσβεύουσα τῷ Σωτῆρι ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Παρθενίας vάμασι, καθηγvισμέvη ὁσία, μαρτυρίου αἵμασιν, Ἀvαστασία πλυθεῖσα, παρέχεις τοῖς ἐν ἀνάγκαις τῶν νοσημάτων, ἴασιν καὶ σωτηρίαν τοῖς προσιοῦσιν, ἐκ καρδίας, ἰσχὺν γᾶρ νέμει, Χριστὸς ὁ βρύωv, χάριν ἀέναον.
Κάθισμα
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Ἐκ βρέφους τῷ Θεῷ, ἀνετέθης Ὁσία, νεκρώσασα σαρκός, ἐγκρατείᾳ τὰ πάθη, εἰς ὕψος δ’ ἀνέδραμες, μαρτυρίου περίδοξον, ἐναθλήσασα, Ἀναστασία νομίμως, καὶ τόν δράκοντα, καταβαλοῦσα εἰς χάος, δυνάμει τοῦ Πνεύματος.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1814: Καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος».
1859: Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στο Μαρόκο.
1863: Ιδρύεται από 16 χώρες στη Γενεύη ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, από τον ελβετό, Ερρίκο Ντυνάν.
1864: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο εισάγει το θεσμό της βασιλευομένης δημοκρατίας.
1888: Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Ελεύθερη Ναυσιπλοΐα στη Διώρυγα του Σουέζ.
1914: Οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετίζουν την προσάρτηση της νήσου από τη Μεγάλη Βρετανία ως το πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα.
1918: Ιδρύεται η ΓΣΕΕ. Ο φιλοβενιζελικός Εμμανουήλ Μαχαίρας εκλέγεται γενικός γραμματέας της νεοσύστατης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.
1922: Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στο Μπενίτο Μουσολίνι.
1929: «Μαύρη Τρίτη» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία «το μεγάλο κραχ»: Καταρρέει το αμερικανικό χρηματιστήριο, χάνοντας πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα χρειαστούν 25 χρόνια για να επανέλθει ο δείκτης Dow Jones στα επίπεδα που ήταν πριν από το 1929.
1933: Τοποθετούνται τα πρώτα ευρωπαϊκά φανάρια σηματοδότησης στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.
1947: Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σχηματίζουν ένωση τελωνειακού ελέγχου, τη Μπενελούξ (BENELUX). Θα αποτελέσει τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1956: Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον της Αιγύπτου, μετά την απόφαση της τελευταίας να εθνικοποιήσει την διώρυγα του Σουέζ (26 Ιουλίου 1956). Το εγχείρημα θα αποτύχει.
1956: Την ίδια μέρα, κάνει το ντεμπούτο της στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης η Μαρία Κάλλας με τη “Νόρμα” του Μπελίνι.
1961: Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει εκ νέου τις εκλογές με 50,79% των ψήφων, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα. Ο ηγέτης της Ενώσεως Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, κηρύσσει τον Ανένδοτο Αγώνα.
1964: Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται και σχηματίζουν τη δημοκρατία της Τανζανίας.
1964: Την ίδια μέρα, κάνει “φτερά” από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μία συλλογή πολύτιμων λίθων ανάμεσα στους οποίους το “Αστέρι της Ινδίας”, ένα ζαφείρι 565 καρατίων.
1969:Γίνεται η πρώτη σύνδεση από υπολογιστή σε υπολογιστή στο δίκτυο ARPANET.
1988: Ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου καταγγέλλει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς.
1998: O τυφώνας Mitch, χτυπά τις Ονδούρες. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Κεντρική Αφρική.
2004: Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, όπου αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001. Aναφέρεται και στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α., χαρακτηρίζοντας διεφθαρμένη την κυβέρνηση Μπους.
2004: Την ίδια μέρα, σε εορταστικό κλίμα, στη Ρώμη, οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Τουρκίας υπογράφουν τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν:
Το 1884 ο ούγγρος ηθοποιός, Μπέλα Φέρεντς Μπλασκό, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπέλα Λουγκόζι, ο πρώτος που ενσάρκωσε το Δράκουλα στη μεγάλη οθόνη, το 1897 ο ναζιστής αξιωματούχος, Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, το επώνυμο του οποίου έγινε συνώνυμο της προπαγάνδας, το 1947 ο αμερικανός ηθοποιός, Ρίτσαρντ Ντρέιφους και το 1971 η αμερικανίδα ηθοποιός, Γουαϊνόνα Ράιντερ (Χόροβιτς).
Σαν σήμερα πέθαναν:
Το 1911 ο αμερικανός εκδότης, Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας» και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του, το 1986 ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός, Μίμης Φωτόπουλος και το 2006 η ηθοποιός και θιασάρχης, Μαρία Καλουτά.