Εορτολόγιο: Ευγένιος, Ευγένης.
7 Μαρτίου: Άγιοι Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδωρος, Ελπίδιος, Καπίτων και Αιθέριος – Επί της βασιλείας του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) …
ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Έρμων (300-314 μ.Χ.) απέστειλε στη Σκυθία τον Επίσκοπο Άγιο Εφραίμ και στη Χερσώνα τον Επίσκοπο Άγιο Βασιλέα, με σκοπό την διάδοση του Χριστιανισμού.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Άγιος Βασιλέας επειδή κήρυττε τον Χριστό, εκδιώχθηκε από τους ειδωλολάτρες. Όμως και πάλι προσκλήθηκε από τον ηγεμόνα του τόπου και ανέστησε, κατά τον Συναξαριστή, τον υιό του. Από το γενόμενο θαύμα και ο άρχοντας και πλήθος λαού πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν. Οι ειδωλολάτρες όμως εξεμάνησαν και τον συνέλαβαν. Τον έδεσαν και τον έσυραν από τα πόδια, και συρόμενος πέθανε.
Αλλά και ο Άγιος Εφραίμ, ενώ δίδασκε το Ευαγγέλιο, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και αποκεφαλίσθηκε.
Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Βασιλέως απεστάλησαν στη Χερσώνα οι Επίσκοποι Αγαθόδωρος, Ελπίδιος και Ευγένιος ως κήρυκες του Ευαγγελίου και της πίστεως, αλλά και αυτοί φονεύθηκαν από τους άπιστους.
Στην συνέχεια απεστάλη υπό του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Επίσκοπος Αιθέριος, ο οποίος μόλις είδε τον εθνικό λαό εξαγριωμένο, κατέφυγε στον Μέγα Κωνσταντίνο και ζήτησε την απέλαση των ειδωλολατρών από τη Χερσώνα, πράγμα το οποίο έγινε. Αφού δε ο Άγιος ανήγειρε εκεί ναό, μετέβη στον βασιλέα, για να τον ευχαριστήσει. Όμως κατά την επιστροφή του τον συνέλαβαν και τον έπνιξαν στον ποταμό Δούναβη.
Οι Χριστιανοί της Χερσώνας ζήτησαν τότε από τον Μέγα Κωνσταντίνο να τους στείλει έναν άλλο Αρχιερέα και έτσι στάλθηκε σε αυτούς ο Άγιος Καπίτων. Οι ειδωλολάτρες όμως ζήτησαν από τον Άγιο Καπίτων να τους κάνει ένα θαύμα ώστε να δουν ποια είναι η αληθινή πίστη. Ο Άγιος Καπίτων τότε, αφού φόρεσε τα αρχιερατικά του άμφια, έκανε το σημείο του Σταυρού και μπήκε μέσα σε μια αναμμένη κάμινο. Αφού έμεινε εκεί για αρκετή ώρα, βγήκε αβλαβής και άφλεκτος. Βλέποντας αυτό το θαύμα οι ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν και αυτοί Χριστιανοί.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.
Τά θαύματα τῶν ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ἡμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός. Ταῖς αὐτῶν ἰκεσίαις βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς βασιλείας τά σκηπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καί φιλάνθρωπος.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἐπτάριθμος σύλλογος, Ἱεραρχῶν ἱερῶν, ἀγώσιν ἀθλήσεως, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, ἐνθέως ἐφαίδρυναν, Εὐγένιος Βασιλεὺς τε, σὺν Ἐφραὶμ Αἰθερίω, Ἐλπίδιος καὶ Καπίτων, Ἀγαθόδωρος ἅμα. Αὐτῶν Χριστὲ ἰκεσίαις, πάντας ἐλέησαν.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχάς τῆς φύσεως.
Ὥσπερ ἀστέρες ἄδυτοι, τῆς νοητῆς ἐλλάμψεως, τούς ἐν νυκτί τῆς ἀπάτης καθεύδοντας, υἱούς φωτός ἐδείξατε, Εὐγένιε καί Καπίτων, Ἀγαθόδωρε Βασιλεῦ καί Αἰθέριε, Ἐφραίμ σύν Ἐλπιδίῳ, ἀθλήσαντες ὡς ἀήττητοι.
Κάθισμα
Ἦχος γ’. Τὴν Ὡραιότητα.
Μύρῳ τῆς χάριτος ἱερατεύσαντες, ποιμένες ὤφθητε λαοῦ θεόφρονος, καὶ ὡς ἀρνία καθαρά, τυθέντες προσηνέχθητε, Λόγῳ Ἀρχιποίμενι, τῷ τυθέντι ὡς πρόβατον, Μάρτυρες Πανεύφημοι, καὶ φωστῆρες παγκόσμιοι· διὸ πανηγυρίζομεν πάντες, πόθῳ τὴν θείαν μνήμην ὑμῶν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
322 π.Χ. Πέθανε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης
961 Ο στρατηγός του Βυζαντίου, Νικηφόρος Φωκάς, απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες
1274 Πεθαίνει ο Ιταλός θεολόγος Τόμας Ντ’ Ακουίνας (Θωμάς ο Ακυινάτης), από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας.
1530 Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η’, ζητά από τον Πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο Πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι, ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Από τότε η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την καθολική και έχει κεφαλή της τον εκάστοτε βασιλιά
1765 Γεννήθηκε ο Νισεφόρ Νιεπς, Γάλλος εφευρέτης, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία. (Θαν. 5/7/1833)
1875 Γεννιέται ο Μορίς Ραβέλ, διάσημος συνθέτης κλασικής μουσικής. Το πιο γνωστό του έργο είναι το θαυμάσιο «Μπολερό».
1876 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.
1912 Ο Γάλλος αεροπόρος, Αντί Σεϊμέ, καλύπτει σε πτήση, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, την απόσταση Λονδίνο-Παρίσι σε 3 ώρες
1917 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης
1933 Ο Τσαρλς Ντάροου λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παιγνίδι «Monopoly»
1934 Γεννήθηκε ο συνθέτης, Γιώργος Κατσαρός
1935 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρηνανία. Η Γερμανία καταργεί τη Συνθήκη του Λοκάρνο, με την οποία οριζόταν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ρήνο. Εντούτοις, καμιά αντίδραση δε σημειώνεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, που ευελπιστούν και ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική των Ναζί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
1948 Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα
1999 Φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Έργα του, «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη», κ.α.
2004 Περίπου 7,6 εκατομμύρια έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.